Hitta din stil - Sjuttiotal

Om man frågar någon vad de får för asossiasioner när man säger ordet sjuttiotal, svarar nog de flesta Flower Power, festivalen i Woodstock
 (fast den gick av stapeln redan 1969 men det räknas väll knappt)
eller vietnamkriget. Frihet och fri kärlek influerade hela deceniet.

Det allmänna utrycker då det gäller inredning eller kläder är "Retro".

Känner du igen dej nu?

Starka färger och kontraster, fantasirika psykadeliska mönster
(Här hade paislymönstret sin storhetstid) 
gärna många olika som vävts saman, är det som beskriver inredningstrenderna bäst.  Det nu så välkända "Missoni mönstret" återfinns på en hel del kläder och andra textilier från detta decenium.


Missoni
Missonis lätt psykotiska mönster är högaktuella än idag


På sjuttiotalet blev inredning ett måste, det blev en del av ens livsstil och skulle avspegla den egna personligheten.

Det var populärt att använda färger två och två, i par. Tex; Grönt & orange, grönt & rosa, Brunt & gult. Ni fattar vitsen, ehh?

Saker som roterade var också inne speciellt på lampor.Glaskonst av Maria Westerberg

Typ exempel på sjuttiotals design, i färg och form


På tapeterna var det grafiska/psykadeliska mönster (tänk Verner Panton) och blommiga mönster som gällde. Här var vitt/grönt/brunt, gult/orange/brunt, turkost/blått/indigo, vanliga färgkombinationer.

Är det nån mer än jag som kommer ihåg tapeterna hemma hos mormor & morfar? Mina hade åtminstone röda paisleymönstrade tapeter i hallen och turkos/blå/indigofärgade i badrumet.

De som var lite mer trendkänsliga och exlusiva valde Sjögräs eller Flocktapeter. Vackra men inte så praktiska, här var det flärd över förnuft som gällde.


Sjuttiotals inspirerad tapet från Mimou

"Som tagen direkt ur Hemmetsjournal anno 1975"
Sjuttiotals inspirerad tapet från Mimou

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Idag finns det riktigt fina flocktapeter med en tätare sammet som inte drar åt sej lika mycke dam, Eco har två kollektioner, Feeling & Welvet. Priserna ligger på 1095:-/rulle och de är i EasyUp kvalitet, Var dock väldigt försiktiga om ni skall sätta upp en flocktapet, se till att minsta möjliga mängd lim kommer på framsidan av tapeten. Detta gäller alla flockar, Intrade, Midbec och Designers Guild har också flocktapeter men inte med samma korta täta sammet som Eco.

Intrade och Boråstapeter har sjögrästapeter i sina sortiment. Intrade säljer på rulle medans Borås säljer i löpmeter. Psiserna varierar beroende på vilken typ av gräs man väljer och vilken leverantör. Även här gäller det att hålla tungan rätt i mun då limrester kan vara svåra att få bort. En annan sak du skall tänka på är att lägga ut våderna på golvet först och vända och vrida dem tills du får den minsta färgskildnande, då det är rent naturmaterial i dessa tapeter och därför kan färgen på våderna variera kraftigt, men det är ju lite av charmen :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Det var nu internationella desigers, speciellt de scandinaviska och de italienska. Gjorde namn för sej själva innom belysning, möbler, tyger & tillbehör.

Det skulle vara kul med mönster.
Gärna blommigt, därav "Flower Power"

Läder, djurskinn, sammet, mocka, manchester, plych var vanliga material.

Saini Salonen, Maija Isola, Cliff Holden, Viola Gråsten, Katsuji Wakisaka mf. Var kända namn innom textilbranchen.

Marimekko
är än idag känd för sina sjuttiotals inspirerade tyger. (De kursiva namnen är alla designers för Marimekko) på Pryl & Design finns en hel del orginaltyger från just sjuttiotalet, här finns även ett fåtal rullar tapeter :) Eco är välrepresenterade.orginal tapet från 70-talet, Eco

Samtliga tapeter ovan är tillverkade av Eco på sjuttiotalet, Här kan man tala om "Flower Power"


Några andra saker som kännetecknar sjuttiotalet var; Andy Warhol

(se Faktory Girl, med Sienna Miller & Heiden Kristiansen, där handlingen kretsar runt just Warhol, för att få den rätta känslan, eller Astin Power om ni vill ha nått mer lättsmält)

disco, ABBA, velor, batik, långa böljande kjolar i sienarstil, långa & många halsband, näbbstövlas, träskor, Televinken, Drutten & Gena och inte minst "Fluor Tanten". 


Anita & TelevinkenAndy Warhol


Woodstock festivalen 1969 satte igång en lavinartad våg av "Peace, Love and Understanding" flower power och Hippy trenden var här för att stanna. En hel generation drogs med i den malström som drog över världen.

Kanske behöver du lite Fred och kärlek i ditt liv?

Då kanske sjuttiotalet tilltalar dej!!!Här kan du läsa mer om sjuttiotalet:


saax.blogspot.com

70tal.blogspot.com

farbror-sid.seSom avslutning ett smakprov från kultfilmen Dunderklumpen Med Beppe Wolgers
XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen