Hope and Glory - Akustisk verson

Jag måste bara få tipsa om Måns Zelmerlöws Hope and Glory från fjolårets melodifestial. Den är bara så bra i akustisk verson. Ni som gillar Cara Mia akustiskt måste bara höra denna :)XOXO Tess

Kursdax!!!

Japp, så drar man iväg på kurs igen. Klockan ringer kl 0400 imorgonbitti. Då bär resan iväg ner till stockholm för inredningsrådgivnings kurs. Nu ska jag bli certifierad Colorama inredningsrådgivare. Två fullspäckade dagar med övning, övning och mer öning. Så nu kommer det att vara tyst ett par dar. Men var inte oroliga. Jag återkommer på torsdag full av inspiration och många erfarenheter och kunskaper rikare, så att jag kan ge ännu bättre tips än nu :). Så på återseende..

XOXO Tess

Iridecence -intrade

Iridecence betyder regnbågsskimmer, vilket det finns gott om i denna karta från intrade. Priset ligger på 995:-/rulle med de är nått alldeles extra med de där skimmret. Så om du vill ha det allra senaste så ta en titt på Iridecenc den gör dej inte besviken.

Iridecence Intrade

XOXO Tess

Boutiqe - Intrade

Här har vi en tapet med stora djärva blommor. Den kräver ett sparsmakat uttryck i övrigt, eller massor massor av färg. så ta den smala vägen eller Go totaly Wild.  

botuiqe Intrade

XOXO Tess

Väggtexter att älska

Ja så var det äntligen dax. innom kort kommer vi att få hem ett gäng med väggtexter till oss på Colorama Jowafärghus i Piteå. Vi har valt ut ett Antal texter som vi valt att trycka upp, men det kommer att finnas möjlighet att själv kombinera sin aldeles egna text. Allt för att ge er det ni värkligen vill ha :)

Life

Så fundera på om det finns något ni skulle vilja pryda väggen/dörren/taket med. Möjligheterna är oändliga och det blir ju så personligt :)

XOXO Tess

Nu är det jul...

Ja så var det jul igen.

Glöggpremiär...Check!
Advent i kyrkan...Check!
Skyltsöndag...Check!
Packat upp granen...Check!
Födelsedagen avklarad...Check!

Nu är det bara att njuta av all glädje som människor sprider omkring sej den här tiden på året.

Så happy hollidays på er allihopa

XOXO Tess

trolldesign på bloggkartan

Jag har placerat min blogg i <a href="http://bloggkartan.se/registrera/18686/piteaa">Piteå</a> på <a href="http://bloggkartan.se">bloggkartan.se</a>!

Tips från coachen - takmålning

Vi har pratat färg med våra målare på Colorama idag.

Ett ämne som kom upp var gamla furutak. Om ni har målat gamla furutak tidigare så vet ni att det inte bara är kvistarna som kan blöda, utan att hela taket kan få gul/bruna chateringar. Detta beror på att ligninet i trät letar sej igenom färgfilmen och ger dessa shjok av missfärgningar.

För att förhindra detta använder man en spärrgrund. Jag har idag fått klart från samtliga av våra målare att Jotuns Spärr och  isolergrund är den enda på marknaden som värkligen fungerar, så ska ni måla om era gamla gulnade trätak så kom in och förse er med denna, det spar tid och pengar:)

Att måla tak är ju inte det roligaste men resultatet blir ju så bra!!!

Så ta ett tips från coachen, så slipper ni både gråt och tandagnisslan :)

XOXO Tess

Sophie - Sandbergs

Sophie är Sandbergs tapeters första nonwoven tapet, och kvaliten är som vanligt suverän. priset ligget på 695:-/rulle och är 0,53*10,05m. Färgerna i denna tapet är också suveräna, för de ligger i de grå/bruna registret som jag gillar just för att de är så tacksamma att kombinera. Det funkar lika bra med svart eller vitt som med brunt till, förutom alla andra färger som lila, petrolium, turkost och cerist. Mönstret är lugnt men ändå rätt vågat, det kräver en något mer sparsmakad inredning i övrigt.

506-89 Sophie Sandbergs

XOXO Tess


Grafiskt från Sandbergs

Stora grafiska cirklar i limtryck från Claude. cirkeln spänner nästan 50 cm, sådet är inget litet mönster. Den kräver lite yta för att komma till sin rätt, men har du plats och gillar det enkla så är detta tapeten för dej. gjord i papper och kostar 790:-

452-69 Claude Sandbergs

XOXO Tess


Naturliga toner

Här kommer två bilder från en av mina favorit kartor just nu. Kartan heter Glasgow och kommer ifrån Casadeco. Tapeten på den övre bilden ligger som en av mina favoriter på top 10-listan. Dels så är den grå/beiga färgen superlätt att kombinera med, den är inte varm eller kall och mönstret är sirligt men ändå inte plåttrigt. Ytterligare ett plus är att mönstret inte går hela vägen ut i kanten så du kan sätta upp en våd mitt på en vägg utan att det ser konstigt ut :)

Storsäljare från Casadeco Glasgow
Glasgow Casadeco

XOXO Tess


Annorlunda rutor från Claude/Sandbergs tapeter

Denna annorlunda retro ruta kommer från Sandbergs tapeters kolektion Claude. Gjord i limtryck på papper och kostar 790:-/rulle men detaljerna gör tapeten och kvaliten är suverän, så ta en titt.

Claude 451-64 Sandbergs tapeter

XOXO Tess


Vackra detaljer i Anna från BT

Detta är en tapet som tål att tittas på. Detaljerna är fantastiska och det går att finna flera lager av mönster om man anstränger ögat en stund. Kommer från Boråstapeters kolektion Anna, tillverkad i EasyUp kvalitet och pris på i runda slängar 600:-/rulle. Klar favorit! Ta en titt på hela kartan om du har möjlighet det finns fler guldkorn :)

Anna från Boråstapeter

XOXO Tess


Livfullt & Stilfullt

Här kommer två favoriter till mej. Den första kommer från Duros kolektion Esplanad och talar till retro nörden som bosatt sej i mitt hjärta. Den andra pga att jag värkligen gillar strukturen; lätt rutmönstrad, som finns i denna tapetkolekton från Midbec (Saturnus). Så letar ni efter nått i blått, ta en titt på dessa två!

Arkad 273-01 DuroSaturnus Midbec

XOXO Tess


Hanna Verning VS. Josef Frank

Dessa två tapeter är snarlika i formspråk, men det skiljer ca 50 år mellan dem. Hanna Verning är en av Boråstapeters Sammarbets partners nu på senare år med kolektioner som Hanna, Linné och London under bältet. Det är dock den första som har fått störst genomslag. Med sitt lekfulla formspråk och en oblyg flirt med Josef Franks klassiska mönster har hon hittat mönter som kommer att vara i ropet under många år framöver. Vad tycker ni är orginalet (nedre bilden) eller "adepten" bättre?

8531 Näckrosryss från Boråstapeter

Anno 1905 12928

XOXO Tess


Exklusiva skönheter i grönt

Här kommer några lite mer exklusiva tapeter i grönt, två av dem är fototapeter som kommer ifrån DecorMaison i samarbete med MrPersvall. Tapeten på den andra och tredje bilden kommer från O&L kollection Hot House. Den fjärde bilden visar en Flocktapet (sammetsmönstrad) från ECO tapeter. Priserna ligger från 850:-/rulle och uppåt men vill du ha något som sticker ut så är dessa skönheter garanterat nått för dej!

Digital tapet från DecorMaison
DavidiaW5802-01 O&LWelvet från eco/btDigital Phototapet från MrPersvall

XOXO Tess


Svart/vit Bazar från intrade

Detta är två av tapeterna från Intrades karta Bazar. Kartan i sej sprudlar av färg och orientalinspirerade mönster, men just dessa går i svart/vitt. Priset ligger på ca 450:-/rulle och de är gjorda i sätt lätt kvalite.
Så låt dej inspireras av orienten :)

Bazar från intrade
Bazar svart/vit orientalisk medaljong

XOXO Tess


Imorgon...

Imorgon ska jag bygga fönsterbänkar.
Imorgon ska jag bygga tak.
Imorgon ska jag lägga golv.
Imorgon ska jag sätta kakel.

Tänk om imorgon vore igår då hade allt redan varit klart :)

Sovgott

XOXO Tess

Katalogisering

Just nu jobbar jag på att bygga upp mitt tapet arkiv. Det kommer därför att komma väldigt många inlägg om tapeter i olika färger och mönster. Detta gör jag för att det skall vara lättare för er att hitta, men också för att skapa ett bibliotek över mina favorit tapeter.

Hoppas att ni har överseende och att ni någon gång kommer att få användning av mitt samlande :)

Vill ni komma in och titta på mina skatter så är ni hjärtligt välkomna. Jag och mina medarbetare huserar fritt på vår nya fina tapetavdelning.

Mitt andra hem
Tapetavdelningen på Colorama Jowafärghus, mitt andra hem :)

Så skulle ni råkas ha en stund över en regnig eller snöblöt söndag så är det bara att titta in. Givetvis går det bra alla andra dagar också :)

 XOXO Tess


Explosivt från Hothouse

Denna tapet tar värkligen plats. Mönstret i sej är ganska vilsamt, detsamma kan dock inte sägas om färgkompositionen. Om du är ute efter något vågat kommer du garanterat inte att tycka att den är för tam. Kolektionen heter Hothouse och kommer från Osbourn & little.

Rosabella/Hothouse Hothouse W5803-01

XOXO Tess

The Fornasetti Collection

En av mina favorit tapeter är denna coola apmönstrade sak från Fornasetti Collection/Cole and son. Min favorit är den guld/granatröda, men den här är snygg den också.

fronasetti collection 77/12046

XOXO Tess

Options

Här kommer en turkos och limegrön 50-tals inspirerad skönhet från Sanderson. Tapeten finns i fler färgställningar, är gjord av papper och kostar ca 750kr/rulle

options från sandersson

XOXO Tess

PartyLite

Ja, ikväll har jag varit på ljusparty hos min syster. Det är inte första gången och det lär inte bli sista häller. Ljusen kommer från PartyLite och säljs bara via hempartyn, har man dock kontakt med en säljare så kan man komma undan om man verkligen vill ha nått just nu men inte har tid eller tillräckligt med folk för att dra ihop ett eget party.

Jag hade sen tidigare spanat in mej på ett par ljushållare formade som snöflingor men bestämt mej för att vänta. Vilket visade sej vara ett smart drag när det nu var kampanj på dom så både jag och Frida fick oss varsitt par till samma pris som ett.

snowflake

Annars så blev det denna gång bara téljus, som värmeljus men inte lika varma (max 50 grader)i klara ljuskoppar. Dofterna blev lite jul inspirerade eftersom att jul säsongen närmar sej men stormsteg. Mango/Mandarin & Skogsfrost + lavendel till senare.

Den 17/1 ska jag själv ha en visning och då ska jag ha en doftblomma. En porslins blomma som sätts mer i en glasbehållare fylld med doftolja som sen sprider väldoft i ditt hem, samtidigt som den är väldigt dekorativ.  Min favorit är den som ser ut som en julros, hoppas att den finns kvar i januari så att det inte var en jul grej bara.

porslinsbloomma julstjärna

Mamma och Faster Lena har sedan tidigare köpt doftstrån, dom är dekorativa och sprider en behaglig doft länge. När oljan tar slut finns det refiller att köpa. Jag funderade på att köpa sådana och ställa på toaletten och i tvättstugan, men det får vänta. Frida däremot köpte ett sett med vaser/ljushållare/stråhållare som man kan kombinera i en mäng olika varianter, riktigt snyggt.

 

 Symmetri 3 in 1

Om ni är mer nyfikna kan ni gå in på www.partylite.com och kika runt, vill ni handla så måste ni dock ta kontakt med någon av hemkonsulenterna, men det brukar ju vara minsta problemet J

XOXO Tess


Elvis, Madonna & Michael Jackson

Vem är tidernas mest inflytelserika person? Vem är det vi ser till när vi tänker stil, trender, mode, design? Vilka människor kommer vi alltid att minnas och varför?

På rak arm kan jag nämna tre stycken stora ”Ikoner”. Elvis Presley, Marilyn  Monroe och James Dean. Alla dog i förtid under tragiska omständigheter. Alla tre var stora stjärnor. Alla tre stod för det som var hippt och inne. Kort sagt alla ville vara som dom…


  

Men var fick de sin inspiration ifrån? Vilka var deras idoler? Vart kom deras ideal ifrån? Vad fick dem att skapa något som fortfarande känns unikt och aktuellt?

Före dessa tre fanns en uppsjö stora stjärnor. Greta Garbo, Ingrid Bergman, Marlene Ditrich, Clark Gabel, Cary Grant, Errol Flyn för att nämna några…

 

Hur många av dagens kändisar kommer att kunna sälla sej till denna skara och hänga kvar om 50 år? Vilka av dagens idoler har potential att bli Ikoner?


Vad tycker ni?


 Det finns några 50-60-talister som redan nu har kultstatus. Madonna, Micael Jackson, och Ozzy Osbourne.  De har skapat sej namn som ; The queen of pop, The king of pop och The prince of darkness. Än så länge så är det bara Michael som är död (åter igen under tragiska omständigheter) det värkar vara en förutsättning för att hålla myten vid liv…


  

Ett bra exempel på detta är Queens sångare Freddie Murcury. Fortfarande så är det inte många som kan mäta sej med honom då det kommer till sången, men hade det varit lika stor hausse runt honom om han inte dött i AIDS då karriären stod på sin höjdpunkt?

Så återigen vilka av dagen stjärnor kommer vi att se tillbaka på och minnas som STORA. Angelina Jolie, med sin vilda bakgrund och världssamvete? Tom Cruise fanatisk men ack så spännande, vad ska han hitta på härnäst? Viktoria Beckham som likt en katt med nio liv alltid verkar landa på fötterna, men som har stora bekymmer med livet och kärleken? Eller Johnny Depp som ständigt hajpas för sina excentriska rolltolkningar, men också för sin stil och för sitt vackra ansikte?

Vilka av de riktigt unga Hollywood eller musikartisterna kommer att fylla deras skor? Megan Fox? Tveksamt! Robert Pattinson? Inte om han inte dör ung! Scarlett Johannson? Ja, det finns en chans liksom för Zac Efron, om dom fortsätter som de gör nu. Annars så går trenderna snabbare och snabbare. Därför försvinner också dagens superstjärnor också snabbare. De brinner klart och starkt och slocknar lika snabbt.


 

Så fundera, vem är tidernas största stjärna? Och vem är framtidens stora ikon? Hjälp mej att ta reda på vart landet ligger och dela med er av era åsikter. Hoppas på livliga diskussioner för alla kan inte tycka likadant!!

XOXO Tess


Hothouse

Den här tapeten kommer från Osbourn & Littles kolektion Hothouse...gjord i papper som så många andra O&L kolektioner...Färgerna är lugna och vilsamma dock med instag av chockerande rosa för att krydda det hela en smula...

Arizona O&L W5801-01 Hothouse O&L

XOXO Tess

New Classic

En av Boråstapeters senaste kolektioner heter New Classic och hämtar inspiration från nordamerikanska atlantkusten...tänk Boston, Newport, Lexington, saltstänk och vass som vajar över sanddynerna utanför strandvillan...

Mönsterbilderna passar lika bra på ostkusten som här hos oss vid norrlandskusten...det viktiga är att man vill eftersträva det enkla och avskalade med rena linjer och tidlös design...Dessutom passar många av mönstren ypperligt i våra norrbottensgårdar med sitt klassiska designspråk som inte har någon datering...

Enkla rutor och ränder i ljusa färger för tankarna till klassiska kökshanddukar. Ståtliga blockränder varvas med pepita och smala textilränder som känns almogeinspirerade. Maritima stjärnor i både stor och liten skala.

Tapeterna är tillverkade i Nonwoven och priset ligger på 399:-/rulle...vi har en hel del av tapeterna hemma på lager...dock inte alla, men är du nyfiken är det bara att titta in hos mej på Colorama jowafärghus :)

 


XOXO Tess

Influensa, sprutor och modighetsyoughurt

I vår familj har vi haft tur (ta i trä) för vi har ännu inte drabbats av svininfluensan...trots att jag dagligen kommer i kontakt med en massa människor och dessutom handskas med pengar...

Vi hade inte tänkt vaxinera oss eftersom att åsikterna går isär och pga tidbrist...

Nu föll det sej som så att min systers lilla son Charlie som är 2,5 år inte fick ta sprutan pga att han är ruskigt allergisk mot ägg och kycklig...dessutom så är han asmatisk och ligger således i riskgruppen...rådet de fick var att se till att så många som möjlig i hans närhet skulle se till att få vaxinet...

Så hon ringde mej på jobbet och frågade om hon fick åka och vaxinera Tuva och Leo...eftersom att tidsbrist var en av orsakerna till att vi inte vaxinerat barnen tidgare och pga att Charlie är extra utsatt, så var det självklart att de nu när möjlighet gavs skulle få vaxinet...

Sagt och gjort så tog Frida med sej barnen till vaxinationsplatsen på Regnbågen i Piteå...det föll sej så att min Faster Lena och hennes barn var där samtidigt...Tuva var lite skeptisk (hon har aldrig tyckt om sjukhus) så Frida hade köpt modighetsyouhurt till henne för att öka självförtoendet...Även min kusin Max var lite tveksam och var en aning orolig för att det skulle göra ont...så Tuva erbjöd honom lite av sin youghurt...vilket han dock avstod ifrån men Tuva Luvan blev modig och tog sin spruta sittandes i mosters trygga famn...

Storebror Leo däremot stegade med stora steg rakt fram till närmaste bås och var klar först av alla...
-Det kändes ju inte ens. Var hans kommentar...så han kände sej väldigt stor och duktig och tog hand om sin lillasyster...på det där gulliga beskyddande sättet som bara storebröder kan emellan alla vardagsgnabb...

Så nu är åtminstone barnen vaxinerade och vi har inte upptäckt en enda biverkning än så länge...

Nu är det bara ta första tillfälle som ges för att för Charlies och allmänhetens skull vaxinera sej för att hindra smittspridniingen :)

       

XOXO Tess


Black & White 09-Intrade

Som jag berättat tidigare så har Intrade släppt sina nya kolektioner nu...Den andra av dem är en uppdatering av deras populära svart/vita karta Black & White...

Den nya kartan innehåller endel gamla godingar, endel uppdaterade varianter på gamla favoriter och en hel del nytt...Spännvidden på mönserbilderna är stor och det finns nått för alla...

Eftersom att det är en samligs karta så skiljer sej priserna rejält...från dryga femhundringen upp till 3500 för fototapeterna...även kvaliten skiljer...det finns både vinyl, papper och EasyUp tapeter representerade...så det är bara titta in hos mej på Colorama om ni vill se dom tapeter som jag inte lagt upp bilder på :)

Bilder: Intrade

Min favorit en stiliserad karta över New Yorks gator får ni komma in i butiken och titta på...Kanske att den kan dyka upp i framtiden...

XOXO Tess


Flot-Intrade

I dagarna släpper Intrade sina nya kolektioner..

En av dem är Flot...en lekfull grafisk kolektion med mycke färg, från chockrosa till limegrönt och blålila...mönstrena är lekfulla och charmigt söta, uppblandat med lite tuffare snedställda ränder och prickar...Jag har sorterat in kartan under kategorin ungdomstapeter men den passar även dej som fortfarande har barnasinnet kvar...

Materialet är non-woven och priset ligger på 550kr/rulle måttet är 0,53*10,05mXOXO Tess


Spegel spegel...

Har varit och beställt en spegel på glasmästeriet idag...

I min nya hall (som fortfarande inte finns) kommer det inte att finna plats för någon väggspegel...Dock är jag av den uppfattningen att det bara måste finnas en spegel i hallen...för vart ska man annars se sej i innan man går ut genom dörren, eller när man för den delen kommer in :)

Lösningen på problemet kom till mej när jag och Faster Lena stod och diskuterade problemet...Jag har en "spegel" på min ytterdörr som bara skriker spegelram...Dörren är liksom huset från sent 60-tal...gjord helt i teak med en smal ram ca en decimeter in från kanten...Vore det då inte perfekt att sätta en spegel där i??

Måttet kommer att bli 57*177cm...så det blir en relativt stor spegel och hela hallen kommer att bli större...min enda fundering var om det skulle vara praktiskt möjligt att sätta en spegel där...Skulle den spricka eller trilla ner??

Så jag begav mej till Karlssons Glas som ligger granne med Colorama för att ta reda på vilka alternativ som finns...Svaret jag fick var att akrylglas (en spegel gjord i plast) skulle bli repig på enda gången...så det bästa alterativet vore ett vanlig spegelglas med slipade kanter,  som limmas fast direkt på dörrbladet...priset landade på 500 kronor...vilket inte är allt för blodigt så jag slog till på plats...Billigt eller ej så kan jag hämta min spegel på fredag och sen är det bara att spegla sej i all sin härlighet ;)...


Bilden har inget samanhang med mitt inlägg
men jag tycker att spegeln på bilden är helt fantastisk


XOXO Tess


REO Speedwagon

Jag har snöat in på en låt helt out of the blue...Reo Speedwagons, Can´t fight this feeling...absurt ja vet men vad gör man då hjärnan har sina egna ideér..den har gått på repeat i bilen på väg till jobbet i tre dar nu...och jag är fortfarande inte less...Dock har jag bara fem minuters resväg så det hinner ju inte bli så många varv :)XOXO Tess


East of Eden-Intrade

En av höstens nyheter från Intrade var East of Eden...som namnet antyder så kommer inspirationen från orienten...Murriga färger och blommotiv är återkommande inslag...Priset ligger på 695kr/rulle...tyvärr är detta liksom så många andra av Intrades kartor en papperskollektion...men mönsterbilderna överväger omaket med detta...XOXO Tess


Papperstapeter

Traditionell uppsättning
Vid tapetsering med papperstapet förlimmas varje våd, som efter att den fått svälla 5-8min (det viktigaste är att alla våder får svälla ungefär lika länge), sätts med 1-2 mm överlapp på föregående våd.Kapa våder

1. Kontrollera att alla rullar har samma trycknummer för att undvika nyansskillnad. Kolla även om tapeten ska sättas kant-i-kant eller med överlapp.
2. Mät vägghöjden och lägg till 2-3 cm marginal upp- och nedtill. Ta hänsyn till ev mönsterpassning.
3. Kapa 5-10 våder åt gången. om du är osäker kapa 2-3 våder så att du ser att möstret stämmer sen är det bara att köra på. Använd vass skärlinjal (med stålkant) och tapetkniv med rakblad.
4. Märk de avskurna våderna med en uppåtgående pil på baksidan för rätt riktning.

Limma våderna

1.
Lägg våderna med baksidan upp på tapetbordet, översta våden kant-i-kant med bordet och de undre lätt förskjutna. Så slipper du få lim på bordet och därmed även på tapetens framsida. På kortändarna kan små täckbitar användas som limskydd.
2. Stryk ut lim jämnt över hela våden, börja på mitten och dra ut mot kanterna. Snåla inte. Var extra noga med kanterna.
3. Vik ihop översta våden mot mitten, ¾ från överkanten och resten från nederkanten. Lägg åt sidan. Limma flera våder på samma sätt.
4. Låt våderna ligga och svälla minst 5-8 min eller tills de är helt genomfuktade. Läs rekomendationerna på rullen, är du osäker fråga i färghandeln.
5. Ta bort lim på framsidan med ren, blöt svamp så snart det går. Gnugga ej utan använd flödigt med vatten.

Uppsättning

1. Första våden sätts vid ett fönster, helst det som ligger närmast söder för att undvika skuggor vid skarvarna. Fäst ett lod en vådbredd från fönster eller hörn,
2. Veckla ut övre delen av våden och fäst med några centimeter överlapp mot taklisten. Var noga med att våden hamnar helt lodrätt, den styr nästa våd osv.
3. Släpp ut nedre delen och fäst den.
4. Borsta fast våden med tapetborste. Arbeta från mitten och ut mot kanterna. Tryck fast tapeten noga vid lister och socklar.
5. Skär rent med skarpt skärverktyg. Det finns många bra kvivar, min favorit är en smalbladig brytbladskniv från ANZA, endel målare jobbar bara med rakblad, risken är dock att man skär sej men alla sätt är bra. Prova dej fram. Torka av lim på lister etc med blöt svamp.
6. Om tapeten ska sättas kant-i-kant; var noga med att den fäster mot underlaget ända ut.
7. Ska tapeten fästas med överlapp; låt våden gå 1-2 mm över den förra. Följ även här rekomendationerna eftersom att olika tillverkare använder olika papper i sina tapeter och de då kan svälla mer eller mindre.
8. Ta bort ev lim på tapetens framsida genast med blöt svamp. Gnugga inte.
9. Upprepa steg 2-5.

Ytterhörn

1.
Mät avståndet från ”sista” vådkant fram till hörnet. Lägg till ca 15 mm och skär/klipp till bredden på den kapade våden. Gör slitsar i upp- och nedtill så att tapeten kan formas runt hörnet.
2. Ta nu den bortskurna längden som ska överlappa föregående våd ca 10 mm. (gäller även tapet som ska mönsterpassas.
3. Låt inte tapeten sluta mitt i hörnet, utan 5 mm in för att undvika att kanten rivs upp om man stöter emot.
Innerhörn

1. Mät avståndet först och lägg till 10 mm. Skär tapeten i detta mått och fäst runt hörnet.
2. Den bortskurna delen sätts ända in i hörnet. Kontrollera med lod att den hamnar rakt.

Lycka till!!

XOXO Tess


Blast from the past

Igår satt jag och maken och tittade igenom vår gamla skivsamling...Diskusionerna gick heta om vem som ägde den ena eller andra skivan...andra ville ingen kännas vid...

Så är det nog ibland när man lägger ihop två liv...trots att vi båda är allätare då det kommer till musik så har vi tydligen inte ens i närheten likartad musiksmak...för vi hade inte en enda dubblett...sorgligt eller??

Däremot så hade vi som sagt var svårt att enas om vem som ägde vissa av alstren...hetaste diskusionen gick mellan Dia Salmas Gryningstid (som idag är en av barnens favoriter), Black sabbsats Best of platta och hör och häpna Mel C  debut platta Northen star...

tiderna förändras och smaken med den

Jag kan bara konstatera att min musiksmak har förändrats endel under åren...vissa plattor är fortfarande favoriter...Så som Regina Lunds debut album Year Zero, det är bara så underskattat...och Bryan Adams Waking Up the Neighbours som är en av mina all time favorites...Metallicas The Black album snurrar fortfarande frekvent i sterion...och så måste jag bara ha alla Back Street Boys skivor i orginal...fråga mej inte varför men det sitter i ryggmärgen från det att jag var en taning 14-åring...logiken är inte alltid den bästa...

Sen har vi de nyfunna vännerna som Paramore, Takida, 3 Doors Down, The Jonas Brothers och Måns Zelerlöw (ja sa ju att ja va allätare)

Vad gör man då med gamla skivor som man inte vill ha längre...kastar??...Man kan ju tänkas vilja lyssna nån gång, vad gör man då när vännerna från förr fått hamna på sopberget...

Mina får flytta ner i en kartong i källarförådet och vänta på att få plockas fram vid ett senare tillfälle...Kanske barnen nån gång vill se vad mamma hade för musiksmak när hon var ung...eller så kanske inte :)

XOXO Tess


EasyUp

EasyUp, Sätt lätt, Qick Up, Limma på vägg är några av de namn som används när man pratar om Non Woven tapeter, tapeter av hållbar kvalitet som ger släta väggar utan synliga skarvar.  EasyUp (är det begrepp jag valt att använda) visar också att du valt en mycket slitstark och tålig kvalitet som är formstabil och enkel att tapetsera. Vid omtapetsering på EasyUp kan du hoppa över alla moment med skarvslipning och spackling – väggarna är ju redan släta!
Tapetsera med EasyUp
1. Rengör golvet, så att tapeten inte smutsas när den rullas ut.

2. Börja gärna tapetsera vid ett fönster eller dörr.

3. Kontrollera med ett lod att första våden sitter rakt.

4. Rolla tapetlim på väggen, Drygt en våds bredd ca 80cm så du slipper få lim på den våd du har satt upp när du limmar nästa. Är du van att tapetsera kan du rolla bredare. Vid kanter och lister kan pensel användas.

5. Ställ tapettråget (en låda i hållbar wellpapp som finns att köpa i välsorterade färgbutiker, kostar runt 20-30 kronor) på golvet. Dra upp en våd och fäst med någon centimeter överlapp mot taklisten. Skär av tapeten vid sockeln. Eller lägg den i en plast karsche, jag brukar lägga något emellan som distans, för att inte limmet från väggen skall smeta av sej på den nya rullen 

6. Släta ut tapeten från mitten ut mot kanterna med tapetverktyget i ett solfjäder liknande rörelsemönster– stryk lätt vid kanten mot den limmade väggen för att undvika lim på verktyget.

7. Nästa våd sätts kant-i-kant med den föregående. Vid mönserpassning brukar jag dra upp våden till lämplig längd och sedan börja passa från mitten på våden, sen uppåt och nedåt. Då har du lättare att vrida våden om den skulle hamna snett. Var dock noga med att inte dra i tapeten för då kan den glida tillbaka sedan eftersom att easy up tapeter är formstabila och återgår till ursprungsläget, då kan du få glipor i skarvarna vilket inte är så snyggt!!!

8. Släta ut som tidigare samt även över kanten så att våderna möts tätt.

9. Om du fått lim på tapetens framsida ta bort det genast med en blöt svamp eller trasa, det skiljer mycket på vilken kvalite du har på dina tapeter så undvik i det längsta att få limm på framsidan. Följ alltid anvisningarna som finns på rullen, är du osäker så fråga i färghandeln.

10. Vid fönster och dörrar kan våderna ”grovklippas” först för enklare uppsättning.Bild: ECO/Boråstapeter

Ytterhörn

1. Mät avståndet från ”sista” vådkant fram till hörnet. Lägg till ca 1,5cm och skär/klipp till bredden på den kapade våden. Limma och fäst sedan våden runt hörnet.

2. Ta nu den bortskurna längden som ska överlappa föregående våd ca 1cm. Jag brukar lämna ca 2-3mm fram till hörnet så att det inte rivs upp om man råkar gå emot. 

3. Stryk först lim på framsidan av den första våden med en pensel, sedan på resten av väggen  upp till en dryg våds bredd. Fäst tapeten och var noga med att den blir lodrät även på denna vägg. Torka bort överflödigt lim med blöt svamp/trasa.

Innerhörn
1. Mät avståndet från sista våden till hörnet. Lägg till ca 10 mm och skär/klipp till bredden på nästa våd. Stryk lim på väggen och drygt en våd in på nästa vägg och fäst den tillskurna våden.

2. Stryk lim på framsidan av våden från hörnet med en pensel. Sätt nu den bortskurna våden ända in i hörnet och se till att den hamnar i lod. Torka av överflödigt lim med blöt svamp.

Lycka till!!
XOXO Tess


Amigurumi

Ikväll var jag och hälsade på min faster Lena...hon visade mej en artickel om Amigurumi...ett japanskt sätt att virka på...som manga fast i garn...

Artickeln handlade om Mia Bengtsson som tom har skrivit en bok om denna konstform...På hennes hemsida finns en uppsjö av söta små varelser som alla kommer helt ur hennes egen fantasi...min favorit är den ulliga lilla kaninen...

  


Mia har skrivit en bok (virka amigurumi) om hur man går tillväga om man vill göra sina egna amigurumisar den finns att beställa på nätet på bokus mf...den kostar runt hundralappen och innehåller både inspisation och mönster till ca 15 små krabater...Så om du känner dej inspirerad är det bara att kasta sej över virknålen och börja...mer info och inspiration hittar du på Mias hemsida www.booip.bloggspot.com lycka till...

XOXO TessPlaceringsmattor

Just nu sitter jag och funderar på vilken matta jag ska välja i Vardagsrummet...Tidigare ville jag ha en ryamatta i en ullgrå nyans men nu har jag ändrat mej...Det finns ju Ryor i vart och varannat hem nu och jag har alltid velat vara annorlunda...

Så nu sitter jag och funderar på om jag inte ska välja en matta med en kortare skuren lugg...ca en centimeter vore nog rätt bra...Det har kommit ett helt gäng med nya skurna mattor och jag kan inte tänka mej att det ska vara något problem att hitta det jag vill ha...

Problemet är bara att jag måste bestämma mej för en...

Detta är ett urval av kasthalls textilmattor  Ett urval av kasthalls naturfärgade mattor

Det lutar åt något gråbeiget lite mörkare än golvet men ljusare än min svarta skinnsoffa från 50-talet...vi får se...

Sen har vi storleken att tänka på...ska hela soffan + fotöljen rymmas eller skall bara bordet få plats??...Själv tycker jag att det blir snyggare om hela gruppen får plats...det skapar ett rum i rummet...om du har ett avlångt rum eller en öppen planlösning (som jag) så blir det en avgränsning för vad du skall använda just den delen av rummet till...vilket jag tycker är bra...det skapar myskänsla...

Om de som jag vill ha en riktigt stor matta så är det istort sett bara heltäckningsmattor som fungerar... de går att få anpassade efter dina önskemål både på längden och bredden...dessutom kan du få dem kantade eller langeterade som det heter...oftest blir kvadratmeterpriset något högre men det blir billigare ändå än om du köper på helbredd (4 meter) och kapar till själv...

Men alla frågor kan du få svar på om du går in till din lokala återförsäljare...I Piteå så får ni ju hämskt gärna komma in till mej på backen...

Nu ska jag fundera lite till och så får ni se sen vad det blev :)

XOXO Tess

Trolldesign

Jag jobbar på Colorama Jowafärghus i Piteå, i mitt arbete så ingår en hel del färgsättning och förslag på desamma...Jag har via Colorama och sköna hem, fått gå flera hemminredningskurser och har tagit första steget till att bli en Colorama inderdningsdesigner...

Jag och mina kolegor håller även kurser årligen för de av våra kunder som är extra intresserade av hemminredning...Vi har precis avslutat årets första utbilding med goda raferenser...Nästa omgång som drar igång under december blir den femte i ordningen och brukar alltid vara uppskattade av våra deltagare...

Jag hjälper er järna med tips och ideer om ni har egna projekt hemma...

Endera så kommer ni in till mej på Colorama Jowafärghus eller ringer mej på 0911-231993, så kan vi boka tid för konsultation i butiken eller i hemmet...

Har ni för långt att åka eller bara är nyfikna så kan ni maila bilder på ert projekt till mej på trolldesign@yahoo.com så hör jag av mej så snart som möjligt...

I övrigt så uppmanar jag er att skriva komentarer till mina inlägg..allt från konstruktiv kritik till tips på nya inlägg är välkommet...

XOXO Tess

Berlinmurens fall

glädjesener vid berlinmuren 1989

Idag är det 20 år sedan Berlinmuren föll...

Jag tycker att det är in viktig milstolpe i vår gemensamma historia, både som européer och som värdsmedborgare...

Jag kommer ihåg att jag satt i min skolbänk i klassrummet på norrbyskolan i Hortlax och min lärare talade om att Muren fallit...idag tänker jag tillbaka på den lilla sjätteklassaren som tittade på sina klasskamrater och undrade hur människor kunde skiljas åt av en mur...hur det måste kännas att inte kunna hälsa på Mormor för att hon bor på fel sida av en sten/betongvägg...och hur glad jag var över att inte behöva fundera på vem som var mina vänner...

Jag hade hoppats att vi inte skulle göra om samma misstag igen och tillåta sådana saker ske mitt framför ögonen på oss...i europa har vi åtminstone kommit en bit på väg genom EU-sammarbetet, mot dåtidens beslutsfattare som 1961 beslutade att bygga en mur genom Berlin...men är vi så långt kommna igentligen??

Isf skulle det väll inte ha byggts murar runt Gasa eller vid Mexicanska gränsen...

Men låt oss just idag vara sålta över oss själva...imorgon kan vi ta tag i nästa orättvisa!!!

XOXO Tess

ECO Sand

Idag har vår säljrepresentant på ECO-tapeter vart och visat deras nyaste kolektion...En karta med 21 enfärgade mönsterblad och en lätt sandliknande struktur...

Eller struktur är kanske synd att säga...tänk mer ett fint sandpapper typ kornstorlek 120...då är vi mer rätt ute...

Jag har valt att lägga dessa tapeter på lager, eftersom att jag tycker att de är ett bra kompliment till alla de fondtapeter vi säljer idag...Färgerna är milda och går från vitt, via beige till grått + några blåa, lila, rosa och gröna pasteller...

Priset kommer att ligga på 299:-/rulle och finns i butiken från början på december...

Så välkommen in :)

XOXO Tess

Mr Perswall

Bor ni i Piteå med omnejd så kan ni titta in på länken www.mrperswall.se/butik/83340 och måttbeställa er egen fototapet. den färdiga tapeten levereras till Colorama på Fläktgatan 10. Betalar gör ni hos oss endra kontant i kassan eller mot faktura, valet är ert...

Skulle ni bo för långt från Piteå så är det bara att kika in på närmsta Colorama butik så hjälper de er...

Lycka till!!!

Obs!!! Detta är ett tillägg till föregående inlägg...

XOXO Tess

Matbloggstoppen
RSS 2.0