Fem orsaker till att dina krukväxter dör!!!

 
Många tror att gröna fingrar är nått man föds med. Och lite sanning finns det väll i det. Eller åtminstone så beror de på vilket intresse man föds med. Hur intresserad ens föräldrar är osv.
 
Men är du liksom jag en av dessa olyckligt lottade som inte fått det med modersmjölken så kommer här några hjälpande råd på vägen.
 
- Vattning: De flästa vattnar när de kommer ihåg det. För att kunna hålla ett lämpligt vattningsschema måste du tänka på ljuset och fuktnivån hemma hos dej. Det fungerar inte att bara vattna en gång i veckan och hålla tummarna. Så vad ska du göra? Googla. Besök handelsträdgårdarnas och blomsterhandlarnas hemsidor och följ deras rekomendationer. Många blommor mår bättre av att torka ut lite istället för att övervattnas, men inte alla.
- Fuktighet: Vattnet du häller i krukan hjälper till att stärka rötterna och stjälkarna. Men för att få ett ordentligt välmående bladverk behöver växterna duschas ett par tre gånger i veckan.
- Drenering, Drenering Drenering: "mina krukor har hål i botten! Räcker inte det?" Nej, inte ens nära! Utöver hålen i krukan behöver du lecakulor eller stenar i botten. Det ger vattnet någon stans att samlas så att inte rötterna ruttnar. Kom ihåg att de flesta plantor gillar blöta fötter och torra anklar!
- Lär känna dina fönster: När du går till blomsterhandeln så har alla blommor små lappar där det står vilket ljus de vill ha. Soligt, Delvis sol eller skugga. Bara fönster i söderläge anses ha fullt solljus, medans västliga fönster har delvis sol. Norr och östsidan anses vara skuggiga och där skall man välja växter som inte behöver fullt solljus. En tummregel är att det måste vara tillräckligt ljust för att kunna läsa med lampan släckt, annars överlever inte blommorna!
- Chock: Ibland känner man bara för att möblera om en aning, vilket funkar bra för möblerna men inte för dina växter. Blommorna vill ha ett mer permanent hem. Flytta dem inte från en plats de vant sej vid om du inte absolut måste, som vid en flytt till ett nytt ställe. För att hålla blommorna lyckliga, låt dem stå kvar på plats!
 
Källa: Apartmenttherapy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen