Morsdag...hmm

Visst är det trevligt med en dag enbart för mor.

Tänk då om mor fick göra precis som hon ville den dagen, utan sura miner från övriga familjen. Tyvärr är det ju så att det finns fler människor i mitt liv än enbart jag.

Förstå mej rätt, jag är oerhört tacksam för människorna i mitt liv, men ibland vore det trevligt om man bara kunde koppla bort coordinatorn i en och enbart göra som man själv vill utan att ha dåligt samvete för att andra inte får som dom vill.

Så idag har jag gjort just det. Kan ha att göra med att mitt tålamod är i stort sett obefintligt nu när huvudet värker, men jag bestämde mej i morse för att min morsdagspresent till mej själv skulle bli att göra precis som jag ville, en hel dag!!!

Det är inte lätt, när man är van att medla och kompromissa, att enbart navigera efter det man själv vill. Det drar i en när man ser att dagen krockar för resterande familjen bara för att jag vill åka hit eller dit vid ett visst tillfälle.

Synd då om dom =) Imorgon är jag tillbaks i "momy mode"

Vi får se ikväll om jag lyckats =)

XOXO Tess

Näckros - Huset vid ån

Denna lampa skulle jag kunna tänka mej i mitt, förhoppningsvis snart färdiga kontor.

Jag fortsätter på temat vitt för då kan jag vid senare tillfälle göra en rokad bland mina armaturer utan att behöva bekymra mej för färgen :)Modell: Näckros 40

Modellen Näckros finns även i en mindre variant som kan användas son bordsarmatur/sängarmatur eller ljuslyckta. 

Hos huset vid ån kan ni hitta återförsäljare =)
Casa Hyllander i Begrsviken, Piteå. Är en av dem. 


XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Kloka ord...

"När det är nattsvart, kan man se stjärnorna"

Det är att se det positiva i livet =) Chears

XOXO Tess

...känner mej som ett piggsvin...

Har precis kommit hem från akupungturbehandling hos sjukgymnasten. Känner mej som en urvriden disktrasa och är allmänt trött.

Visst är det typiskt att man äntligen skall somna, när man har en tid att passa. Har inte sovit ordentligt sen i söndags men vid åtta tiden i morse så ville sömnen äntligen infinna sej.

Klockan nio hade jag en inbokad tid för att leka nåldyna. Tur för mej att jag har ungefär trettio larm/dag inställda, så jag kom iväg i tid, om än inte mer än det.

Man jag kan säga att det känndes surt att behöva kliva upp då jag äntligen kunnat somna, det känndes som om jag skulle kunnat sova en vecka, vilket jag naturligtvis inte fick.

När jag satt där i stolen med nålar ur fötter händer och huvud, kännde jag mej som ett piggsvin. Både till utseednet och till humöret. 

Nu har jag dock smält ödets ironi och skall försöka få lite vila iaf. Får se hur det fungerar.


XOXO Tess 

Som bitar i ett pussel...

Ibland så faller allt på plats. Saker som man tänkt göra händer av sej själv och man behöver inte försöka lika hårt för att det ska bli som man vill.

Igår hade jag en sådan dag.

Efter månader av motgångar, kändes det som om vindarna äntligen vänt. Jag fick äntligen träffa neurologen, han var inte glad när vi gick (både mamma och pappa hade slutit upp för att stötta mej) efter hård påtryckning fick jag till stånd en remiss till Med.rehab i Sunderbyn. Nu återstår att se om de kan hjälpa mej...jag ska tänka positiva tankar.

Per Grapesson ringde och talade om att han beställt Botox, så jag kan få min första behandling till veckan. Ytterligare en bock i listan...Jag behövde inte ens gå in på apoteket själv och beställa medicinen, däremot måste jag hämta ut den innan min tid på tisdag.

Sedan var jag till Camilla för första gången på LÄNGE och drack en kopp kaffe...Det kändes skönt att få prata i lugn och ro, de va så länge sen vi hade tid till det senast...Ibland måste man ta sej tid att stanna upp och njuta av stunden...Lugnet som infunnit sej efter morgonens läkarbesök, verkar ha återställt balansen i mej...Jag känner mej lugnare än på länge.

När jag kom hem, ringde de både från Stepin och från försäkringskassan. Två av de samtal jag hade på min agenda hade tagit hand om sej själva, gud vad skönt det kändes.

Igår kväll träffade jag så mina arbetskamrater över en bit mat och vi pratade i ett par timmar, det kändes också bra...Jag har saknat dem nu under tiden jag vart hemma. Men som jag nämnde tidigare så hjälpte mitt nyfunna lugn mej att njuta av stunden och fylla lite av tomheten som funnits där tidigare. Mågna kramar utdelades och mottogs...det känns skönt att veta att man är saknad...det har ju faktiskt nästan gått tre månader, nu ändå =)

Pusselbitar som faller på plats...

Vilken trevlig bild det målar upp. Kanske kan jag ta pusselbitarna som mitt liv består av nu, och pussla ihop dem. Det återstår bara att se vilket motiv som framträder. 

Pusselbitar som passar ihop...

Nice =) 

Leende lägger jag mej ner och vilar....


XOXO Tess

 


Tävla om dörrar från Swedoor

Hos Inspirera mera kan ni just nu gå in och tävla om dörrar från Swedoors nya serie Character. Det har jag gjort!


Här finns en mängd snygga och tidsenliga designalternativ.

Klicka in er på komentarerna hos Sandra via länken ovan och motivera vilken dörr just du skulle vilja ha =)

Om jag skulle ha sån tur att vinna, kommer jag att kompletera med överljus (fönster som plaseras över dörren) för att få in maximalt med ljus i hallen, det kanske ni också skulle fundera på ;)

Skulle inte någon av dörrarna  man kan tävla om passa er, så har Swedoor ett stort utbud dörrar utöver dessa i sitt sortiment som ni kan välja bland. Då får ni dock stå för fiolerna helt själva :( Congo i färgen S3502-Y är inte helt fel.


XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Smycka ditt hus

Husfasaden är en av husets största exteriöra ytor, bara taket är större. Här finns det oändliga möjligheter att leka med utsmyckningar av olika varianter.

Jag har själv planer på att göra en muralmålning på kortsidan av vårt tegelhus, jag återkommer till detta vid ett senare tillfälle för det är inte aktuellt riktigt ännu =)

Hos KreateSweden kan du kan få gatuadressen bokstaverad i metall på väggen. Detta kan ju vara en variant till alla de som nu bokstaverar sina husnummer istället för att sätta de traditionella siffrorna. 
Priset varierar pga textens längd, grundpriset är 650:- och då ingår åtta bokstäver, sen tillkommer 40:-/bokstav.


Här finns även endel fasadsmyckningar, som de klassiska svalorna, men du kan också göra din aldeles egna =)
Kanske siluetten på din landskapsblomma??? Eller ditt landskapsdjur???

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Ibland vill vi stänga solen ute

Jag bara älskar våra stora fönster i vardagsrummet/köket. Det kommer in så mycke vackert naturligt ljus att man blir genuint glad i själen.

Men ibland blir det lite för mycket av det goda då vårt hus ligger med vardagsrummet/köket åt söder, och det finns inga träd eller andra hinder för de varma strålarna.

I våra gamla orginalfönster satt det persienner mellan fönsterglasen, perfekt då de inte samlade på sej speciellt mycke damm, och de skyddade mot den värsta stekande hettan. Nu när vi bytt till nya fräcsha fönster slipper inte lika mycke värme in men vi har inte längre några persienner att tillgå för att blockera delar av solskenet.

Jag har funderat på lite olika alternativ för att ersätta dem, inbyggda persienner är ju uteslutna då vi har treglaskasetter i de nya. Jag skulle aldrig kunna tänka mej att sätta utanpåliggande persienner då de samlas så mycket damm i dem.

Mina två favvo alternativ just nu är, Markiser och/eller plisségardiner. Jag tror att det kommer att sluta med en kombination mellan dessa två.

Plisséer i de stora köksfönstrena och markiser till Leos rum och vardagsrumsfönstret.

Frågan är bara vart vi skall köpa dem, det finns ju roligare saker att lägga pengarna på än sätt att blockera solskenet :)Plisségardin i svart från Jysk 110*130 cm, 329:- Problemet är att jag inte vill ha svarta plisséer, utan vita! Dessutom finns de inte i rätt bredd heller :( Så Jysk är uteslutet...

Gardingalleriet på Storgatan i Piteå, har Plisséer men priset blir ett helt annat än på Jysk. Så jag måste söka fler alternativ. Markiserna är ett annat dilemma. Jag vet att jag vill ha raka enfärgade markiser, men också här finns det flera prisklasser att välja på.
Enfärgade, raka, grå markiser ska de va, det gäller bara att hitta i rätt mått :) och i rätt prisklass!!!Rusta har billiga markiser, men inga i rätt mått så också här måste jag leta mer specialiserade tillverkare. Då blir ju priserna därefter :(

Så fort jag har lite ork över skall jag ringa runt och kolla lite priser. Det gäller ju att veta vad det är för pengar det rör sej om. Blir det allt för dyrt kanske jag får ta mej en tankeställare och fundera igenom mina alternativ igen.


XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Trädgårds special - Mossa

Mossa är enligt mej en av de vackraste växter man kan ha i sin trädgård. Jag skulle gärna ha hela gräsmattan full, vi är på god väg, och några veckor efter midsommar kryllar det av lila små blommor.

Men det är inte alla som e av samma mening. De festa tycker att de skulle passa bra på vissa ställen, istället för gräs som inte vill trivas. 

Det finns många andra ställen i trädgården där mossa borde vara välkommen med sin livliga grönska: i fuktiga, skuggiga hörn där inget annat vill växa, vid bäckar och i kanter till torvpartier, under stora träd som skuggar marken, som dekoration på stenar och i skrevorna på berg i dagen.
Torvblock penslat med filmjölk - andra sommaren


Vad är då en mossa? En liten, grön planta, ibland toppad med silver, rosa eller gult. Fast grönt är den huvudsakliga färgen - grönt i mångfacetterade nyanser. Det finns ju uttrycket "mossgrönt" som får oss att tänka på saftiga, djupgröna nyanser.

Mossan växer tills det blir tjäle i marken och trivs bäst när det är fuktigt och svalt. Så när gräset inte längre växer för året, brukar mossmattan lysa som en safir i sin grannaste prakt.

De kalla höstnätterna genererar massor med daggdroppar som glittrar som diamanter i morgonsolen på denna mjuka "safirmatta", så nog får man sitt lystmäte av "ädelstenar"!

Mossan sitter fast i underlaget med rotliknande utväxter från stammen. Dessa är inte riktiga rötter, utan en slags korta, fuktiga rhizoider, det vill säga rotliknande trådar.

Mossan har inte heller några blommor utan förökar sig med sporer. 

Detta med namn på olika mossarter är en ren vetenskap. Så i folkmun kallas nästan alla arterna bara för mossa och därmed basta.

Men några arter bör dock nämnas: den vita vi kallar dekorationsmossa eller vitmossa i samband med adventsljusstakar, den är ingen mossa alls, utan renlav. Renarna sparkar upp och betar den under vintern uppe i fjällregionen.

Den riktiga vitmossan, Sphagnum, är bra att använda exempelvis vid uppdragning av liljefjäll till nya lökar och till vissa epifytiska växter, såsom orkidéer. Vitmossan har långa, mjuka stjälkar och är saftigt ljusgrön på den översta delen och nästan vitt på den del som inte exponeras för ljuset. Den säljs som hårdpressade, torkade tegelstensstora men lätta förpackningar i vissa blomsteraffärer. Man skär en lagom bit och blöter upp, då sväller vitmossan upp till en stor fluffiga massa klar att användas.

När man i den egna trädgården skapar rabattkanter med hjälp av torvblock, får man inom något år en vacker, grön mosskant, då mossornas sporer i den torra torven vaknar när torven kommer på plats i trädgården och man börjar vattna. Ofta får man också blåbärs- eller lingonris och olika sorters ormbunkar på köpet.

Just ormbunkar passar ovanligt fint ihop med mossa, de växer ju ofta tillsammans även i naturen, så även mosslummer, som även den är en sporväxt. Jag 'lskar ormbunkar också och skulle gärna ha en riktig skogsglänta på tomten, om vi inte bodde mitt i stan :)

Skogsjorden är ofta lätt sur, så surjord passar mossan utmärkt. Om man vill göra en egen mossmatta, kan man hacka mossa i småbitar och strö dem tunt på en iordningställd jordbädd av torvjord, lövmylla, stenar, murken ved, e.d. för att likna en naturlig skogsjord. Torvjorden passar också bra till rododendron, ljung med flera surjordsväxter, så mossan kan gärna få sällskap av sådana.

Önskar man att en kruka, urna eller något stenföremål snabbt blir mossig, kan man bestryka den med yoghurt eller filmjölk, det snabbar upp processen. Det flyger runt mossporer i luften, så de får lättare fäste på det sura underlaget.

Det har skrivits böcker om mossa. T.ex. Moss Gardening, av George Schenk, ISBN 0-88192-370-2. Denna bok berättar i första hand om hur mossa används i den egna trädgården och nämner de berömda japanska skapelserna i förbifarten.

De mest berömda mossträdgårdarna finns ju i Japan, t.ex. i Kyoto, så om man är intresserad just av de japanska, så finns det en bok som heter Japanese Gardens av Daan Smit & Carla Teune. ISBN 1-85501-826-8.

Faktan har jag lånat från odla.nu


XOXO
Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Sengångare

Idag känner jag mej som en sengångare, i dubbel bemärkelse. För det första så går hjärnan på sparlåga, inget fungerar som det ska. För det andra så känns det lite som om jag spenderat dagen upp och ner.

Har inte sovit en blund inatt, huvudvärken är värre än nånsin, tur att jag äntligen fått en tid hos neurologen. Jag fick hjälp av en mycket trevlig sköterska, som jagade fatt på läkaren i koridoren och bokade upp mej på en tid. Ibland måste man vara lite fräck.

Jag har dock utövat telefonterror på medicinavdelningen på Piteå Älvdals sjukhus, och det har tillslut gett frukt. Man man ska inte behöva ringa två gånger i veckan i nästan tre månaders tid för att få en tid. Finns det dock bara en nevrologspecialist i stan och han dessutom bara jobbat tre dar i veckan så färstår man ju att det tar tid att beta sej igenom väntelistan!!!

Nu skall jag gömma mej under täcket och hoppas på att hjärnan är så slutkörd att den stänger ner, för det jag behöver mest just nu är SÖMN. Lång och välbehövlig vila. Hoppas man får vara ifred för telefonförsäljarna, för de har en tendens att alltid ringa precis när jag nästan somnat.

Nu har jag ju barnvaktsjour också så jag kan inte stänga av telefonerna, men jag skulle nog behöva göra de :)

Ha en fortsatt trevlig dag och håll tummen för att de finner nått hos neurologen i morgon!!!


XOXO Tess


En dag i solen

Har invigt mina nya trädgårdsmöbler idag. Mamma, Tommy, Frida och Charlie kom alla på besök lagom till efterrätten idag. Rabarberpaj! Mums

Jag har länge vart på jakt efter just den där rätta gruppen, gruppen med stort G. Visst det har länge vart populärt med möbler i aluminium eller stål, och just nu pratar alla om konstrotting, men jag vill ha en trädgårds grupp som håller i tjugo år. En grupp som inte går att sätta ett speciellt datum på. en grupp som lika gärna skulle kunna vara tio år, och som skulle kunna vara nyinköpt om tio år till.

Dessutom har jag fått för mej att jag vill ha en grupp i svensk furu, gedigen tålig och totalt trendokänslig.

Nu har jag äntligen hittat rättoch då slog vi till. Det skadar ju inte att den var på kampanj så vi sparade en slant på köpet.

Gruppen är laserad i Mahognyfärg, och är i stort sett underhålls fri, vilket också är ett plus.

Vår altan är alldeles för smal, men det kommer vi att råda bot på till nästa sommar då vi skall gräva runt grunden och lägga ner ny drenering. Då kommer våt nuvarande altan att få stryka på foten och ge plats åt ett betydligt större däck, troligtvis i sibirisk lärk, som i praktiken är underhållsfri. Den får en silvergrå nyans efter ett par år, den skall inte oljas in och den imprgneras av naturen själv, vilket gör den väldigt motståndskraftig mot röta.

Min alldeles nya trädgårdsgrupp kommer från Hillerstorp, som är en av sveriges ledande tillverkare av just utegrupper i furu. Bordet har ett vackert "solmönster" på hörnen och kan bli upp till 2,9 meter långt med två iläggsskivor. Betäckningen är 11706, stolarna heter Saga med beteckningen 741106.

Jag har som sagt vart runt och tittat på möbler nästan överallt. Det enda ställe jag inte vart på förän i torsdags var Rosvikshandeln. Här har våra grannar köpt sina möbler och det slutade med att även vi inhandlade våra här. Vi betalade 8700 kr för bord, två iläggsskivor, sex Saga stolar med dynor. Inte helt gratis men nu har jag en grupp som skall hålla tills jag är färdig för pension :)  

Så nu är jag väldigt nöjd och belåten, och kan tillbringa sommares varma dagar i min aldeles egna utemöbel.

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


I väntans tider...

Jag går fortfarande och väntar...och väntar... och väntar

Efter samtalet jag fick vid halv ett i natt, har hela dan varit en enda läng väntan. Syster meddelade att värkarna satt igång. Eftersom att vi bor så nära varandra så har jag lovat att jag ska ha hand om deras treåging Charlie medans de åker till BB i Sunderbyn.

Vi bor på grankvarteret bara tvåhundra meter bort så även om babyn kommer mitt i natten kan jag vara där på mindre än fem minuter.

Nu väntar vi bara på att vattnet skall gå.

Jag väntar med spänning, så vi får se hur det blir med sömn inatt. Jag kommer nog att sova med ena ögat öppet, jag kan knappt vänta tills lilla Ed behagar komma ut.

Ed är mitt favvo namn, men de väntande föräldrarna har ännu inte bestämt sej för vad knyttet skall heta så än går han via täcknamnet Lillebror, eller T-Rex om Charlie får välja.

Frida har däremot lovat pappa att hon skall vänta tills han kommer hem från sin vistelse i Stockholm innan hon släpper till, och har man lovat pappa så har man, så jag skulle inte bli förvånad om det dröjer ett par tre dar till innan babyn äntligen ser dagens ljus för första gången.

Då får vi se om det blir en Ed, en T-Rex, eller kanske en Harry som var Charlies täcknamn när han låg på jäsning.
Eller varför inte kort och gott Rex då får ju Charlie delvis som han vill :)

Summa sumarum är att jag kan vänta mej ytterligare ett par rastlösa nätter, men å andra sidan är jag ju rätt van vid det här laget. Vad är tre dar när man vart utan ordentlig sömn i tre månader :)

Det enda som egentligen spelar någon roll är att hela förlossningen går som en dans och att vi slipper komplikationer, så jag håller en tumme och sänder en bön upp till himmelen. Så hoppas vi på det bästa. Huvudsaken är ju att alla mår bra när det hela är över!!!

XOXO
Tess

Riverside - Nyhet från Casadeco

Här kommer en av sesongens nyheter från Casadeco. Kartan heter Riverside och påminner om Wild kartan både i kvalitet och struktur.

Jag personligen tycker att det är på tiden att det kommer lite mer strukturerade tapeter, och jag bara älskar känslan av Wild/Riverside tapeterna, ljuset faller så vackert på räfflorna att en helt enfärgad vägg får liv.

Jag menar inte att jag är redo för 80/90-tals strukturen, med bubblor i skumplast, du vet dom där som man kunde klösa bort och som idag är ommålade fjorton varv. Utan en mer estetisk struktur.

Casadeco har väldigt fina tapeter överlag och kvaliten på deras vinyltapeter är riktigt bra, så är du som jag redo för lite mer spännande taktila mönster ska du definitivt ta dej en titt på Riverside.

Mönstermässigt följer den i Eco Woods fotspår med mjuka skandinaviskt inspirerade skogsmotiv. Mjuka ljusa färger utgör grunden men som vanligt finns det även endel mer färgsprakande varianter :)


Riverside, Casadeco

Bilder: Casadeco.com

 XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Less på att lamporna sitter på trekvart?

Hittade ett bra alternativ till de vanliga takkuporna. Denna fiffiga lilla sak heter Cabel Cup och kostar 125:- hos Designtorget. Den finuliga "snäpp" funktionen gör att kupan sluter tätt intill taket.

Red Dot Design Award Winner 2010
Swedish Design Award Nominee 2010

Yeay säger jag och säkert många med mej :)
Ett, två, tre så är det klart.


1. Dra igenom sladden och fäst i hänget.
2. Häng upp CableCup på kroken och sätt i kontakten
3. Vräng upp koppen mot taket

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Vad gör man när man inte kan göra något?

Nån som har något tips på sysseleättning som inte är fysiskt eller tankemässigt ansträngande?

Jag har det otroligt långtråkigt hemma just nu och har slut ideér på vad jag ska pyssla med för att få tiden att gå. Så har ni några bra tips så är jag idel öra.

Jag har lyssnat på Alla ljudböcker jag äger och har, har även lånat ett par på Bibloteket. Jag har provat virka, har ännu bara lyckats göra en halvlyckad CupCake. Bloggar när jag har inspiration och ork. Lyssnat på en mängd filmer då jag inte orkar prosessa alla bilder och ljud samtidigt.

Nån som har fler förslag?

XOXO Tess

Vissnad Orkide?

Har din Orkide blommat ut?

Jag fick ett tips av min vän Camilla som fungerar super om man inte vill ha nara bladen ståendes i fönstret. Hon klipper ner blomstängeln och ersätter den med en konstgjord variant.

Dagens fina varianter går ju knapt att skilja från orinalet iaf. Artflowers har många fina i olika prisklasser.
Vill du klämma och känna, har EM, Gardingalleriet (Storgatan, Piteå), Stålgården (Långnäs), Buketten alla fina varianter.

Vips så har du en vacker prydnad i ditt fönster igen :)   
Bilder: Artflowers.se


XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Dax att olja terassen?

Så här dax på året är det många som börjar fundera på att fixa till uteplatserna. Kanske man bygger nytt eller fräshar till den gamla. Hur som helst så måste man ju behandla sina trä däck!!!

För bästa resultat finns det några enkla steg att följa:

- Tvätta av ditt däck med terasstvätt. Många tillverkare har någon form av blekning i sina terasstvättar och det gör att däcket inte blir sådär mörkt och tråkigt efter några inoljningar.

(var försiktig om du tänker använda högtryckstvätten, har du för hårt tryck blir däcket "luddugt". Det ser ut som om någon spritt spindelväv över hela terassen. Detta beror på att du rivit upp träfibrerna i ytskiktet på trät)

- Se till att trät är tort innan du oljar, då tränger mer olja in i trät och det håller bättre.

- Stryk ut tunna lager av oljan, hällre två tunna än ett för tjockt. Vänta ca: en halvtimme. Om det fortfarande finns blöta fläckar torkar du bort dessa, annars kommer de att yttorka och bli kladdigt. Kladdet är i stort sett omöjligt att få bort, enda sättet är att slipa ned ytan igen.

- Llåt torka åtminstone ett dygn efter sista inoljningen för att slippa få skiftningar i glansen.

- Ställ fram dina utemöbler och sätt dej ner och njut efter väl utfört arbete :)


-------------------------------------------------------------------------------------


När du väljer olja skall du se till att du väljer en av bra kvalitet. En liten burk olja av bra kvalitet räcker lika länge som en stor hink, och resultatet kommer dessutom att hålla längre.

Orsaken är att det ofta finns mindre lösningsmedel i de dyrare varianterna + att de finns olika typer av olja i burkarna. Oljor men både små och stora molekyler i, små molekyler tränger längre in i trät medans de större stannar vid ytan och skyddar där.

Det kan också vara bra att veta att för hög oljehallt inte heller är bra, då det är hög risk för kladdighet då. Ca: 40% är lagom oljehalt.

Sedan skall du ta ställning till om du ska ha en lacknaftaburen eller en vattenburen olja. Har du ett gammalt däck som skall oljas igen skall du hålla dej till lacknafta, om det var det du använde tidigare. Den vattenbaserade oljan kan ha svårt att tränga in i trät om det tidigare är behandlat med lacknaftaburen olja.

Har du däremot ett nytt däck som skall oljas för första gången så skulle jag välja en vattenbaserad olja. Den är mer miljövänlig, den är lättare att hantera, då penslarna tvättas med vatten och lite diskmedel, och den håller bättre.

Jotun som jag jobbar med har en jättebra olja, både i vattenbaserad och lacknaftaburen variant + att deras terassrens är super, den mattar ner och bleker trät så att det blir så gott som nytt. Den läggs på outspädd så man behöver lätt en femlitersdunk, men den klarar jobbet galant.

Om du vill kan du med fördel rolla ut oljan. Till skillnad från fasadfärg behöver inte oljan jobbas in i trät utan sjunker in av sej själv.

Tillsist ett litet påpekande. 

Det är många som frågar om kinesiskträolja, det har pratats mycket om den och det görs mycke reklam för den. Men du ska veta att det inte är bra att bara använda sej av kinesisktäolja på din terass.

Den kinesiskaträoljan är finmolikylär och gör att oljan tränger djupt in i trät, men den lämnar ytan oskyddad så vatten lättare kan tränga in. Den pärlande effekten som man ser på ett nyoljat trädäck avtar betydligt snabbare än om du använder en som har både små och stora oljemolekyler.

Jotuns lacknaftaburna olja innehållen en del kinesiskträolja och en del tallolja för att få maximalt skydd, den vattenburna varianten har syntetiska oljor med samma värkan, både små och stora olje molekyler :)

Så lycka till med din terass och hoppas vi får många soliga stunder under den kommande sommaren 

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

...alla blir vi barn när vattenslangen kommer fram...

Eftersom att de är söndag idag har vi haft vår obligatoriska söndagsbrunch.

Idag hade vi extra besök av Tuvans kompis Isabell som sovit över. Detta var premiär för tjejerna och jag måste säga att det gick förvånansvärt bra.

Efter lite fnitter och viskningar somnade de båda donnorna sött på fem minuter blankt. Ena minuten skrattades det hejdlöst. Nästa gång jag stack in näsan låg de och sussade som små änglar.

Gud va jag saknar att vara barn!!!

Livet var aldrig kompliserat, och de värsta var att man inte fick sova borta hos vännerna på vardagarna. På somrarna fanns inte det problemet och många nätter spenderades i tält där vi viskade i timmar innan vi äntligen somnade, utmattade men lyckliga, för att vakna pigga och allerta nästa dag.

Man blir ju olyckligt vis äldre för varje dag som går, men det behöver ju inte betyda att man blir "vuxen" för det.

Det fick jag mej en påminnelse om idag då en kopp kaffe i trädgården hos mamma blixtsnabbt förvandlades till rena rama krigszonen.

Charlie hade fått tag på en vatten spruta, och som den treåring han är kunde han ju inte låta bli att duscha alla han kom åt. När han på mormors anmodan inte lyckades spraya sin mor snodde mormor åt sej flaskan för att själv utföra dådet.

Frida svarade med att skyndsamt vagga sin höggravida lekamen till morfar på framsidan och sno till sej vattenslangen.

Det är här som det hela spårar ur, då Frida duchar båda mamma och helt oskyldiga mej + Charlie och en gapflabbande Leo som råkade befinna sej inom skotthåll. Snäpp sa det och tioåringen vaknade till liv inom mej. Trots huvudvärk och iskallt vatten lyckades jag brotta till mej vattenslangen från min gravida syster och duscha henne från topp till tå. 

(Min svåger Jocke, va den enda som klarade sej undan vansinnet då han var tillräckligt klok/feg för att hålla sej undan. Han har vart med förut)

Dyblöta och hysteriskt skrattande stod vi där, tre vuxna kvinnor, flerbarns föräldrar och en mormor till på köpet och insöp glädjen i att aldrig bli för gammal för ett vattenkrig :)

XOXO Tess 

Snygg smycke förvaring

Kikade in på simplicity och fann detta smarta tips på Halsbandshängare.

Idag har jag mina långa halsband hängande bakom sovrumsdörren, men de för ett fasligt liv varje gång jag öppnar eller stänger den + att jag sällan tar mej en ordentligt titt på vad som finns där.

Därför tyckte jag att detta var en smart lösning på problemet.

Så nästa gång jag beger mej till Ikea kommer denna spegel/halsbandshängare att stå högt upp på min shoppinglista :)
Bild: Sköna Hem

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Gör ditt eget ordkollage

Åse på interiörguiden hade lagt upp en Wordel på sin blogg. Jag blev lite nyfiken på hur det här med Wordel fungerar så jag tog mej en liten titt.

Jag använde mej av en del ut texten till låten, Carry On Wayward Son med gruppen Kansas.

Du kan själv gå in på Wordel och göra ditt eget kollage :) 

Bild: Wordel.net


Dina Wordels får du använda precis som du har lust med. 

Orden ökar i storlek beroende på hur många gånger de finns med i texten du valt att använda. Vill du ha ett ord extra stort skriver du bara in det fler gånger.

Vill du att två eller flera ord skall ha an viss följd sätter du "citat tecken" runt dem.

Vad skulle du använda för text?


XOXO Tess

...att bo i en bubbla...

Tomrum är allt som finns kvar just nu. Igen ork, ingen fantsi, ingen energi.

Det känns som om jag vore fast i en bubbla. Oftast är den genomskinlig och jag kan se världen utanför. Fast jag inte orkr vara delaktig. Andra stunder är den fylld av grå dimma och det enda jag kan göra är att känna smärtan.

Det känns som om tiden stannat upp här inne, men jag vet ju att så inte är fallet. Livet fortsätter att hända. Det är bara det att jag inte längre kan ta del av det.

Det tillvaro som jag tagit för given känns mer och mer som en dröm, och smärtan har blivit en del av vardagen. Just nu är detta min verklighet och det gäller att jag kan ta itu med den.

Jag vill inte vara fast i dimman utan krossa bubblan och ta mej ut i verkligheten igen.

Därför känns det extra jobbit när min energivinå nu slutligen nått botten. Jag orkar inte samla styrka nog att engagera mej i något just nu. Saker trillar ur minnet och sådant som tidigare var viktigt har helt förlorat sin mening.

Jag förstår inte hur människor orkar med att leva med smärta år efter år, utan att vara konstant depprimerade. Just nu tar det så mycke vilja och energi att bara le och vara vänlig. När jag egentligen bara vill rulla ihop mej till en boll och låsa in mej i min bubbla för gott.

Det är tur att jag har mycke styrka att ta av. Ännu finns envisheten där och rycker i mina trådar. Ge upp tänker jag inte göra, men för tillfället har jag tagit en paus från mej själv.

En paus för att samla ihop mej själv och slåss på nytt imorgon.


XOXO Tess

Lantlig Charm

Fick ett tips av syster Frida. Hon har hittat en ny webb butik som passande nog heter Fridas gård. Stilen är Lantligt charmig med en dragning åt Shabby chic.

Här finns en mängd produkter att frossa i.Bild: Fridas Gård


XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Dax att måla huset?

När det gäller husmålning finns det väldigt många viktiga aspekter att ta hänsyn till.

Är huset nytt och skall målas för första gången är det enklare. Det du ska tänka på då är att grunda trät ordentligt, även ändträt. Köper du förgrundat trä kan det hända att du ändå behöver grunda innan du målar, ibland händer de att trät är transport grundat och då håller inte grundningen tillräckligt hög kvalite för att måla direkt på.

På Colorama i Piteå jobbar vi med Jotun färg. Jotun är en Norsk färgtillverkare som har mycket hög kvalitet på sina produkter. Ni kanske hört talas om Demidekk eller Lady. Demidekkare målar gärna men inte så ofta är Jotuns slogan.

Grundfärgen som Jotun tillverkar heter Visir, och är en vattenbaserad oljegrund. Den är svagt piggmenterad inte vit eller röd. Grunden skall verka inne i trät inte som ett varv slutstrykningsfärg. Orsaken till att grunden inte är täckande vit eller röd är för att färgpigmenten är större och inte komms in i trät. De stannar som en film på ytan. Grunden skall som sagt tränga in och skydda på djupet det är det som är dess huvudfunktion. Därför spelar det ingen roll att grunden inte är färgad. Slutstrykningsfärgen skall täcka på två varv oavsett viken kulör du väljer + att ytskyddet mot mögel och svamp sitter i denna färg.

Måla det nya virket ett varv med slutstrykningsfärgen innan du spikar upp den. När du sedan målar andra varvet förseglar du spik skallarna. Dessutom så har du ett lager färg även under lockpaneler så att du inte får ett randigt hus om palenen skulle krympa och dra isär. Du skyddar också mot eventuell fukt som då kan krypa in i eventuella sprickor och skarvar. 

Vid ommålning tvättar du först huset med Jotuns Kraftvask, var dock noga med att skölja av fönster och andra glaspartier omgående då Kraftvasken kan etsa glaset. Tycker du att det känns onödigt kan du väll tänka efter hur ofta du tvättar fönstrena eller bilen. Husfasaden är lika smutsig som dessa och om du inte tvättar bort smutsen målar du in den i färgfilmen. Hur bra tror du att det är?

Du kan faktiskt tvätta huset åtminstonde vart annat år med Jotun Husvask. Husvasken mattar inte ner färgen som Kraftvasken gör men du får bort pollen, svamp och mögelsporer som annars kan få fäste.

Tänk också på att inte använda högtrycks tvätt. Trycket gör att du får in alldeles för mycke vatten i fasaden, vilket leder till att det kan ta veckor eller månader innan trät är tillräckligt torrt att måla på.

Vi brukar sälja fuktmätare för en billig penning, runt hundralappen. Jag rekomenderar starkt att du använder dej av en för att vara säker på att trät inte är fuktigt när du målar. Det förlänger torktiderna och kan göra att fäergen flagnar.

Sedan skrapar du bort gammal lös färg, vartefter du grundar trärena fläckar. Grunden har ingen effekt på den gamla färgen eftersom att den är gjord för att tränga in och skydda på djupet. Det gör dock inget om du får grund på gammal färg, den nya färgen kommer inte att fästa sämre för det.

Är huset redan målat måste du ta reda på vilken typ av färg det är målat med. Det har stor betydelse för vilken färg du kan använda dej av sedan.

Är du osäker kan du ta med en bräda eller en färgflaga in till oss, så hjälper vi dej.

Annars kan du testa men en bomulstuss med rödsprit. Färgar det av sej är det en akrylat färg, en vattenbaserad "plastfärg". Har du akrylat på huset är det bara att fortsätta med samma, du har inte så stora valmöjligheter, om du inte vill byta panel eller renskrapa hela huset. 

Funderar du på att byta panelen, skall du först tänka på att den gamla panelen oftast gjordes av långsamväxande gammal skog, vilket gör att den håller betydligt högre kvalitet än dagens snabbväxande mer porösa trä.

När du väl kommer till själva målningen är det väldigt viktigt vilken pensel du använder. Billiga penslar gör ränder i färgfilmen så att den inte täcker som den ska. Dessutom brukar bättre penslar hålla mer färg så du inte behöver "doppa om" lika ofta + att de brukat rinna mindre om dem. Ta också i beaktande att dyrare penslar håller längre och därför oftast i slutänden blir billigare.

När du målar skall du alltid måla två varv, inte för att färgen skall täcka utan för att du skall få en tillräckligt tjock färgfilm för att hålla utlovade underhållsintervaller. Målar du tunnare förkortar du tiden med flera år.

När du målar fönster foder och knutbrädor räcker det med att måla framsidan av brädorna med vald kulör. Sidorna målas med fasadkulören. Det är lättare att få ett snyggt avslut vid ett ytter hörn om vid ett innerhörn. Dessutom får du ett estetiskt snyggare resultat. Nästa gång du ser ett foder titta på vart de brutit färgen. Hittar du ett med bara framsidan målat kommer du att se vad jag menar. Ytterligare en positiv anledning är att det går mycket snabbare :)

Jag vet att det blev mycke information här och jag har inte ens gått in på för och nackdelar med olika typer av färg. Jag kommer att gå in på dessa senare. Men de saker jag nämt här är viktigt att du tar åt dej av för det kommer du att ha glädje av under en lång tid framöver.


Snabb genomgång:

- Tvätta
- Skrapa
- Grunda
- Måla två varv
- Luta dej tillbaks och njut frukten av ditt arbete                                  


XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nio tips - för ett personligare hem

Ja vet att jag tjatar om personlighet, detaljer, stilar och matchning. Men ofta är det de som gör helheten, som gör hemmet till ditt eget. Som sätter stämpeln jag på ditt hem.

Har du nånsin vart hemma hos nån som har det så där "picture perfect" hemma. Fantastiska möbler, allt av bästa kvalite, inte ett damm korn i sikte, men ändå är det nått som saknas? Som om det vore ett visningshem istället för ett hem där det faktiskt bor någon?

Små detaljer som personliga fotografier, några älskade och vördade små saker, några extra kuddar i soffan kan förvandla ett hem från proffersionellt till personligt.


--------------------------------------------------------------------------------------------


- Blandade stolar i samma färg, eller liknande stolar i matchande färger, ger matgruppen en mer personlig prägel.

- Utgå från favorit tavlan, om du har svårt för att bestämma dej för ett färgschema. Tänk på att stora ytor som väggar och tak hellst skall vara ljusa, ju mindre yta ju mörkare färger kan du använda dej av, utan att rubba balansen i rummet.

- Överdimensionerade skulpturala vaser, hjälper dej snabbt att få rätt tyngd i rummet.

- Att plasera tavlor i ett "rutnät" på en enda vägg får dem att uppfattas som en del av en helhet, istället för spridda skurar.

- Ett enda starkt färgat föremål ger färg åt ett helt rum.

- Om du stapla böcker i en fin jämn hög, kan du få en hylla att se betydligt mindre rörig ut.

- Detaljer i "arkitekturen" - som att bokstavera ditt husnummer istället för att sätta siffror på fasaden - gör ditt hem personligare.

- Gör plats för din hobby i ditt hem - som en läshörna eller ett piano.

- Alla hem behöver plats för bekvämt umgänge, där det inte spelar någon roll om barn eller husdjur stökar ner lite extra. Bilder: Apartment therapy


Framför allt låt din personlighet SYNAS trender kommer och går snabbare än årstiderna. De allra flesta har varken tid, råd eller ork att göra om sitt hem från skatch fyra gånger per år!

Tänk långsiktigt med dej själv som utgångsunkt så blir det oftast riktigt riktigt bra.

Alla dina bekanta kommer inte tycka att du valt rätt, och tur är väll det. För visst skulle det vara tråkigt om det såg exakt lika dant ut oavsett vem du kom hem till?


XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Färg coordinera ditt hem

För att få till den där känslan av ren perfektion i ditt hem, finns det egentligen bara en grund regel.

Färg coordinera.

Om du håller dej till ett smalt spectra i färgcirkeln, och låter det färgschemat följa som en röd tråd genom ditt hem, kan du inte misslyckas.

Vill du att färgerna skall hålla länge skall du hålla grunden så neurtal som möjligt, färg kan du alltid ta in i detaljer som är lätta att byta ut.

Ta också med i beräkningen om du är en kall eller varm person, om du gillar beiga eller gråa toner bäst. Om du inte väljer rätt kommer du att känna dej obekväm i ditt eget hem. Jag vet av egen erfarenhet hur fel det kan bli.

När du tagit allt detta i beaktande, kan du lättare navigera genom inredningsjunglen.

Titta lita extra på bilderna nedan så ser du hur naturligt rumen flyter in i varandra. Det finns inga hårda kontraster som stör intrycket :)Här har man valt en varm grund, men tagit in lite kallar inslag i axcentfärgerna. Detta ger lägenheten en ombonad känsla men samtidigt har man lyckats få in en känsla av rymd och luftignhet. Ett flow som inte skulle funnits där om man valt varmare, mustigare djupt organga eller röda toner som axcenter.


Här finns många roliga detaljer, vilket fungerar utmärkt på grund av att färgschemat är så tait. Här finns utrymme för personlighet, utrymme för att blanda stilar (något jag annars inte brukar rekomendera) och framför allt utrymme för förändring. Med små medel kan denna lägenhet transformeras till asiatisk fulländning eller Skandinavisk renhet.

Det är bara att välja och vraka. Och det är det som gör utgör grunden för ett levande hem :)

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Smycka dina sladdar

Jag tror inte att jag är ensam om att tycka att sladdar är ett nödvändig ont. Jag försöker att göra mej av med så många som möjligt, genom att bygga in dem i väggar och dra dem under golvet eller uppe på taket. Men ibland går det bara inte att slippa undan.

Så ni kan förstå vad lycklig jag blev när jag snubblade över dessa söta och smarta små löv.  lufdesign heter företaget som tillverkar snurpex liknande sladd prydnader med små sirliga blad på. Med hjälp av dessa kan man enkelt förvandla en tråkig ful sladd till en del av inredningen.

Dessutom går vinsten till att stödja organisationer som arbetar för att öka miljötänkandet.

Nice :)


Här kommer några inspirations bilder på andra saker kan använda dem till :)


Foto: Lufdesign

Sen fann jag även en variant av "Kabelklamrar" som har liknande användningsområde men som främst kan användas till att smycka sladdar med. Dom  här finns på desigtorget.Bild: Designtorget


Har ni några andra smarta ideér på hur man gömmer, trollar bort eller smyckar oönskade sladdar är jag evigt tacksam. För sladdar är bland  de fulaste jag vet.


XOXO
Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


Teak - årets mest omtalade Träslag

Vi är nog alla överens om att Ek hypen laggt sej. Även Valnöten känns rätt så uttjatad. Det är nästan kusligt vad fort trenderna svänger.

Det träslag som är på uppgång och som det nu talas om överallt är Teak. Det rimmar bra med den retro trend som sveper in över vårt avlånga land.

Ikea har flera fina Bord och förvaringsmöbler i Teak imitation.

Vill ni inte ha nått alldeles nytt, kan man fortfarande fynda begangnade teak möbler på loppis. Men skynda er, för det kommer det inte att göra länge till.

Dels för att många fortfarande har kvar och använder sina gamla teakmöbler i sommarstugor eller "gäst rum". Dels för att vi svenskar i största allmänhet är ett trendmedvetet folk som snabbt hänger på när nya trender dyker upp.

Detta kan ju vara en av anledningarna till de accelererande trend svängningarna.

Men visst är det kul med nya ideér :)
Stockholm, Ikea

Foto: Ikea.se                         

Alla möbler på bilderna ovan tillhör IKEA´s Stockholms serie, De är tillverkade i bestad ekfaner för att efterlikna Teak.


Vill ni ha äkta vara kan ni också fynda på nätet och leta. På Tradera och Blocket finns de en del objekt tillsalu.

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Non - tuffa utemöbler från Källemo

Här har vi en riktigt tuff utmanare till alla Hardwood och konstrottings möbler.  

Gruppen heter Non och kan användas både utom och innomhus. De är gjorda i PUR-gummi över ett stålstativ med sviktstål i ryggen. Materialen är tåliga och slitstarka. Gummiytan har en "mjuk" matt känsla.

Designat av Komplot Design för Källemo, säljs de bland annat via designonline

De strikta linjerna och det tåliga materialet gör att de kan bli ett permanent inslag i ditt kök, på din terass eller i din trädgård :)
Foto: DesignOnline


XOXO Tess 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Labb Råtta

Just nu känner jag mej som en urvriden disktrasa. Huvudet värker, kroppen värker, örat värker och dessutom har det börjat klia i ögonen från snömöglet som tinat fram.

Idag är en dag då jag nog hellst inte skall kliva ur sängen. Det känns som om det inte blir bättre än såhär.

Ingen bättring i sikte, inget nytt från läkarna fast jag träffar i snitt två per vecka. Medicinlistan på apoteket börjar närma sej en A4.

Vad gör jag nu?

Känner mej som en labb råtta. Läkarna provar allt de kan komma på fast de inte vet vad som är fel. Ingen tid hos neurologen än fast det snart gått de utlåvade tre månaderna.

Nu vill de att jag ska gå på sjukgymnastik!!! Vad jag nu skall kunna göra för nått där vet jag inte. Men som jag sagt tidigare så provar jag allt, precis allt för att bli bättre.

Känner mej lite bruten och självömkande idag. Hoppas att det bara är tillfälligt. Jag behöver inte mer att ta itu med just nu.

Hoppas att ni andra har det bra. Ni kan väll dela med er av nått roligt så jag får en liten knuff i rätt riktning :)

XOXO Tess


Söta figuriner i Stjärnornas tecken

Alla människor har saker som de drömmer om. Saker som man vill ha men kanske inte behöver. För mej handlar det oftast om inrednings prylar eller skor, som e min andra stora passion.

Nu har jag hittat ett nytt dröm objekt, eller rättare sagt fyra. Royal Copenhagen tillverkar figuriner föreställande de tolv stjärntecknen, efter design av Christel Marott. Varför jag säger att jag önskar mej fyra stycken, är naturligtvis för att jag vill ha en för varje medlem av vår familj.

Skytt - till mej
Jungfru - till Maken
Stenbock - till Leo
Vågen - till Tuva

Figurinerna är tillverkade i oglaserat porslin, för att uppnå den där matta rena sammetslena känslan på varje enskild flicka. Christel designade de tolv flickorna i början av 80-talet, men kollektionen färdigställdes inte förän 2003, med hjälp av hemmes dotter.

Christal var precis som jag Skytt - ett upproriskt tecken. Bågen som riktas mot skyn, symboliserar eviga sökande efter det oberäkerliga och hennes aldrig minskande lust för nya och spännande förändringar.

Figurinerna finns i vitt och i svart och de kostar DKK1079/st.

Kanske nått att ge bort till den som har allt. Eller till en jubilar, nått personligt som de kan njuta av länge ;) 

skytten
jungfrunstenbockenvågen

Bilder: Royal Copenhagen


XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


SICIS - The art of Mosaic

Jag har tidigare nämnt min önskan om att göra en väggmosaic i duchen i källaren, Jag har en känsla om hur jag vill att det ska se ut. Problemet är att få maken att se samma sak som jag.

Så till min stora förtjusning hittade jag ett Italienskt företag som specialiserar sej på just konst mosaic. SICIS - The art of Mosaic har på sin hemsida ett stort antal vackra bilder och kanske min man förstår vad jag menar om han får se dessa.

Eftersom att de är så vackra och kan inspirera andra tänkte jag att jag skulle dela ett par bilder med er också ;)
Bildar: SICIS


Jag hade inte tänkt göra något riktigt så här avancerat, men ni förstår ideen.

Det finns fler inspirationsbilder på SICIS hemsida. Har funderat i samma banor eller rent av bara är nyfikna så råder jag er att klicka in er på länken ovan :)

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Hitta din stil - Sjuttiotal

Om man frågar någon vad de får för asossiasioner när man säger ordet sjuttiotal, svarar nog de flesta Flower Power, festivalen i Woodstock
 (fast den gick av stapeln redan 1969 men det räknas väll knappt)
eller vietnamkriget. Frihet och fri kärlek influerade hela deceniet.

Det allmänna utrycker då det gäller inredning eller kläder är "Retro".

Känner du igen dej nu?

Starka färger och kontraster, fantasirika psykadeliska mönster
(Här hade paislymönstret sin storhetstid) 
gärna många olika som vävts saman, är det som beskriver inredningstrenderna bäst.  Det nu så välkända "Missoni mönstret" återfinns på en hel del kläder och andra textilier från detta decenium.


Missoni
Missonis lätt psykotiska mönster är högaktuella än idag


På sjuttiotalet blev inredning ett måste, det blev en del av ens livsstil och skulle avspegla den egna personligheten.

Det var populärt att använda färger två och två, i par. Tex; Grönt & orange, grönt & rosa, Brunt & gult. Ni fattar vitsen, ehh?

Saker som roterade var också inne speciellt på lampor.Glaskonst av Maria Westerberg

Typ exempel på sjuttiotals design, i färg och form


På tapeterna var det grafiska/psykadeliska mönster (tänk Verner Panton) och blommiga mönster som gällde. Här var vitt/grönt/brunt, gult/orange/brunt, turkost/blått/indigo, vanliga färgkombinationer.

Är det nån mer än jag som kommer ihåg tapeterna hemma hos mormor & morfar? Mina hade åtminstone röda paisleymönstrade tapeter i hallen och turkos/blå/indigofärgade i badrumet.

De som var lite mer trendkänsliga och exlusiva valde Sjögräs eller Flocktapeter. Vackra men inte så praktiska, här var det flärd över förnuft som gällde.


Sjuttiotals inspirerad tapet från Mimou

"Som tagen direkt ur Hemmetsjournal anno 1975"
Sjuttiotals inspirerad tapet från Mimou

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Idag finns det riktigt fina flocktapeter med en tätare sammet som inte drar åt sej lika mycke dam, Eco har två kollektioner, Feeling & Welvet. Priserna ligger på 1095:-/rulle och de är i EasyUp kvalitet, Var dock väldigt försiktiga om ni skall sätta upp en flocktapet, se till att minsta möjliga mängd lim kommer på framsidan av tapeten. Detta gäller alla flockar, Intrade, Midbec och Designers Guild har också flocktapeter men inte med samma korta täta sammet som Eco.

Intrade och Boråstapeter har sjögrästapeter i sina sortiment. Intrade säljer på rulle medans Borås säljer i löpmeter. Psiserna varierar beroende på vilken typ av gräs man väljer och vilken leverantör. Även här gäller det att hålla tungan rätt i mun då limrester kan vara svåra att få bort. En annan sak du skall tänka på är att lägga ut våderna på golvet först och vända och vrida dem tills du får den minsta färgskildnande, då det är rent naturmaterial i dessa tapeter och därför kan färgen på våderna variera kraftigt, men det är ju lite av charmen :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Det var nu internationella desigers, speciellt de scandinaviska och de italienska. Gjorde namn för sej själva innom belysning, möbler, tyger & tillbehör.

Det skulle vara kul med mönster.
Gärna blommigt, därav "Flower Power"

Läder, djurskinn, sammet, mocka, manchester, plych var vanliga material.

Saini Salonen, Maija Isola, Cliff Holden, Viola Gråsten, Katsuji Wakisaka mf. Var kända namn innom textilbranchen.

Marimekko
är än idag känd för sina sjuttiotals inspirerade tyger. (De kursiva namnen är alla designers för Marimekko) på Pryl & Design finns en hel del orginaltyger från just sjuttiotalet, här finns även ett fåtal rullar tapeter :) Eco är välrepresenterade.orginal tapet från 70-talet, Eco

Samtliga tapeter ovan är tillverkade av Eco på sjuttiotalet, Här kan man tala om "Flower Power"


Några andra saker som kännetecknar sjuttiotalet var; Andy Warhol

(se Faktory Girl, med Sienna Miller & Heiden Kristiansen, där handlingen kretsar runt just Warhol, för att få den rätta känslan, eller Astin Power om ni vill ha nått mer lättsmält)

disco, ABBA, velor, batik, långa böljande kjolar i sienarstil, långa & många halsband, näbbstövlas, träskor, Televinken, Drutten & Gena och inte minst "Fluor Tanten". 


Anita & TelevinkenAndy Warhol


Woodstock festivalen 1969 satte igång en lavinartad våg av "Peace, Love and Understanding" flower power och Hippy trenden var här för att stanna. En hel generation drogs med i den malström som drog över världen.

Kanske behöver du lite Fred och kärlek i ditt liv?

Då kanske sjuttiotalet tilltalar dej!!!Här kan du läsa mer om sjuttiotalet:


saax.blogspot.com

70tal.blogspot.com

farbror-sid.seSom avslutning ett smakprov från kultfilmen Dunderklumpen Med Beppe Wolgers
XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Style your Door

Det finns många ytor i ett hem som man kan använda sej av när man inreder. Ett rum har ju faktiskt mer än bara väggar.

Ibland är det svårt att komma ihåg att man kan använda även golv och tak till att göra lite roligare saker med. För att inte glömma dörrarna.

Och det är just dörrarna som jag vill rikta uppmärksamheten på idag.

Dörrar är ofta trista och tråkiga och de flesta glömmer att ta med dem i beräkningen när de gör om hemma. Eller så målar man dem bara vita. 

Så ser det ut i nittio nio hem av hundra. Men dörrar kan faktiskt bli en dekoration i sej, om man tänker utanför ramen litegrann.

Det första du måste göra är att släppa tanken på att alla dörrar i ditt hem MÅSTE se likadana ut. För det måste de inte. Du kan leka med färger och mönster även på dina dörrar.

Ett bra exempel är ju hallen.

Hallen brukar vara det rum som har flest dörrar, vilket leder till att det inte blir speciellt mycke väggyta kvar att leka med.

För att komma ifrån det problemet och samtidigt trolla bort dem kan man måla dörrar och dörrkarmar i samma färg som väggen de sitter på.

Ett annat sätt år att tapetsera dörrarna i samma tapet som man har på väggen intill. Vill du ha en fondvägg kan du med fördel måla/tapetsera dörrarna i samma färg/mönster som den väggen dörren sitter på.

Detta gäller även garderobsdörrar, JA då menar jag också de nya stora breda skjutdörrarna. Har du ett litet rum kan det räcka med att du målar/tapetserar garderoberna i en avvikande färg för att få full effekt.

Om du vill gå den där extra biten för att få ett riktigt unikt rum, eller vill följa trenden met foto/digitalväggar kan du kika in på Style your door. Detta är ett företag som specialiserar sej på att göra dekorationer just för dörrar.

Dörrmotiven är gjorda i en tunn specialfilm som garanterat skall hålla formen. De kan fästas på alla släta dörrar med den medföljande dubbelhäftande tejpen, lätt som en plätt utan att riskera att få fula bubblor.

Filmen är tålig och tvättbar, och måtten på 90*210cm gör att de passar de flesta innerdörrar. Om du har en smalare dörr så är filmen lätt att skära till. Det går dessutom lätt att ta bort filmen igen utan att det blir kvar en massa rester på dina dörrar. Tänk på att lämna överkanten orörd då du annars kan få svårt att få filmen rak.

Flera av motiven har en 3D-effekt som gör att dina vänner kommer att stanna till lite extra bara för att kontrollera om du verkligen har en telefonkiosk i garderoben :D 

Snabb instruktion: hur du stylar din dörr

1. Det tar ungefär 15-30 min av din tid
2. Packa upp fotofilmen
3. Passa in och beskär filmen till rätt storlek
4.Ta bort dörrhantaget, fäst filmen med den medföljande tejpen (tejpa först på dörrbladet och vänta 10min så att den sitter ordentligt, fäst sedan filmen på dörren), sätt tillbaka handtaget
5. Klart!

Uppmärksamma att fotofilmen endast passar släta innerdörrar, om de sen är gjorda av metall, trä,plast eller glas spelar ingen roll.

Du behöver:
15-30 min
Kanske en hjälpande hand
Måttband eller tumstock
En tuchpenna
En brytbladskniv eller en mattkniv
Målartvätt eller Alifatnafta
En torr luddfri trasa
Skruvmejsel, för att lossa och fästa hadtaget
Bilder: Style your door


Priset ligger på 760:-/dörr och det finns många fler motiv än dom jag visat här, så ta er en titt och se om ni finner nått ni kan tänkas vilja ha.

Vill ni inte vara riktigt så vågade så råder jag er att åtminstone fundera på att måla dörrar och foder i samma färg som väggen, det gör hela skillnaden :D

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Hus för de små

Går du i små byggnations tankar? Då menar jag tankar på att bygga en liten stuga till dina barn, tycker jag att du skall kolla in denna artikel från Expressens allt om barn sida, här finns många fina små stugor att inspireras av.


Bild: Expressen

Eller denna artikel om små drömkåkar, och då menar jag Dröm kåkar, med svindlande priser. Tur att det inte kostar nått att drömma.
Bild: Expressen

XOXO TessLäs även andra bloggares åsikter om , , ,

Dagens ord - Soffpotatis

Det är vad jag är idag. Jag har parkerat mej i soffan. Jag tänker inte röra mej en millimeter.

Jag har haft två tuffa veckor utan fungerande medicin. Dessutom verkar det som om var och var annan i min omgivning också drabbats av långvarig huvudvärk. Kan det vara nått virus på G?

Min Faster är en av dem, och hon rekomenderade att jag skulle prova Zonterapi, vilket snart är det enda jag inte provat på. Hon besökte en Zonterapeut i går förmiddag ,och fick veta att hon hade en del låsningar i sitt flöde. Så till veckan är det jag som ringer och bokar en tid. Jag kanske kan få reda på om jag har några låsningar själv. Mamma erbjöd sej till och med att betala för behandlingen bara jag for dit. Så vi får se om det ändå inte finns hjälp att få.

Anledningen till att jag intagit ryggläge idag är att jag har överanstängt mej de senate dagarna.

Torsdagen innehöll en snabb sväng till IKEA, för att inhandla en ny hylla till TV rummet nere i källaren + att Frida behövde en del saker till den väntade babyn. Halvvägs igenom var vi båda helt slut. Jag med min huvudvärk och Frida med sin gravidmage och foglossningar. Vi kämpade dock på tappert och gjorde IKEA på rekord tid :)

När jag kom hem vid fyratiden var jag helt slut och var inställd på att gå och lägga mej. Slumpen ville dock inte vara på min sida.

Det råkade vara så att det var tjejkväll på stan samma kväll och Tuvan ville så gärna gå. Ingen annan kunde följa med henne. Hon blev helt förtvivlad och började gråta. Hennes vänner skulle gå med sina mammor, och hon skulle bli den enda som inte varit där. Vad gör man då när mamma hjärtat blöder? Jo man tar sej i kragen och biter ihop och går en snabb sväng fast man igentligen inte orkar.

Tuvan shoppade två nya outfitts, nya finskor och ett par nya örhängen. Sen drack vi en milkshake på Café Piteå innan vi begav oss hem och jag stupade i säng.

Gårdagen började lungt och stilla med en ordentlig sovmorgon, cudos till sömntabletterna. Sen var det bilbesiktning, utan anmärkning (jag räknar inte skyltbelysningen som slocknat) innan jag begav jag mej till Faster Lena för att fixa efterrätt till kvällen som vi spenderade hos mamma och pappa i Blåsmark. Kvällen avslutades med ett besök till kasen och korvgrillning på baksidan hemma hos mamma.

Varken jag, Frida, Lena eller pappa var på topp, men det är mammas och pappas bröllopsdag och vi brukar alltid äta smörgåstårta och fira dem på Valborg. Traditioner är inte till för att brytas, och det gick ändå rätt bra. Vi blev inte så långvariga som vanligt. Det blev en ovanligt tidig kväll för hela familjen. Ingen var vaken vid midnatt, vilket nog aldrig hänt förr.

Åtminstone inte på Valborgsmässoafton.

Vad gjorde du igår?
Han ni med något besök till brasan?
Vad har ni för traditioner för Valborgsfirandet?

Jag är väldigt nyfiken på att få höra vad ni gjorde igår :)

Så nu återstår bara att önska er en trevlig helg, och hoppas att ni hade det trevligt igår.


XOXO Tess


Granny - Udda lampor från Casamania

Här kommer ytterligare en produkt på temat stickat och mximalt. Ni minns väll klockan jag visade för en tid sedan?

Denna gång är det lampskärmar från Italienska Casamania, med det passande namnet Granny. Granny är ny för våren 2010 och hakar på trenden med storstilad stickning.

Ullen som lampskärmarna är gjorda av kommer från får som betar i bergen runt Tyrolen, detta gör att ullen blir väldigt speciell och svåranvänd. Tur för oss som gillar inredning. Efter kardingen flamsäkerhetsbehandlas ullen och gör den möjlig att använda på dessa lampskärmar.

Ytterligare en bra sak är att det är personer med funktionshinder och som har arbetsträning som tillverkat lamporna. Nice :)
Bild: Casamania


Namnet Granny och tanken bakom leder till den tid så man satt samlade i ett rum och pratade, hade mysigt poch farmor satt och stickade i en gungstol. 

2 stolekar Ø 37,5cm och Ø 17,5cm. Formgiven av Pudelskern.


XOXO Tess


Matbloggstoppen
RSS 2.0