EasyUp

EasyUp, Sätt lätt, Qick Up, Limma på vägg är några av de namn som används när man pratar om Non Woven tapeter, tapeter av hållbar kvalitet som ger släta väggar utan synliga skarvar.  EasyUp (är det begrepp jag valt att använda) visar också att du valt en mycket slitstark och tålig kvalitet som är formstabil och enkel att tapetsera. Vid omtapetsering på EasyUp kan du hoppa över alla moment med skarvslipning och spackling – väggarna är ju redan släta!
Tapetsera med EasyUp
1. Rengör golvet, så att tapeten inte smutsas när den rullas ut.

2. Börja gärna tapetsera vid ett fönster eller dörr.

3. Kontrollera med ett lod att första våden sitter rakt.

4. Rolla tapetlim på väggen, Drygt en våds bredd ca 80cm så du slipper få lim på den våd du har satt upp när du limmar nästa. Är du van att tapetsera kan du rolla bredare. Vid kanter och lister kan pensel användas.

5. Ställ tapettråget (en låda i hållbar wellpapp som finns att köpa i välsorterade färgbutiker, kostar runt 20-30 kronor) på golvet. Dra upp en våd och fäst med någon centimeter överlapp mot taklisten. Skär av tapeten vid sockeln. Eller lägg den i en plast karsche, jag brukar lägga något emellan som distans, för att inte limmet från väggen skall smeta av sej på den nya rullen 

6. Släta ut tapeten från mitten ut mot kanterna med tapetverktyget i ett solfjäder liknande rörelsemönster– stryk lätt vid kanten mot den limmade väggen för att undvika lim på verktyget.

7. Nästa våd sätts kant-i-kant med den föregående. Vid mönserpassning brukar jag dra upp våden till lämplig längd och sedan börja passa från mitten på våden, sen uppåt och nedåt. Då har du lättare att vrida våden om den skulle hamna snett. Var dock noga med att inte dra i tapeten för då kan den glida tillbaka sedan eftersom att easy up tapeter är formstabila och återgår till ursprungsläget, då kan du få glipor i skarvarna vilket inte är så snyggt!!!

8. Släta ut som tidigare samt även över kanten så att våderna möts tätt.

9. Om du fått lim på tapetens framsida ta bort det genast med en blöt svamp eller trasa, det skiljer mycket på vilken kvalite du har på dina tapeter så undvik i det längsta att få limm på framsidan. Följ alltid anvisningarna som finns på rullen, är du osäker så fråga i färghandeln.

10. Vid fönster och dörrar kan våderna ”grovklippas” först för enklare uppsättning.Bild: ECO/Boråstapeter

Ytterhörn

1. Mät avståndet från ”sista” vådkant fram till hörnet. Lägg till ca 1,5cm och skär/klipp till bredden på den kapade våden. Limma och fäst sedan våden runt hörnet.

2. Ta nu den bortskurna längden som ska överlappa föregående våd ca 1cm. Jag brukar lämna ca 2-3mm fram till hörnet så att det inte rivs upp om man råkar gå emot. 

3. Stryk först lim på framsidan av den första våden med en pensel, sedan på resten av väggen  upp till en dryg våds bredd. Fäst tapeten och var noga med att den blir lodrät även på denna vägg. Torka bort överflödigt lim med blöt svamp/trasa.

Innerhörn
1. Mät avståndet från sista våden till hörnet. Lägg till ca 10 mm och skär/klipp till bredden på nästa våd. Stryk lim på väggen och drygt en våd in på nästa vägg och fäst den tillskurna våden.

2. Stryk lim på framsidan av våden från hörnet med en pensel. Sätt nu den bortskurna våden ända in i hörnet och se till att den hamnar i lod. Torka av överflödigt lim med blöt svamp.

Lycka till!!
XOXO Tess


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen