Dax att olja terassen?

Så här dax på året är det många som börjar fundera på att fixa till uteplatserna. Kanske man bygger nytt eller fräshar till den gamla. Hur som helst så måste man ju behandla sina trä däck!!!

För bästa resultat finns det några enkla steg att följa:

- Tvätta av ditt däck med terasstvätt. Många tillverkare har någon form av blekning i sina terasstvättar och det gör att däcket inte blir sådär mörkt och tråkigt efter några inoljningar.

(var försiktig om du tänker använda högtryckstvätten, har du för hårt tryck blir däcket "luddugt". Det ser ut som om någon spritt spindelväv över hela terassen. Detta beror på att du rivit upp träfibrerna i ytskiktet på trät)

- Se till att trät är tort innan du oljar, då tränger mer olja in i trät och det håller bättre.

- Stryk ut tunna lager av oljan, hällre två tunna än ett för tjockt. Vänta ca: en halvtimme. Om det fortfarande finns blöta fläckar torkar du bort dessa, annars kommer de att yttorka och bli kladdigt. Kladdet är i stort sett omöjligt att få bort, enda sättet är att slipa ned ytan igen.

- Llåt torka åtminstone ett dygn efter sista inoljningen för att slippa få skiftningar i glansen.

- Ställ fram dina utemöbler och sätt dej ner och njut efter väl utfört arbete :)


-------------------------------------------------------------------------------------


När du väljer olja skall du se till att du väljer en av bra kvalitet. En liten burk olja av bra kvalitet räcker lika länge som en stor hink, och resultatet kommer dessutom att hålla längre.

Orsaken är att det ofta finns mindre lösningsmedel i de dyrare varianterna + att de finns olika typer av olja i burkarna. Oljor men både små och stora molekyler i, små molekyler tränger längre in i trät medans de större stannar vid ytan och skyddar där.

Det kan också vara bra att veta att för hög oljehallt inte heller är bra, då det är hög risk för kladdighet då. Ca: 40% är lagom oljehalt.

Sedan skall du ta ställning till om du ska ha en lacknaftaburen eller en vattenburen olja. Har du ett gammalt däck som skall oljas igen skall du hålla dej till lacknafta, om det var det du använde tidigare. Den vattenbaserade oljan kan ha svårt att tränga in i trät om det tidigare är behandlat med lacknaftaburen olja.

Har du däremot ett nytt däck som skall oljas för första gången så skulle jag välja en vattenbaserad olja. Den är mer miljövänlig, den är lättare att hantera, då penslarna tvättas med vatten och lite diskmedel, och den håller bättre.

Jotun som jag jobbar med har en jättebra olja, både i vattenbaserad och lacknaftaburen variant + att deras terassrens är super, den mattar ner och bleker trät så att det blir så gott som nytt. Den läggs på outspädd så man behöver lätt en femlitersdunk, men den klarar jobbet galant.

Om du vill kan du med fördel rolla ut oljan. Till skillnad från fasadfärg behöver inte oljan jobbas in i trät utan sjunker in av sej själv.

Tillsist ett litet påpekande. 

Det är många som frågar om kinesiskträolja, det har pratats mycket om den och det görs mycke reklam för den. Men du ska veta att det inte är bra att bara använda sej av kinesisktäolja på din terass.

Den kinesiskaträoljan är finmolikylär och gör att oljan tränger djupt in i trät, men den lämnar ytan oskyddad så vatten lättare kan tränga in. Den pärlande effekten som man ser på ett nyoljat trädäck avtar betydligt snabbare än om du använder en som har både små och stora oljemolekyler.

Jotuns lacknaftaburna olja innehållen en del kinesiskträolja och en del tallolja för att få maximalt skydd, den vattenburna varianten har syntetiska oljor med samma värkan, både små och stora olje molekyler :)

Så lycka till med din terass och hoppas vi får många soliga stunder under den kommande sommaren 

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen