Hjälp mej hitta en ny Kamera

Jag måste värkligen köpa mej en ny kamera. Jag vill ha en digital systemkamera som är lättanvänd och tar fina bilder. Är det någon som har nått tips??

XOXO Tess

Bakari, Midbec

Hittade bilder på en av nyheterna som snart landar i vår butik nämligen Bakari från Midbec, Kan inte svära på det men av bilderna att dömma så sätter jag en slant på att kartan kommer från Harlequin.

Detta betyder att alla mönster kommer att finnas i en mängd färger, ytan kommer att vara blank och priset ligga på drygt 700 kronor, tror jag.

Mönserbilderna drar tankarna till asien och färgerna är varma och stämningsfulla. Letar ni efter nått extra så kommer ni inte att bli besvikna på Bakari det törs jag lova ;)


Bakari, Midbec

Bakari, Midbec

Bakari, Midbec

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Bubbles, Midbec

Ja, jag vet att jag är dålig på att lägga ut Midbec tapeter. Detta beror på att det är så svårt att få tag på bra bilder. Jag kan ju ta egna bilder i tapetkartorna, men det blir inte lika bra som de färdiga miljöbilder som finns :)

Här kommer ett smakprov från en av våra storsäljare just nu, nämligen Bubbles, tapeterna är grafiska i mönstret, gjorda i EasyUp kvalitet, vilket inte är det vanliga från denna tillvärkare ( Midbec tillvärkar inga egna tapeter utan de köper in kolektioner från tapettillverkare ute i europa ) priset ligger på Ca:450kr/rulle och de finns i en mängd olika färger däribland grönt, lila, knallrosa, svart och brunt.

Så titta in på Midbecs hemsida, länken finns på vänster sida i sidkolumnen, eller kom in till mej på Colorama Jowafärghus :)

Bubbles, Midbec

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Unity, Caselio

Unity är ytterligare en av nyheterna från Caselio. Jag föll pladask för den gula LollyPopp tapeten. Detta är en kolektion som visar vägen från det blommiga som varit så framträdande på sista tiden till det mer grafiska. Så håll i hatten och följ med snabbtåget :)

Unity, CaselioUnity, CaselioUnity, CaselioUnity, Caselio

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Tapetnyheter

Just nu så formligen strömar det in nya tapetkartor. Jag gör mitt bästa för att hinna med att få upp alla på bloggen, åtminstonde de som är nått att ha!! För precis som med allt annat så finns det bra saker och riktigt skräp även i tapetbranchen.

Har varit sjuk i veckan och när jag kom tillbaka igår ( Lördag ) så hade det kommit åtminståne fem nya kartor, detta är bara början. Tyvärr missade jag Anna från Midbec som visade deras nya kartor i onsdags ( då låg jag nerbäddad i sängen med blixtrande huvudvärk, inte roligt ) så nu får jag vänta tills de kommer hem innan jag får se dem :(

Återkommer med mer nyheter inom kort!!!

XOXO Tess

 


Havane, Caselio

Caselio har släppt sina vårnyheter och en av dessa är en karta som flirtar lätt med Afrika. I Havane möts starka färger, flätade mönster, palmblad m.m. Dessutom så finns ju naturligvis även en mer dämpad färgskala för dej som vill åt colonialkänslan. Alla tapeter är gjorda i EasyUp kvalitet. Jag känner att jag blev glad när jag bläddrade i denna godisbit till tapetkarta :)


Havane, Caselio 530krHavane, Caselio 530krHavane, Caselio 530krHavane, Caselio 530kr

XOXO Tess

På väg till Haparanda

Imorgon bär det iväg till IKEA i Haparanda. Önskelistan är som vanligt lång, men budgeten snål. Vi får se vad det blir.

Högst på listan står en garderob med frostad glasdörr som vi skall använda som TV/Sterio förvaring. Det bästa med det frostade glaset är att man inte ser det som står innanför, men IR ljuset från kontrollerna tar sej igenom utan att du behöver öppna dörren :)

Nästa måste är belysning till lilla köksfönstret. Som det är idag så kommer ljuset bakifrån och det leder till att diskhon ligger i skugga. Not so nice :(

Sen tillkommer ju alltid de där småplocket som värmeljus och glödlampor!

Hade dessutom tänkt hinna med ett besök på Höganäs/Iitala´s fabriksbutik, där vet man ju aldig vad man hittar för roligt. Denna gång skulle jag väldigt järna vilja ha en ny Röda Clara ( väggfast konservöppnare, design Sigvard Bernadotte ) men det är inte alltid att det finns.

Efter allt shoppande blir det middag på Frasses. Just detta Frasse hak har en väldigt fin inredning, designade möbler och kristallkronor på toaletterna. Inte den vanligaste synen när man komer in på en snabbmatsrestaurang :)

Jag återkommer med en rapport om inköpen imorgonkväll !!!


Mjönäs lyckta med blockljus 99:-

XOXO Tess


Reflekt, Casadeco

Reflekt är ytterligare en av vårens nyheter från Casadeco. Färgskalan är precis som vanligt mjuk och inbjudande, men denna gång har man lekt med glanserna. Reflekt är presic som namnet antyder, full av reflekterande mönster och effekter, så denna karta måste ses i värkligheten :)

reflect, casadecoreflect, casadecoreflect, casadecoreflect, casadecoreflect, casadecoreflect, casadeco

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Garden Birds

Hittade denna tapet av en slump. Jag tycker att den är riktigt söt och den skulle passa utmärkt i min Tuvas rum nu efter renoveringen. Tyvärr är priset rätt saftigt, ca:1700 kr/rulle. Men man kan ju så drömma :) Vi har den inte på Colorama i Piteå, men den finns att beställa på Tapetorama.

Garden birds, Louise Bodylouise body

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Babylon, Casadeco

Babylon är en vacker och stilfull kollection från Casadeco. Här blandar man mjuka färger med lika mjuka mönster för att uppnå ett stilfullt och lungnande resultat. Allt för att skapa rum för själen. Som vanligt finns det dessutom vackra tyger av god kvalitet som matchats till tapeterna för att ytterligare öka helhetsintrycket. Casadeco är duktiga på att göra mönster lämpade för att göra highlights ( enstaka våder ) och även denna karta innehåller sådana mönster.

Babylon, CasadecoBabylon, CasadecoBabylon, CasadecoBabylon, Casadeco

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


UR söt Väggklocka

Hittade denna söta klocka på www.urbis.com, den är 20*25cm och kostar ca:600Kr + fraktXOXO Tess

Top TIO

Jag har lagt till en ny kategori, Top TIO. Här kommer jag att lista de tapeter som för nuvarande ligger på min personliga top tio lista :)

Kimura från RomoOptions, SandersonSamsara från RomoUrban Nature, MrPerswallEast of Eaden, IntradeEco ArtistSariskar, O&L
Atlanta, CasadecoReflect, CasadecoLong Island, casadeco

XOXO Tess


Long Island, Casadeco

Long Island spelar på vår önskan att skapa lugn och Harmoni i hemmet. Tonerna är övervägande jordiga blandade med aningen lila och ljust grön/gula toner. Här finns diskreta mönster du kan ha på alla väggar och mönster som passar utmärkt att bara använda som Higlighter ( en eller ett par våder plasserade för att framhäva rummet och dess inredning )

Long Island, casadecoLong Island, casadecoLong Island, casadecoLong Island, casadeco

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Scandinavian modern (50-60 tal)

Under 50-talet inredde man med mycket färg. Rockabilly trenaden sveper över världen och TVn smyger sej in i våra vardagsrum, på en central plats. En TV kostar ungefär tre månadslöner för en normal arbetare, så självklart skall den visas upp. Behovet var stort att inreda färgstarkt efter många tråkiga år med krig och oroligheter. Här märks ett tydligt trendbrott inom inredning. Dessutom kom produktionen av möbler mm. igång ordentligt, utbudet ökade och priserna sjönk så fler kunde satsa på att inreda sina hem fint. Skinande krom och starka kontraster, assymetriska mönster och fantasifulla tyger, otroligt kreativa lampor och mycket spindelliknande ben i krom, var vad som utmärkte stilen. Rena linjer, hållbarhet, balans och enhetlighet var begrepp som uppstod på 50-talet. Köp-slit-släng lanserades med hjälp av årsmodeller, allt för att locka till nya köp.

Exempel på kända designers är Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Carl Malmsten, Astrid Sampe, Stig Lindberg.


iitala,tulpanvas

Design Alvar Alto & Carl Malmsten båda framstående designers vars alster står sej än idag.


Under 60-talet präglades designen av uttryck som "kärlek, musik och frihet". Nu började även ungdomar intressera sig för inredning och affischer, LP-spelare och gamla reklamskyltar var ett måste. Måttot var "hellre billigt än rationellt och universellt". Ledord; pop, Vietnam, hippies, akademisk vänster.
Nu började en öppen planlösning bli populärt, man kombinerade vardagsrum och matsalsdel. Även nu gällde starka färger och nya idéer sköt fart. Verner Pantons fantasifulla miljöer inspirerar än idag. IKEA lanserade ny design till låga priser mot att man själv skruvade ihop varorna hemma på vardagsrumsgolvet. Plaststolar, plastskålar, jättekuddar och dynor och snart kom även rymdinspirerade möbler och detaljer. Sigvard Bernadotte vår aldeles egna design prins har formgivit några av dåtidens mest använda produkter, bla. Röda Clara ( konservöppnare ) Margareta bunkarna i Melamin och Mönstret Virr-Varr till Perstorp som än idag är högaktuellt. Populära färger var svart, vitt, ärtgrönt, gärna rosa i kombination med ärtgrönt, rosa-rött och svart-vitt var också moderna kombinationer.

Castiglioni, Verner Panton, Müller, Sigvard Bernadotte är exempel på designers och formgivare.


Verner Panton, Flower PottPanton stolen
Margareta bunkarna i melaminNya Clara, konservöppnare
verner pantonservettringar, design Sigvard Bernadotte

Design: Verner Panton & Sigvard Bernadotte, detta är två designers som tilltalar mej personligen :)

XOXO Tess


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En kär gammal vän

När jag såg denna bild fick jag en sån varm känsla i hjärtetrakten. Detta är en kär gammal vän som jag tyvärr tappat bort. Tur då att den kommer i nyproduktion. 

I slutet på Februari/ Början på mars kommer den hoppande grodan Hoptimisten designad av Gustav Ehrenreich,1968  att finnas på www.inreda.com

Känner ni igen den sen ni var små? Det gör jag och jag blir alldeles kär! I Danmark ( sitt hemland ) är Hoptimisten redan en succé. Jag lovar att jag kommer vara en av de första som klickar hem en sån här liten skönhet :)

Hoptimist

 

XOXO Tess

 Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Urban Nature

Som jag tidigare sagt så finns det en mängd tendenser som lutar åt det organiska hållet, som ett svar på dessa kommer nu MrPerswall med en ny fototapetkarta, Urban Nature. Alla tapeterna följer temat i namnet även om det inte alltid är så solklart. Här finns inspiration hämtad både från betongjunglen, amazonas jungeln och vår alldeles egna svenska "jungel". Priserna ligger som vanligt på 299:-/m2. Om ni vill se fler exempel så finns alla tapeterna på www.mrperswall.se

Urban nature XOXO Tess

 Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Tendenser 2010

Temat för Formexmässan 2010 är Kreativ flow, men de tendenser som nu syns på marknaden är de från förra årets mässa, Rualisering - tillbaka till naturen, Revolt - back to the 80´s, Bergtagen - låt sagorna komma in.

Här är fyra olika tolkningar från Almedahls som jag tycker är dead on :) de är precis de jag själv sett på uppgång.

Traditionalisten
Traditionalisten värdesätter diskret lyx i genuina material med exklusiv känsla. Traditionalistens stil består av en nostalgisk blandning av omsorgsfullt utvalda antikviteter och nya vackert arbetade produkter som nytolkar gamla stilar. Inspirationen kommer från traditionella skaftvävar med enkla grafiska mönster, broderi, grafiska tryck, blå porslinsdekorer från kinesiskt porslin och delftfajans, siluettklippta bilder, blyinfattat glas, flätad rotting och mörka trämöbler.

Nyckelord: hantverksskicklighet, provenans, diskret lyx, nytolkning av traditionen, klassiskt med en ”twist”, äkta naturmaterial.
Tapet från turkiska designgruppen nommo.com kostar 65eur/m2

Modernisten
Denna energiska, ungdomliga stil hämtar inspiration från åttiotalet och den inflytelserika Memphisgruppen, som då utmanade de rådande idéerna om form, färg, struktur och mönster. Modernisten sätter samman geometriska former med många starka, briljanta färger kombinerat med svart. Resultatet blir en dynamisk, arkitektonisk stil med influenser från bland annat origami. Användningen av material är lekfull med blanka ytor, plast, lackerad plåt och färgstark tejp som används som dekoration.

Nyckelord: åttiotalsnostalgi, Memphis-gruppen, Rubiks kub, monokroma färger, energiskt, linjärt, asymmetriskt, glansigt, geometriskt.

Accient murals från surfaceview.com 0,8*2m 125 pund

Eskapisten

Vid det här laget har de flesta konsumenter insett hur komplicerat det kan vara att agera miljömedvetet. Därför välkomnar många av oss enklare sätt att vara miljövänliga. Ett av de mer självklara sätten att värna vår miljö är att skapa nya saker av gammalt material. Detta gör berättelsen om produktens ursprung viktig. Eskapisten är trots allt en idealist som väljer ekologisk mat, tar återvinning på allvar, handlar på loppmarknader och byter saker med vänner allt medan hon när romantiska drömmar om ett stilla liv med självhushållning på landet. Färgerna är inspirerade av den grönskande naturen med en blandning av friska gröna toner och färger från olika träslag.

Nyckelord: grön idealism, eko-romantik, ursprung, poetiskt bildspråk, återanvändning, livscykeltänkande.Tapet från nommo.com 65 eur/m2

Geologen
När antalet larmrapporter om växthuseffekten ökar för var dag, hyllar geologen naturens egna lösningar när hon designar för framtiden. Designprocessen och ett vetenskapligt tillvägagångssätt är viktiga för geologen som använder forskning och experiment som metoder. Detta avspeglas i nyskapande glasarkitektur med framåtblickande lösningar som att ta in naturen inomhus, t ex genom att odla växtväggar och träd inne och bevattna dem med regnvatten uppsamlat från hustaket. Ett annat exempel är en byggnad där de bärande pelarna i ett öppet kontorslandskap placerats ut fritt som träd i skogen. Hotet om global uppvärmning har fått oss att på senare tid värdesätta det arktiska landskapet allt mer. Glaciärer och snö har blivit viktiga inspirationskällor med bleka, svala färger och kristallformer, vilket bland annat återfinns i arkitekturen till Oslos nya operahus, som påminner om ett flytande isberg.

Nyckelord: visionärt, inspirerat av naturen, vetenskapligt, experimentellt, innovativt, konstruerat, kristallformat.

XOXO Tess

 
Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Jellybean

Om du gillar att duka i klara färger, och har en slant över besök då www.jellybean.se där finns koppar, fat, servetter, uppläggningsfat mm ordnat efter färg för att underlätta ditt sökande.

Jag fann dessa självbevattnare som jag letat efter ett bra tag. Nu gäller det bara att bestämma sej för vilken färg :)

självvattnare, 155 kr, från jellybeanpriset ligger på 155 kr/st och de finns i 13 färger

XOXO Tess

 Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Baksäteskörning

Är det inte irriterande att ha en människa sittandes i baksätet som bara vet att dom skulle kunna göra det mycket bättre, snabbare, mer genomtänkt??

Imorgon är det dax för tillfälle nummer tre på vår inredningskurs. Då är det dax för Tema tyg. Camilla har arbetat på Gardingalleriet i dryga fem år och har därför en gedigen erfarenhet av området, därför så kommer jag att hålla mej i bakgrunden, och inhämta info även jag :)

Nu är det ju så att jag inte klarar av att helt hålla mej utanför, så vi får se hur bra det går imorgon! På tal om det det där med baksäteskörning och så ;)

Så på tisdag kväll kommer jag att sammanfatta det jag har upptäckt.


Tyger från Romo

XOXO Tess


Symetri från partylite

Ikväll har jag haft ett väldigt spontant ljusparty. Igentligen skulle vi ha bokat en tid, men pga ett missförstånd så blev det idag. Detta fick jag veta vid 12 tiden och partyt var kl 19.00. Spontant var ordet men mina inköp var det inte.

Denna gång blev det ett sätt för doftoljor, som jag skall placera i hallen. Detta har jag planerat i månader ( för denna fina och flexibla skönhet kommer inte gratis, det sägs ju att skönheten har sitt pris och i detta fall landar det på knappa tusenlappen inklusive doftoljan, bara själva behållaren går på 599kr ).

Orsaken till att jag väntade till ikväll var att jag som värdinna får ett förmånligare pris, och tur är väll det för annars så skulla jag hamna i hundhuset pga detta, maken har inte samma förståelse eller prioritering på vad som är vackert eller viktigt ;).

Till det köpte jag en lavendeldoft som jag sedan tidigare vet luktar väldigt fräscht. Så nu väntar jag på mitt nya fina blickfång, och på att få en fungerande hall att ställa dem i ( vi är mitt uppe i en husrenovering ) så vi får se vad som kommer först. Doftståna eller hallen :) vill ni se fler exempel på produkter och vilka dofter som finns så gå in på www.partylite.se
XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Jordiga toner från Casadeco

Kartan Atlanta från casadeco innehåller dova mustiga färger och tydliga rena mönster med organisk anknytning ( anknytning till växtriket ). Den sobra designen gör dem till ett utmärkt val om du vill ha ett stilrent hem men ändå uppnå ett ombonat intryck. Så kom in på Colorama/Jowafärghus så skall jag visa den för dej :) 
denna kolektion ligger på min top tio lista just nu.Ps: ser ni klockramen som sticker ut i högerkanten på den understa bilden? Vet någon vart jag kan få tag på en sådan för en rimlig penning, så skulle jag vara väldigt tacksam för tips :) 

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ljusstakar från Ted muehling

Dom här ljusstakarna från Ted Muehling kan vara nått av det snyggaste jag sett. Det enkla i formspråket med den vita färgen som utgångspunkt. Samtidigt gör det organiska motivet dem levande och skänker dem ett en kännsla av sagor, myter, tomtar och troll. Dom skulle passa väldigt bra hemma hos mej :) Jag har inte funnit något pris, men jag antar att dom inte håller samma prisklass som IKEA. Dock så är ju sagor till för att leva sej in i, ELLER??
 
XOXO Tess

Ideétips - ordtavlor

Hittade de här roliga och snygga tavlorna via www.trendenser.se , det finns flera olika varianter att välja på och alla är lika snygga. Om du skulle vilja ha andra citat eller en dikt, ett ordspråk eller en sångtext, så kan du ju göra din egen tavla. Nackdelen är att de blir mycket mindre än de på bilderna som har ett mått på 55*55 cm.

Om du vill komma direkt till webbutiken så klicka på länken här http://www.coulsonmacleod.com

Never-let-gobecausewhat

Så låt fantasin flöda :)

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Så lyckas du med din inredning

Så här i början av året så kommer de alltid en massa nya trendspaningar...Hur ska man veta vad som man ska ta till sej??...Hur ska man kunna sålla i utbudet som bara tycks bli större och större för varje år??

Det är två väldigt bra frågor - mitt råd är så enkelt som - Följ ditt hjärta!!
Köp inte ett konsept rakt av - vart finns själen i de??

Försök hitta din egen stil, är det New England, lantligt, minimalistiskt, art deco, skandinaviskt, wabi sabi eller kanske shabby chic. Välj den stil du känner dej mäst hemma i och utgå från den, då känns hela hemmet mer genomtänkt och det blir framförallt lättare att sålla i utbudet. Sen får du ju naturligtvis plocka in guldkorn från andra stilar bara det inte blir för mycket.

För de mästa ser ju bilderna i inredningstidningarna väldigt snygga och genomtänkta ut...MEN...skulle du vilja bo i ett fotografi...Hur skulle du känna dej om du kom hem till nån och allt var sådär perfekt och matchat...törs man ens hänga ifrån sej jackan i rädsla för att förstöra helhetsintrycket??

Bästa resultatet - och de märker de som kommer och hälsar på oxå - får du om du blandar din egen personlighet i din inredning...ta delar från olika trender...man kastar ju inte ut soffan för 25000 som inskaffades förra året bara för att den har för breda/smala armstöd enligt det rådande trenderna...

För trender är övergående - de stannar ett kort tag - för att ersättas av annat...

Det är ju marknadens sätt att få oss att konsumera mer...och vi svenskar lägger ut mer och mer pengar på våra hem...det är ett konstaterat faktum - jag som jobbar i en färgfackhandel - har märkt att de senaste tidernas nattsvarta speckulationer gällande ekonomin, lett till att fler och fler värkar vilja förnya sina hem...kanske för att de känns bättre att lägga pengarna på ny pakett i vardagsrummet, än på en resa till sol och värme...parkettgolvet ligger ju kvar i huset och höjer dess värde den dan vi eventuellt vill sälja - altså är de inte bortslösade pengar - även om en solsemester sitter bra ibland!!

Så för att inte behöva totalrenovera en gång per år - satsa på en neutral grund - och plocka guldkornen från trenderna som kommer...jag säger inte att de är bra att blanda hej vilt bara för att du tycker att enskilda saker är vackra - plocka bort de saker som inte matchar och lägg dem i ett skåp för stunden - de blir som en egen liten skattgömma du kan botanisera ur när du har lust...för kasta är ju inte alltid bra!!

Saker som är kantstötta, trasiga eller blekta kan ju vara vitsigt att slänga för de tar upp utrymme vi kan använd till annat...men man behöver inte alltid köpa nyproducerade saker till sin inredning...varför inte ta en utflyckt till en lopphandel eller en auktion och se vad du kan hitta - de är både roligt och mysigt att strosa runt bland stånden på en loppmarknad en solig sommardag med familjen  - Kanske du hittar en SKATT

Så utgå från dej själv...ta del av utbudet i butikerna...solla och förvara sådant som du inte vill ha frame för tillfället...fynda...och framförallt ha roligt när du inreder de kommer att synas och kännas i atmosfären i ditt hem!!

Lycka till...XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nina Jobs för Designhouse Stockholm

Denna stilrena karaff designad av Nina Jobs skulle mer än gärna få flytta in i mitt köksskåp. Nina Jobs har tidigare designat för både IKEA och ECO/Boråstapeter - kollektionen Nina för ECO. Med sitt enkla och färgglada formspråk så har hon lyckats skapa en tidlös design med det där lilla extra.  Har ni någon favorit som ni vill dela med er av?? Jag är idel öra :)

Nina Jobs, Designhouse Stockholm

XOXO Tess

 Läs även andra bloggares åsikter om ,


Tulpanensdag

Igår var det Tulpanens dag och i år firade den 20 års jubileum. Kanske är det därför som jag plötsigt insett att jag faktiskt tycker väldigt mycket om just Tulpaner, eller så är det bara en slump.

Men vill du göra någon glad så ta med en bukett av Hollands guld och ingen blir besviken, Tulpaner är i dag sveriges populäraste snittblomma :)

Euroflorist, Interflora och Blomsterlandet har alla egna kategorier för just Tulpaner på sina hemsidor, bara det talar ju för sej själv! Blomsterlandet har just nu dessutom en Tulpanfestival för att fira 20 års jubileumet.

Skötselråd
Skär av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv medan tulpanerna fortfarande ligger i sitt emballage. Fyll vasen med kallt vatten och sätt ner tulpanerna med emballage i vasen. Låt stå svalt i någon timme och sedan kan du ta bort emballaget och njuta av dina vackra tulpaner. För att hålla Tulpanerna fräscha längre så skall du ställa dem kallt över natten och undvika direkt solljus. Byt vatten varje dag, och snitta om dem varannan eller var tredje dag.

Följer du dessa råd så har du fina fräscha Tulpaner du kan njuta av läääänge :) och det känns välldigt fräscht med en bukett Tulpaner på köksbänken så här i väntan på våren.XOXO Tess

 Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Moodboards premiär

Jag har sett begreppet moodboard på ett antal inredningsbloggar vid det här laget. Så nu tänkte jag se hur jag själv skulle lyckas. Tycker ni att resultatet blev bra kan ni ju gå in och rösta på mitt bidrag. Klicka på bilden så kommer ni direkt till mitt bidrag, det heter Meropolitan :)

Inspirationskollage


XOXO Tess

 Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Jag tänker bli blodgivare

Läste en artickel i Piteå Tidningen på lunchen idag, där det stod att det var kris på blodcentralerna. Tydligen så finns det inte tillräckligt många blodgivare.

Medelåldern ligger mellan 40-50 år och snart så får inte 40-talisterna ge blod längre, man måste vara under 65 år.
Så jag bestämde mej för att anmäla mej som frivillig, dessutom ringde jag upp min man och övertalade honom med. Man måste ju ta sitt ansvar. När bristen gör att operationer måste ställas in då är det dax att ta sej i kragen och göra lite nytta.

Tänk bara om Tuva eller Leo skulle bli sjuka och behöva blod och så fanns det inte något! Då skulle det inte vara så himla roligt längre.

Så nu uppmanar jag er att också bli blodgivare, om ni inte redan är det :) de är bara att gå in på www.geblod.nu och anmäla sej!


Bli blodgivare, ge livLäs även andra bloggares åsikter om , ,

Ljusplanering

Ljusplanering

Belysning är hemligheten med en lyckad inredning. med ljus kan man trolla och skapa spännande och oväntade effekter. LED ( Ljusemiterande diod ) har kommit att revolutionera våra möjligheter när det gäller ljussättning i hemmet. I offentlig miljö har man jobbat med LED i flera år. Det är kostnadseffektivt och de stora valmöjligheterna med Tjocklek på armaturer, värmeavgivning och färgåtergivning gör dem till framtidens Glödlampa " det nya ljuset".

Att möblera med ljus är ett enkelt och roligt sätt att förnya hemmet. Fasta ljusinstallationer begränsar dej. Använd riktbara spotlights på skenor och fristående bords- och golvlampor som kan flyttas när andan faller på. Genom att placera armaturerna på varierande höjd får du ett intressant spel mellan ljus och skugga, utan att kontrasterna blir för starka. Glöm inte att ljussätta även golvet. En dold armatur under soffan eller sängen ger ett riktat, dämpat sken som smyger sej fram över rummet utan att blända.

En bra tumregel för en trivsam ljussättning är att belysningen bör framhäva det bästa delarna av ditt rum och dölja de mindre vackra.

Ljuslager:

När man planerar ljus så planerar man i lager för att nå bästa resultat.

Naturligtljus - dagsljus, levande ljus, eld
Allmänbelysning - takbelysning
Accentljus - stämningsljus
Punktbelysning - funktionsbelysning
Flexibilitet - dimmer

Använd samtliga lager i någon mån för att uppnå optimal belysning i miljön.

Vardagsrum, sovrum, arbetsrum osv har alla olika behov av belysning och skall därför ljussättas på olika sätt. det är också viktigt att tänka på vem som skall vistas i rummet, olika aktiviteter och åldrar kräver olika mycket ljus ( då vi blir äldre kräver våra ögon starkare ljus, en 60 åring kan behöva upp till fyra gånger så stark belysning som en 20 åring och därför måste vi ta med det i beräkningen ).

NATURLIGTLJUS
Dagsljuset är det vitaste ljuset och kan bäst jämföras med en halogenlampa. Ljuset letar sej in genom fönster och glasdörrar. TIPS har du en mörk hall utan naturligt ljus kan du prova sätta in ett internfönster, för att släppa in ljuset från intilliggande rum, gärna uppe vid taket för att inte störa möjligheten att möblera flexibelt. Eftersom norr räknas som det kallare vädersträcket så är morgonljuset kallare än vad eftermiddags ljuset är, då det nästan glöder om rummet. Nyansen på en solbelyst vägg kan därför variera beroende på vilket ljus som du har i rummet. sovrum passar bättre att lägga i norrläge, medan vardagsrum och kök mår bättre av det varma eftermiddagsljuset. Har du så tur att du äger en öppenspis kan du bättra på det naturliga ljuset med en öppen eld. Vi som inte har den turen får nöja oss med levande ljus I MÄNGDER :)

ALLMÄNLJUS
Allmänljus är ljus som inte riktas mot något särskilt. Takplafonder är ett bra exempel på denna typ av belysning. även downlights kan användas som allmänbelysning om de hänger 2,5-3 meter över golvet så att ljuset inte bländar.

ACCENTBELYSNING
Accentbelysning är den belysning man använder när man vill framhäva något speciellt i rummet, ex en tavla, en staty, några växter, en läsfåtölj. Ni fattar vitsen? downlights kan användas här också men då på en lägre nivå så att belysningen skärmas av och blir mjuk och stämningsfylld isf bländnade.

PUNKTBETYSNING
med hjälp av punktbelysning kan du skapa små avskilda rum-i-rum i ditt hem. En punktbelysning kan belysa ett bord och på så sätt skapa en intim stämning. Fler små lampor ger ett mer hemtrevligt intryck än en stor. Ljus som du läser eller arbetar i skall vara starkt för att undvika trötthet och huvudvärk. En läslampa och en bordslampa är två helt skilda saker. Bordslampan skall skapa stämning och vara dekorativ medan läslampan skall ge tillräckligt ljus för att arbeta i. Halogenlampor passar bra som läs/arbetsbelysning.

Tänk på att placera en strömbrytare direkt innanför ytterdörren och en till på väg in i hemmet. man ska inte behöva famla i mörkret efter en strömbrytare. med en dimmer kan du lätt skapa rätt belysning för alla tillfällen oavsett om du skall dammsuga eller väntar besök.

Hallen är hemmets cirkuleringsplats. Det är här vi välkomnar våra vänner, det är hallen som väntar oss när vi kommer hem. Hallen förbinder hemmets olika rum, men också det interiöra med det exteriöra. Om det är mörkt ute bör belysningen i hallen vara dämpad, men ändå tillräcklig för att kunna se ordentligt. En mörk hall är varken praktisk eller välkomnande. Här kommer en dimmer väl till pass.

Trappen skall vara tillräckligt upplyst för att man inte ska snava. Hängande armaturer får inte hänga så lågt att de bländar när man går upp och ner i trappen, det bör också finnas en strömbrytare i varje ända på trappen. Här kan man använda sej av den nya LED tekniken genom att fälla in ljuspunkter i sättsteg eller vagnsstycket så belyser du trappstegen och ingen behöver snubbla i mörkret, eftersom att LED lamporna är så energisnåla så kan de stå på dygnet runt och även verka som ett blickfång :)

Vardagsrummet behöver flera små ljuspunkter hällre än någon stor. Genom att använda olika armaturer med olika ljuskällor kan du variera belysningen efter aktivitet tex: se på Tv, läsa, spela spel, vara romantisk eller bara umgås och rå om familjen. Skall du ha en läshörna i vardagsrummet så placera ljuset så att det kommer lite uppifrån och från sidan, då slipper du irriterande skuggor. Samma sak gäller TVn lätta upp de starka kontrasterna med en svag belysning bakom TVn, så får du en mer njutbar upplevelse.

Köket har blivit hjärtat i hemmet, ett rum som kräver flexibilitet. Man måste se bra när man tillagar och äter maten, belysningen vid matplatsen behöver inte vara lika stark som vid beredningsytorna. En bra allmänbelysning är A&O i köket, välj en takarmatur som sprider ljuset tex en spotlight med halogenbelysning som går att dimmra. Då har du en bra belysning men är ändå flexibel. Diskbänken, beredningsbänkar och matbord får gärna stå nära ett fönster ( om det går ) då tar man tillvara på dagsljuset på bästa sätt. Ett mörkt kaklet mellan överskåp och diskbänk själ en tredjedel av bänkbelysningen, blanka mörka kakel kan dessutom ge besvärliga reflexer. Taklampan över matbordet bör hänga 55-60 cm över bordet, då slipper du bli bländad, och du ser din bordsgranne under lampan. Glödljus eller varmvitt ljus är att föredra vid matbordet då det skapar en trevligare stämning, medan du gärna kan ha det krispigare vita ljuset vid beredningsytorna, då du ser matvarorna bättre.

Badrummet kräver särskilda armaturer som är klassade för våtrum. Det är för att det inte skall krypa in fukt i armaturen och orsaka kortslutning. Du behöver åtminstone två olika armaturer i badrummet. En i taket = allmänbelysning och en vid spegeln. Sätt gärna detta ljus på båda sidor om spegeln då du då slipper ifrån skuggor i ansiktet. Enbart lysrörsbelysning kan få badrummet att verka kallt, använd hällre en varmvit ljuskälla då du genast känner dej varmare till både kropp och själ.

SKUGGA
Om du vill framhäva ett föremål eller en strukturerad vägg är det bättre att belysa den från sidan då släpljuset skapar ett spännande spel av ljus och skugga. Skall du sätta spotlights i taket bör de sitta 50 cm från väggen och med ett mellanrum på 100 cm. Då slipper du bli bländad om du vill gå fram och titta på tex en tavla, när du sedan vänder dej om slipper du återigen bländningseffekten.

RYMD
Ett allmänljus som kastar ljuset nedåt ger en känsla av att väggarna kryper inåt. Reflekterande ljus på taket och en stor del av väggarna ger känslan av utvidgning och rymd, nått som lätt kan fixas med vinklade spotlights. Ett litet rum känns större om du belyser hörnen, kom ihåg att belysa rummet på alla plan annars känns rummet platt. Olika riktade ljus och ljus på lägre nivåer skapar en känsla av liv.

Varför inte belysa soffan underifrån, eller fälla in punktbelysning i fönstersmygarna. Har du en ryamatta kan du tom belysa den underifrån och skapa spännande och oväntade effekter.

Så lycka till med ditt ljusplanerande

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Olika ljuskällor

Här kommer en snabbgenomgång av vilka olika ljuskällor du kan komma i kontakt med när du skall ljussätta ditt hem :)

Glödlampan: Snart en utdöende produkt, drar mycket ström och har en förhållandevis kort brinntid. Har en bra avvägd balans mellan ljusmängd och färgtemperatur. Rummets helhetsintryck blir bäst med glödljus pga dess varma ombonande sken

Lysrör: Lysrör avger nästan ingen värme och kan därför användas i trånga utrymmen, se dock till att de inte kommer i direkt kontakt med brännbara material då de kan orsaka brand. Lysrör avger ett väldigt kraftig sken som gör att den lämpar sej som arbetsbelysning eller "städ belysning" ( när du vill se in i alla mörka hörn ). Varmvita lysrör är att föredra då du får en mer stämningsfull färgåtergivning än med de blåvita ljuset endel har, det kan känns som att arbeta under ett solarium. Negativt är att lysrör inte går att dimmra, om man inte har en speciell styrutrutning. Tänk på att lysrör innehåller kvicksilver och därför alltid skall lämnas på återvinningsstationen.

Tack för komentarerna Nils, det är alltid bra att bli rättad när man har fel. Detta är nu åtgärdat och jag hoppas att jag inte missat något annat :)

Halogenlampan: Sprider ljuset, har det vitaste ljuset vilket kräver mer av inredningen. Färgerna blir krispare och klarare, inte lika mysiga som med glödljus ( drar 30% mindre energi än en vanlig glödlampa ). Det krävs en viss kunskap för att lyckas med halogenbelysning. IKEA har valt att övergå helt till halogen med skruvsockel och lågenergi, från 31 augusti 2009 finns inga vanliga glödlampor till försäljning på IKEAs varuhus.

Natriumlampan: Ger ett starkt gulaktigt ljus ( används på våra motorvägar ). Om du belyser en klarröd soffa men en natriumlampa så får du ett otroligt djup i färgen, nästan som om den skulle vara levande.

Kvicksilverlampan: Ger ett starkt blåstickande ljus ( används på idrottsplatser ). Passar bra att använda om du vill framhäva eller förhöja blå kulörer.

Lågenergilampan: Skenet påminner om glödlampans varmgula sken, men kommer inte riktigt upp i samma ljusåtergivning, därför får du en något skummare belysning med lågenergi. De flesta lågenergi lampor går inte att dimmra. Fördelen är att de drar lite ström och har en relativt lång brinntid ( upp till 10 gånger så lång som en vanlig glödlampa ).

Lysdiodlampan: Har länge bara funnits med blåaktig ljusåtergivning, men nu när glödlampan skall fasas ut har det kommit nya varianter som har ett gulare sken. Dom här lamporna kostar betydligt mer än de andra vanliga ljuskällorna men har en extremt lång brinntid ( 25000 timmar vilket motsvarar ca: 25 års användning jämfört med ett år på en vanlig glödlampa ) och drar nästan ingen ström alls, 90% mindre än glödljus. Så detta blir troligtvis framtidens "glödlampa". Den är dessutom dimmbar. ( specifikationen på lampan gäller Philips Econic Glödlampa )

Fiberoptik: Fiberoptik består av tunna genomskinliga fibrer som leder ljuset från EN ljuskälla till hundratals eller tusentals individuella ljuspugnter. Fiberoptiken avger ingen värme och kan därför monteras in i väggar möbler golv tak m.m bara  din fantasi avgör vart gränserna går. eftersom att optiken drivs av en ljuskälla kan man lätt byta ut denna när den går sönder. På ishotellet i Jukkasjärvi har de jutit in fideroptik i ljuskronor av is, i väggarna i sviterna och till och med i baren :). Själv håller jag på att montera det i väggen i Köket där de skal lysa upp utvalda platser på världskartan, Platser vi har anknytning till och platser dit vi vill åka. ( bilder kommer senare )

Ishotellet i Jukkasjärvi

Har jag glömt någon variant får ni gärna påminna mej :)

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Blått - som Kinaporslin

När jag tänker asiatiskt så tänker jag oftast rött svart och högblankt, Vass tapeter och Bambu. Men vem har inte hört talas om Kina porslin, och dess karaktäristiska blå/vita mönster? Mingvaser någon?

Därför har jag här plockat fram två tapeter med tydliga asiatiska influenser men i en blå färgpalett. Tillsammans med vitt och naket trä så är du inte så långt från märket, Eller?

karpar på tapeten från O&LSummer palace, O&L

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Skyltningen tar ett steg till...bokstavligt

Jag har under en tid fuderat på ett köpa in skyltdockor till Jowa ( Colorama Jowafärghus ) för att klä i kreationer gjorda av tapeter. Nu letar jag bara efter modeller till rätt pris, sen är det bara att låta fantasin flöda :)

Tänk bara vad läckert det skulle kunna bli :)

Så är det någon som har en skyltdocka ståendes???

Jag skulle även vilja ha en själv hemma som dekoration ( en kvinnomodell i helvitt ) gärna som någon av modellerna över. Ja vet jag får konstiga ideér ibland men varför vara som alla andra, det är väll inge roligt ;)

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Volanger - trend våren 2010

I vår ska de vara volanger, både på kläder och i hemmet. Valentino visade upp volangprydda klänningar, kjolar, skor och väskor på sin vårvisning. Färgskalan går i beiga och puderrosa nyanser. materialen varierar från skinn ( även på klänningar, kjolar och jackor och ja allt är dekorerat med volanger i massor ) till glansigt siden. Variation förnöjer och förhöjer :)

-"Våren 2010 känns mer modeinspirerad än någonsin med volanger, spets, illustrationer, trendiga mönster och humoristiska textiltryck."

Citatet hämtat från Elle interiör

Mio, Indiska och H&M Home, är bara några av de företag som redan snappat upp trenden. Här går färgskalan i lila grå och vita nyanser. 

H&M Home 149kr/st finns i vitt och lilaRosig silver 390kr från MioRose, från Indiska, 399kr

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Kursalong

Ja då var vi igång. Som jag sa tidigare så har vi idag seglat ut på äventyr i en ny omgång av vår omtyckta inredningskurs. Det är alltid lite spännande att se vilken typ av grupp det blir. Det är ju så beroende på vilken typ av människor som utgör gruppen.

Denna gång blev det en ovanligt liten grupp pga att mixup med starttider och datum. Men det blir ju så mycket personligare med en liten grupp. Alla hinner säga sin åsikt, även om jag fick agera lite tidspolis om vi alls skulle hinna med det vi tänkt. Vilket vi ju trots allt inte riktigt hann :). Vi får se om vi kan klämma in det vi strök en annan dag. 

En annan sak som jag är väldigt nöjd med är att vi denna gång har namnlappar. Åhh vilken lättnad för en sån som jag som är värdelös på namn att ha något som påminner mej när hjärnan glitchar.

På det hela taget är jag väldigt nöjd med kvällen som varit. Kan knappt bärga mej till på torsdag då det är dax för nästa rond :) 

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om

Inredningskurs

Ikväll drar vår omtyckta inredningskurs igång på nytt. För fjärde gången i årdningen så samlas ett glatt gäng tjejer hos oss på Coloramas lokaler på fläktgatan i Piteå.

Denna gång har jag en ny medarbetare med mej och det betyder nya erfarenheter att ta del av. Camilla är något av en expert på tyger, efter att ha jobbat på Gardingalleriet i över fem år. Självklart måste vi ju dra nytta av hennes kunskap och det betyder att vi till denna omgång bytt ut trädgårdstemat mot ett helt kurstilfälle helt ängnat åt tyg i alla dess former.

Som ni kanske märkt har jag lagt ner mycke tid och arbete på färglära senaste tiden, det beror på att jag vill vara uppdaterad och på hugget inför vår kursstart. Och varför inte då passa på att dela med mej av min kunskap till er där ute :) alltid är det väll nån som blir glad!

Tack och godnatt!!

XOXO Tess Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Material Struktur & Glans

Det räcker inte att ta hänsyn till toner, svärta och mättnad på färgen när du skall inreda ett rum. Du måste även ta i beaktande ytans Glanstal och eventuella struktur.

Kulörer upplevs mattare om du har ett lågt glanstal, om du istället väljer en blankare variant av färg eller ytmateriel så upplevs färgen djupare och mer intensiv.

Mörka kulörer äter ljus medans ljusa kulörer sprider det! Blanka ytor upplevs som ljusare.
TIPS: Om du har en högblank fönsterbräda reflekteras ljuset in i rummet, sätter du dessutom en spegel på väggen mittemot så sprid ljuset ända in i de mörkaste hörnen.

Stora ytor förstärker färgupplevelsen, det som känns attraktivt på en liten yta kan kännas överväldigande på en större yta eller vägg. Starka färger gör sej därför bäst som accenter.

Ett rum som går ton-i-ton känns lungt och harmoniskt men kan upplevas som ganska tvådimentionellt, använd därför komplementfärger på enstaka föremål ( 3-5 stycken )

Tänk på att även ta in olika strukturer i din inredning. Ett vit målat sovrum med släta bommulslakan känns rätt trist och platt. Plocka in kuddar i sammet, siden, chenill, fårskinn ( allt i vita toner ) och du får genast mer liv i inredningen. Blommor och tyger i vitt mjukar upp en i övrigt vitt inredd stram miljö. Vitt lyfter fram former,strukturer och andra färger. Med diskreta vita mönster känns helhetsintrycket fylligare. 

För att få inspiration till strukturer att använda dej av rikta blicken ut genom fönstret. Naturen är fylld av strukturer du kan använda dej av.

Olika strukturer du kan arbeta med:

Glas
Alkantara - mockaliknande skinnimitation som är väldigt tålig både mot slitage och fläckar
Skinn, både slätt och hårigt
Trä
Gräs - Sisal
Metall
Sten
Betong
Tyg - sammet, siden, chenille
+ Glanstal högre glanstal=djupare kulör

Det är inte bara struktur och glans som spökar när du skall färgsätta ditt hem. När du går till färghandeln och tittar på färgprover så har vi oftast en krispigare blåvit lysrörs belysning, vilket leder till att kulörstyrkan mattas av. När du sedan kommer hem så har de flästa glödljus, vilket ger ett gulare varmare sken, följdaktligen så blir kulörtonen intensivare och varmare hemma hos dej än vad det såg ut som i butiken.

Har du målat ett rum och tycker att det blev för varmt/kallt så kan du lura ögat genom att byta ljuskälla till en med vitare respektive gulare ljus för att dämpa känslan.XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Grundläggande Färglära

Grundfärger

När man talar om grundfärger kan man stöta på olika teorier om vilka färger som verkligen är grundfärger. En del säger att röd, blå, grön och gul är grundfärgerna, en del anser att det är röd, blå och gul och andra blå och röd. Det finns alltså en rad olika definitioner av begreppet grundfärg. Den vanligaste uppfattningen är nog att det är röd, blå och gul som är grundfärgerna. Grön får man när man blandar gul och blå.

Man kan dela upp det såhär:
Tre grundfärger: kadmium, magenta, cyan
Tre sekundärfärger: orange, lila, grön
Tre tertiärfärger: gulbrun, rödbrun, grönbrun + svart och vitt = alla kända och omöjliga färgblandningar.

Man kan ordna färgerna i en cirkelfärgtoncirkel - där de går i regnbågens ordning. Det finns tre primärfärger :rött, gult och blått, som kan blandas till alla andra färger. Orange t ex är en blandning av gult och rött . Genom att blanda färger kan man få en oändlig färgskala. Det mänskliga ögat kan ha förmåga att se upp till 150 olika nyanser.


Elementärfärger

Människan upplever endast sex färger som rena. Det är de kulörta färgerna rött, gult, blått, grönt samt de okulörta färgerna svart och vitt. De kallas för elementärfärger.

 
Komplementfärger

När du tittar på en färgyta och efter en stund flyttar blicken till en vit eller en grå yta kommer du att se en färg. Färgen i efterbilden kallas komplementfärg. Fenomenet med efterbild kallas successionskontrast. Man kan göra detta försök med alla färger och man kommer att finna att efterbilden i ögat alltid får komplementfärgen till den färg man betraktat. De två färgerna kompleterar varandra och blandar man dem får man grå-bruna färgtoner.Man ser alltid färger i jämförelse med varandra. Komplementfärger ökar varandras lyskraft när de ligger intill varandra. Om man placerar dem ovanpå varandra dämpar de varandras lyskraft.
Komplementfärgerna dras till varandra och förstärker varandra. Färgerna ser också mer kulörta ut när de är tillsammans än om man ser dem en och en. Rött är alltså aldrig så rött som när man ser det mot en grön bakgrund.


Kontrastverkan

Ljusa mönster mot en mörk bakgrund har en tendens att se ut att ligga närmare dig än mörka mönster på en ljus yta. En färg kan upplevas på flera olika sätt, beroende på mot vilken bakgrund den ses.

Några färgtermer:

Nyans: vad färgen är placerad i färgcirkeln.
Mättnad: Styrkan/renheten hos färgen. Mängden grått i förhållande till nyansen i procent från =% fullt mättad färg.
Intensitet: ljushet och mörkhet i färgen. Andelen ljus eller mörker anges i procent där 0% motsvarar svart och 100% vitt.
Kontrast: skillnaden mellan bildens olika tonsteg.
Omfång: skillnaden mellan bildens vitare och mörkare ton.
Luminens: färgens ljushetskomponent på en värdeskala mellan 0 och 100. OL betyder svart och 100L betyder vitt.
NMI: NMI-modellen speglar dina ögons förmåga enligt tre kriterier;
-Nyans
-Mättnad
-Intensitet

Kalla och varma färger

Att man förknippar färg med temperatur kan tyckas konstigt, men så är det faktiskt i hela världen. Man kan dela in färgerna i två stora grupper, varma och kalla färger. Den varmaste färgen är gult och den kallaste är blå. Gult närmar sig, sprider sig och sticker i ögonen. Blått avlägsnar sig, kryper nästan in i sig självt. Alla kulörta färger har dessa egenskaper, i högre utsträckning ju mer de liknar gult och blått. Tydligast blir det om man placerar två olika färger på varsin sida om en elementärfärg. En rödaktig gul färg upplevs som varmare än en grönaktig gul färg, en gulaktig röd färg känns varmare än en blåaktig röd färg osv.

Det kan också finnas både kalla och varma nyanser i en och samma färg. Av de blå är t ex den ultramarin varmare än preussiskt blått. Det som är varmt i färgen på bilden tycks vara närmare. Det som är kallt i färgen tycks befinna sig längre bort.

Varma = rött, orange och gult.
Kalla = blått, grönt och violett.


Färgharmonier

Färgharmonier är färger som ligger brevid varandra i färgtoncirkeln. Placerade brevid varandra minskar de varandras lyskraft. Blandar man dem kan man skapa mycket vackra färgkombinationer. Istället för färdiga blandningar av grönt kan du t ex blanda olika blå och gula toner själv.

Snabb Genomgång:

Färgens egen kontrast
Färgstyrka, inbördes förhållande. Minst tre från varandra fristående färger. En färgs påverkan på andra. Förändring av ljushet.

Ljushetskontrast
Mängden vitt eller svart i färgen.

Kall-Varmkontrast
Färgens yt/plan-förhållande. kall går in i ytan, försvinner. Varm går ut ur ytan, närmar sig.

Komplementkontrast
Två färger som blandade ger neutralt grått. Tar ut eller förstärker varandra.

Simultankontrast
Ögat strävar efter att framana koplementfärgen till den nyss visade.

Kvalitetskontrast
Färgens renhets- eller klarhetsgrad, färgstyrkegrad. Klara, lysande färger i kontrast till dova, oklara färger.

Kvantitetskontrast
Storleksförhållandet mellan två eller flera färger.

Hur många färger finns det egentligen? Vi har inte ens namn för alla. Ögat lär kunna urskilja över 10 miljoner färger, men då handlar det förstås om en mängd nyanser och toner av varje färg. Hur många färger kan du räkna upp?

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

NCS Glossy

Tittade in hos min vän och kollega lotten idag (www.lottenlind.blogg.se) och såg att det kommer en ny NCS karta nu i början på 2010.

Kartan innehåller alla 1950 orginalfärgerna men med en glansig yta. Så nu kan man jämföra samma NCS kod i två olika glanstal och se vilken skildnad i kulör som glansen värkligen ger.

På måndag ska jag be snällt om att få köpa in en sådan karta, jag tycker att det ligger i vårt intresse som fackhandel (Colorama Jowafärghus Piteå) att kunna tillhandahålla verktygen för att underlätta valet för våra kunder. Har jag fel???

NCS Glossy
XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Årets färg 2010

Nu är det officiellt. Årets färg är TA DA Turkost. Varje år tillkänna ger Panton colours vilken kulör de förutspår ska bli störst under året. Dom tittar på vikla färger världens designers använder sej av i sina kollektioner för 2010. Färgen känns 2006 för mej men Turkost är en luftig och glad färg som är lätt att kombinera.Andra färger som spås bli stora är:

Tomat röd                           Violett                                Champagne RosaSjälv tror jag på Syrenlila (tänker ha det själv), en lättare och luftigare variant av vinterns Lila trend. Den som lever får se :)

XOXO Tess
Stå på dej

Det är inte alltid lätt att ståemot trycket från omvärlden. Det är oftast lättare att ge med sej och falla in i ledet. Att bo i landet lagom gör ju inte saken lättare. Här är det ju fult att sticka ut hakan och vara annorlunda. Man ska inte ha en avikande åsikt eller ta för mycket plats, för då bilr man lätt kallad excentrisk eller "en udda fågel". Ändå så är det sånna människor som vi beundrar i smyg, sådana som dom flesta vill vara men inte vågar.

Att vara tonåring i detta klimat är ännu svårare. Nu år 2010 så har vi ju ändå lyckats komma en bit på väg bort från likströmheten som formar samhället. Det är trendigt att vara annorlunda, men inte FÖR annorlunda. Balansgången är svår. Att som tonåring balansera på denna smala gång samtidigt som man skall frigöra sej och skaffa egna tankar och värderingar som avviker från föräldrar och vänners, skapa en personlig stil och välja väg i yrkeslivet, är ingen enkel sak. Inte konstigt att tonåringar gör revolt!

Själv har jag alltid varit annorlunda, klätt mej som jag velat, inte alltid som alla andra. Gjort det jag velat, däribland värnplikten, vilket ingen av mina vänner gjort ( mina vänner av kvinnligt kön). Sagt ifrån om jag haft en avvikande åsikt, men inte så mycket annars. Tagit MITT hörn av världen runt omkring, dock inte i centrum. Det behovet, behovet av bekräftelse har jag aldrig haft. det räcker med att göra mej själv nöjd :) 

Det har långtifrån varit enkelt, det är inte roligt att vara hackkyckling när man går i årskurs tre för att man går i kjol när alla andra går omkring i Champion mjukisbyxor. Jag valde redan då att skaka av mej detta, visst var jag ledsen ibland men det går inte att gräva ner sej för att livet inte är en lek. Jag var och är en konstnärssjäl som oftare verkar i mitt eget huvud än i "verkligheten". Jag tar in omvärlden och formar den efter eget godtycke, plockar guldkornen och lämnar resten till andra. 

Nu idag när jag blivit rätt så vuxen så känns det inte svårt att vara JAG. Att visa vem jag är och ta min plats där jag tycker att jag vill vara. Även om jag kanske nuförtiden tar lite mer plats än vad medelsvenson tar så känns det rätt för mej.

Jag har precis fått mina första glasögon. Det var ingen lätt match att välja vilka jag skulle ta. Jag hade en bild på hur jag ville att de skulle se ut. Men som vanligt så finns det ju inte det jag vill ha ( enda nackdelen med att vara kärringen mot strömmen). Tillslut hittade jag ett par som motsvarade mina önskemål, men då fick jag höra av min älskade syster att de var dom fulaste glasögon hon sett ( hon var lite snällare, men hon sa vad hon tyckte). Vi har en väldigt bra relation och vi är alltid ärliga mot varandra även om våra åsikter ofta går isär. Så nu gällde det att välja skulle jag ta dom glasögon jag själv tyckte bäst om ( ett par med smala guldbågar, lite större rundade glas, dock inte pilotvariant ) men som inte är det som är inne just nu, eller gå på några som mer motsvarar normen men som inte var mitt förstaval.

Efter mycken eftertanke så beslutade jag mej för att ta dom bågar jag själv ville ha, inte de som andra föredrog ( det var inte bara min syster som tittade snett på mina favoriter ). Så nu så får jag höra var enda gång jag och min syster träffas vilka fula glasögon jag har! Jag beställde två par på en gång så jag har ett par att alternera med, för att kunna matcha klädstil och humör. Men jag har oftast mina guldiga favoriter, och dom trivs JAG med.

Jag skulle vilja att fler människor vågade ta plats, vågade visa sina innre tankar och vågade säga ifrån. Jag har på senare tid börjat engagera mej politiskt. Inte för att jag har som största mål i livet att förändra världen, men för att någon måste säga ifrån och våga ta ställning. Att stå upp för sin åsikt och skapa debatt. Alla behöver inte tänka lika och jag tvingar ingen att tänka som mej. Jag vill åt mångfalden, variationen och engagemanget för oss själva och varandra.

Samma sak i min vardag på arbetet och i sammvaron med min familj. Jag kan inte låta bli att trycka på knappar och utmana gränserna, inte för att jag alltid tycker annorlunda, men för att få människor att inse att det finns andra sätt att se saker på. Andra aspekter att ta hänsyn till än sina egna, det är då man går frammåt. Att inspirera människor att tänka annorlunda är något av det roligaste jag vet. Att få fru Svensson att sätta ränderna på tvären istället för på längden. Att få herr Nilsson att sätta Zebramönstad fondvägg i sitt lilla badrum istället för de små blommor som alltid suttit där tidigare.

Att känna att människor växer och vågar. Det är roligt!

Jag lever efter devisen att man ångrar inte det man gjort utan det man inte gjorde. Visst man kan göra misstag och det kan bli väldigt fel, men man behöver aldrig fundera på det otroligt irriterande begreppet TÄNK OM. Tänk om jag hade gjort si eller så. Tänk om jag hade gått den där kursen eller tagit det där jobbet, eller gått på den där daten.

Det har gjort mej till en lycklig människa, och jag har väldigt få saker jag ångrar :) Så lev idag och låt inte livet levad det åt dej, Ta kontrollen och säg din åsikt åtminstonde en gång om dan till att börja med så blir vardagen något mer spännande att ta del av. Även andra kommer att SE dej med nya ögon !!!

Tveka inte utan gör, det gäller i livet precis som i inredning. Var inte feg, var annorlunda och rolig, var dej själv!!!

 XOXO Tess

Koppar från Jacob Skov

Tittade in på proforma idag och hittade dessa fantastiska staplingsbara koppar Designade av Jacob Skov. Priset ligger på 18,81 eur/kopp, så jag får lägga till dem på min önskelista till nästa jul! och de kommande tio :)

Siten som man kan köpa dem på är www.notabrand.com och är en samlings site för konstnärer och designers. Jag kan varmt rekomendera ett besök, men tänk på att allt är orginal och priserna därefter.

Koppar från Jacob Skov, www.notabrand.com

XOXO Tess


Att tänka på vid val av färg

När du ska välja en kulör tänk då på följande:

Olika ljuskällor = olika färgupplevelser
När vi upplever en färg är det är det ett uttryck av reflekterande ljusstrålar vi ser därför är det viktigt att platsen man tittar på färgkartorna/färgproverna har samma ljustrålar som färgen skall sitta på tex dagsljus, lysrör, halogen mm påverkar vår färg upplevelse. Detta beror på att olika ljuskällor har olika temperatur på ljuset och då upplevs olika. Färgen på skenet varierar från vitt (halogen) via gult (glödljus) till blått (LED)

För målaren är svart en färg - För fysikern är det bara frånvaro av ljus
Svart har ingen ljusreflektion -  vitt har alla färger sammanblandade

Större ytor =
upplevs färgen starkare
Ögat uppfattar oftast ett litet färgprov som svagare än vad den i själva verket är (så jämför gärna med den som ligger ett steg svagare)

Olika glansvärden = blekare/djupare
Glansvärdet i färgkartorna är oftast halvblank. Om man sen har färgen i glansvärde matt kan den upplevas som lite urblekt. Om man tar färgen i glansvärde högblank kan den upplevas som djupare.

Olika struktur på underlaget = ljusare/mörkare
Vid grova ytor kan färgupplevelsen vara mörkare, vid släta ytor kan färgupplevelsen vara ljusare. Detta beror på att grova ytor splittrar ljuset medans ljusa ytor reflekterande effekt.

Så ta allt detta i beaktande när du går ut på jakt. Den som är förberedd kan lättare navigera sej i färgjunglen! :)

XOXO Tess

Nyanser

En och samma kulör kan se olika ut - alltså vad relativiteten betyder för vår upplevelse av färgen. Välj därför aldrig en färgnyans ensam utan att väga samman den med alla de andra färgerna i rummet.

Att pedagogiskt beskriva färg som fenomen är inte lätt. En som lyckats bra är konstnären och pedagogen Josef Albers (1888-1976). Han föddes i Tyskland och utbildades vid det berömda Bauhaus i Weimar. 1933 flyttade han till USA och blev 1950 professor och chef för konstskolan vid Yale University.
1963 skrev han boken Interaction of Color, översatt till svenska 1982 av konstprofessorn K-G Nilsson med titeln Albers färglära - Om färgers inverkan på varandra.

Kunskapen om färgens relativitet är den mest grundläggande. Den går ut på att en specifik färgton kan se olika ut beroende på sin omgivning. Det kan vara svårt att välja kulör när något ska målas om. Försök tänka på hur det kommer att bli på plats. När du lånar hem tapetprover eller provmålar en yta så ser ofta färgtonen på tapeten eller det uppmålade provet annorlunda ut än vad du upplevde i färgbutiken. Det beror på att du ser den i ett annat sammanhang när du kommer hem.

Med kunskapen om färgens relativitet förstår vi att vi måste ta med alla parametrar (vägg/tak/inredning etc) från början för att hitta det optimala resultatet. När du ska prova ut en ny väggkulör bör du vara medvetna om att det redan finns två givna färgtoner i rummet, på tak och golv, som lurar oss i våra försök att hitta den optimala färgkombinationen. Därtill kommer möbler och textilier i andra färger. En färgton kan alltså aldrig väljas ensam. I butiken såg vi den valda nyansen i ett visst ljus och mot butikens affärsdisk i vitt. Ju mer man försöker hitta rätt i den oändliga djungeln av nyanser, desto större respekt får man för komplexiteten.

Vi har idag tillgång till ett större urval av kulörer än någonsin tidigare. Det gör det svårare att komma fram till ett bra resultat. Vi måste därför välja bort våra möjligheter och begränsa oss. Kanske är det så att dagens stora utbud av färgnyanser gör oss mer intresserade av att välja vitt eller grått?

Hur kan vi då utnyttja kunskapen om att en färg kan se ut som två? Man kan till exempel medvetet välja en och samma kulör på alla snickerier inomhus. (Vilket är att föredra då det ger ett mer genomtänkt resultat). Med en varierande färgsättning i olika rum på väggar och golv ser då denna enda snickerikulör ut att vara olika i alla rummen. Vi får en spännande och raffinerande mångfald. Var dock försiktig när du blandar färger. Ett för brett spectrum ger ett rörigt intryck. Håll dej till en tårtbit i färgcirkeln!

Alla färgtoner har förutom en kulör också en valör. Med valör menar vi grad av ljushet eller ljusstyrka från vitt till svart på gråskalan. Man behöver inte "ta i" för att åstadkomma kontrastverkan mellan ljust och mörkt. Effekten påverkas också av kvantiteten av respektive valör. Om vi har en stor yta med en neutralt ljusgrå valör (NCS 1500-N) och på den ytan vill dra en linje med en mörkare grå valör så behöver vi inte gå så många steg mot det mörkare för att uppnå en tydlig effekt. Det räcker med NCS 2500-N för att vi tydligt ska se en mörk linje.
Gör vi sedan tvärtom och låter den mörkare grå vara den stora ytan och drar linjen med den ljusa 1500-N så upplever vi att linjen verkar vara ljusare jämfört med samma grå 1500-N i det första fallet. Totalt upplever vi då att vi ser fyra olika grå valörer trots att vi endast har använt två.

Om vi nu kopplar samman kulör och valör blir det genast svårare. Man frågar sig: Hur ljus alternativt mörk är den här gröna färgen?" Hur mörkt blir rummet om jag målar med den här blå nyansen?
Här måste vi tänka i flera steg och jämföra färger mot varandra. Hur mörk respektive ljus färgkulören upplevs beror på de omgivande kulörernas valörer. För att inte förlora oss helt kan vi nu försöka valörbestämma färgkulören som vi vill använda.Vi måste alltså tänka bort att det är en färgkulör vi ser och bara tänka ljust/mörkt. Kisa gärna med ögonen så ser ni lättare kontrasterna och kan inbördes gradera valörerna i sammanhanget.

Om du ska måla om ett ljust vitt rum i en mörkare kulör måste du tänka på att i början känns kulören mycke mörkare än vad slutresultatet kommer att bli. detta beror på att vi jämför dem mörkare kulören med den ljusa och den framstår då som nästan svart. När du sedan kommit en bil på väg så blir din nya mörkare kulör succsesivt ljusare då du döjler mer och mer av det vita. Tillslut har du bara den nya kulören kvar och kan nu se kulören ordentligt, det svarta blir plötsligt blått eller rött eller grönt beroende på vad du valt.

Vårt färgminne - det visuella minnet, som är mycket dåligt jämfört med hörselminnet gör det mycket lättare att upprepa en melodi än att komma ihåg en bestämd färg. Tro inte att ni kommer ihåg en speciell färgnyans ni tidigare har sett. Skriv alltid ner kulörkoder på ett bra ställe du kommer ihåg. Om du ska kompletera eller vill ha en färg som passar till ett tyg eller en kudde/vas ta då med prover på dessa så blir det inga tråkiga överaskningar när du kommer hem! Prova alltid ut en färg på plats!XOXO Tess


Ett rum för Lo...

Min syster Frida ska ha barn i Juni och vi hoppas alla på en liten tjej den här gången. Vilket som blir ju naturligtvis bra, men om man får önska...Om vi får som vi vill så blir det en liten Lo, Lo Lotta Doris Antonsson. Hon kommer att bli en handfull den tjejen!!!

Som det är nu så har syster bestämt sej för att göra ett rum speciellt för Lo och om det blir så har jag några förslag...

Playtime, CasadecoMarmoleum från forbo

Som tapet tillsammans med enfärgade fonder i rosa, rött och vitt, söta geishor från casadecos nya barnkarta playtime.

På golvet marmoleum klick i rosa röda och grå toner, mjukt varmt och tyst, för små knän och händer.

Till detta vita möbler av valfritt slag, vitt blir en bra motvikt och neutraliserar de rosa röda tonerna så att det blir mjuka kontraster.

Playtime, Casadeco

Detta tyg från playtime skulle bli pricken över iet :)

Så fundera på detta lilla syster så kan vi titta mer i kartorna när vi vet vad det blir för sort. Har ni andra några tips på söta tjejtapeter så är jag mycket tacksam för förslag :)

XOXO TessMatbloggstoppen
RSS 2.0