Tidsbrist

I veckan har jag fullt upp. Utredningen i Sunderbyn har äntligen påbörjats. Vilket innebär att två dagar gått helt åt till detta. Jag klagar inte, men det hade järna fått vara nästa vecka istället.

Dessutom så har jag vart hos läkaren, tandläkaren och hos psykologen. Det känns som om allt jag gör är att hatta fram och tillbaks mellan dessa tre. Och i veckan har jag värkligen inte tid för fler besök. 

Orsaken till att jag inte har tid är att maken fyller trettio, och det planeras stort kallas med rocktema. Som tur är har jag min Syster, min faster, min mor och min svärmor till hjälp. Så vi har fått till det rätt bra ändå. Tyvärr blir det inte så mycket tid över till bloggandet.

Så jag återkommer till veckan då allt lugnat ner sej och jag har landat i vardagen igen :)

Peace out!!!

Rise Against - Hero Of War

This one Me Like :) Sitter här och väntar på att sömntabletterna ska kicka in. Bläddrar lite på youtube, klickar runt lite. Sen plötsligt händer det. Rise Against, Hero of War på RIX fm, så bra. Måste bara dela med mej :)Behöver ja säga mer :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Veckans Citat

"New friends may be poems but old friends are alphabets. Do not forget alphabets, because you will need them to read the poems."

Visst är det så!!!

Vi får inte glömma bort våra vänner bara för att de funnits där så länge. Ibland kan det vara svårt att hinna med allt man vill. Då är det tur att riktiga vänner alltid finns där, även om du inte hunnit prata med dem på alldeles för länge.

Det är som ett par väl ingådda skor. Även om de fått övervintra i garderoben så passar de utmärkt på en gång. Nu liknar jag inte mina vänner med gamla skor men ni förstår vad jag menar. Att man på en gång kommer in i snacket utan att behöva förklara en massa eller dölja något. De vet redan allt som finns att veta så det är ingen ideé att förställa sej.

Visst är det härligt med äkta vänskap. Den finns där som en mjuk filt. För att värma dej och linda in dej när du mest behöver det!!!

Så detta citat är tillägnat mina "long time no see" vänner. Tack för att ni finns :)

Den röda tråden...

När det gäller inredning så är uttrycket less is more värkligen värt att ha i åtanke. Hellre några större pjäser än flera små. Nu pratar vi möbler. Tänk också på att stegra höjden på möblerna, så de lägsta står närmast dörren och de högre mer bastanta står längre in i rummet.

Tänk efter noga innan du köper in möblerna, speciellt om du skall köpa möbler till flera rum samtidigt. Om du köper möbler som går att kombinera med varandra så kan du flytta runt dem utan problem, och skapa ett helt nytt flow i huset utan att behöva lägga ut en krona. Dessutom får du ett mer genomtänkt hem som kommer att upplevas som lungt och harmoniskt för dej och för eventuella gäster.

Samma regler gäller när du skall välja färgpalett till ditt hem. Jag säger inte att du skall ha samma färg i alla rum, men tänk på att skapa en neutral bas, som du sedan kan blanda upp med accenter. Även här har du fördelen av att kunna flytta om ett eller flera föremål mellan dina rum, för att skapa enkla subtila förändringar i ditt hem utan kostnad. Dina gäster kommer garanterat att märka skildnaden men det är inte säkert de kan sätta fingret på vad det är som är anorlunda.

Det första du skall göra är att tänka efter om du är en varm eller kall person, det hjälper dej att välja om du skall ha en gråsklig bas eller om du skall gå åt det beiga hållet. Det viktigaste är att du är konsekvent och inte byter tema efter halva vägen.

Nästa steg är att välja kulör till din palett. Är du en varm person kanske du skall gå åt det plommonlila hållet och bryta av med någon rostig orange ton för att förhöjja värmen. Även något enstaka föremål i en stark magenta skulle passa bra här.

Är du å andra sidan en kall person skulle jag gå på en mer svalkande petrolium färg, med turkost som bryter av och tre till fem mindre färgklickar i en äppelgrön nyans. Det äppelgröna tar in en aning mer värme i inredningen utan att balansen blir fel.

Det viktiga är att du följer konceptet hela vägen, givetvis med små skiftningar mellan rummen. Hitta de färger du trivs med och kör helhjärtat på dem. Jag skulle gå till närmsta färgbutik och bläddra i lite tapetkartor, skriv upp vad du fastnar mest för och be att få låna hem provbitar på dem. Sen kan du i lugn och ro studera resutatet av dina val hemma.

Vilken färg känns rätt. Följ instinkten. Om du är osäker fråga personalen på butiken, dom besitter för det mesta stor erfarenhet av att kombinera ihop en tilltalande palett. Lämna över de resultat du kommit fram till och be om råd för att kunna knyta ihop säcken. Detta gör jobbet enklare för butikspersonalen att ta fram rätt färgskala, men framför allt får du en redig chans att hitta det som känns rätt för just dej :)

Var inte rädd för att våga färg, en fond eller ett fält på en vägg kan lysa upp en i övrigt neutral bas. Klargult är ett praktexempel på detta då den om den får endast en minimal yta i ett rum vars övriga färgelement går helt i gråskala skiner upp hela rummet.Här hade man kunnat ta bort pedistalerna och den ovala tavlan. Rymden på väg in i rummet blir genast betydligt större och rummet får en luftigare känsla. Kandelabern skulle jag plasera mitt på bordet och hänga kristallkronan i hörnet ungefär där den ovala tavlan hänger nu. Då blir den ett smycke för rummet i ställe för att passera som en självklarhet utan att någon reflekterar över vad som hänger där.


Ta det lugnt köp hem provburkar. Måla upp en kvadratmeter på väggen och titta på dem i dagsljus, både morgon och kväll, pluss att du testar dem i glödljus och med levande eld (ljus, värmeljus eller en öppen spis om du har en sådan). Du kan inte skapa dej en ordentlig uppfattning om hur en kulör ser ut om du inte ser den i alla olika ljusförhållanden.

Fundera nu och tänk på att följa den röda tråden :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ur min synvinkel...

Jag vet att alla börjar bli rätt så trötta på allt valfläsk så här i tolfte timmen. Men jag tänkte ändå passa på att kasta ut några av mina åsikter i valbruset.

Jag vet inte hur många som orkar läsa igenom allt politiskt tugg, men jag välkomnar komentarer och synpunkter. Ingen är perfekt, eller kan allt. Ingen kan göra alla nöjda. Men är det ändå inte det som är den igentliga innebörden av begreppet ett liberalt samhälle??? Att vi med våra olikheter skapar ett bättre och mer levande samhälle, där alla får göra sin röst hörd.

Detta är några av de punkter som jag tycker är allra viktigast!!!

Unga i sverige:
- Lärlingsjobb och Tranieeplatser är en outnyttjad resurs i dagens  samhälle. Det måste gå snabbt att komma ut i arbetslivet. Dessutom erbjuder det ett alternativ till elever som är mer praktiskt än teoretiskt lagda. Sverige skulle stanna upp om vi bara förlitade oss på personer med universitets examen. På många arbetsplatser är praktisk erfarenhet mångdubbelt viktigare än vad vi lärt oss i skolbänken. De flesta innom bygg och industrinäringen har större nytta av lärlingsplatser än av högskolestudier.
- Arbetsmarknaden måste bli mer flexibel och individuell. Alla vill inte jobba mellan 7 och 4, måndag till fredag. Vi måste kunna anpassa arbetstid och avtal efter individen.
- Göra det lättare för unga människor att byta arbete, det gör att de snabbare kan skaffa sej en bredare erfarenhet av arbetslivet. En flexibel arbetsmarknad där man har möjlighet att gå direkt från ett jobb till ett annat är drömmen. I vissa fall själper LAS mer än vad den hjälper
.- Billigt att anställa. Det ska inte vara dyrt för arbetsgivare att ge arbete åt ungdomar. Därför ska arbetsgivaravgiften vara låg så att företagare vågar ta chansen att anställa unga.
- Obligatorisk A-kassa, (observera A-Kassa inte fackanslutning) som sjukförsäkringen är idag borde också skyddet vid arbetslöshet gälla alla!!!

Norrbotniabanan:
-
Det är snart bara sträckan Umeå-Luleå kvar att bygga, en stäcka på 27 mil som binder samman södra delarna av sverige med Kina och Ryssland + att Göteborg på allvar kan satsa på att bli deras länk till USA:s östkust. Så det är igentligen inte ett regionalt "Norrbottens projekt" vi talar om utan ett medel som gör HELA sverige mer konkurenskraftigt. Om dessa argument inte väger tungt vet jag inte vad som skulle göra det. 
- Det finns intressenter från näringslivet på att hjälpa till med finansieringen av bygget. Flera stora bolag främst innom stålindustrin vill att bygget startar snarast. Om det går att komma fram till en möjlig sambudgetering skulle projektet inte behöva kosta staten hela summan på estemerade 23 milljarder. 

Integration:
- Individ anpassa utbildingen för nyanlända.
- Särskild introduktionsutbildning om sverige, både om vilka rättigheter som man har som svensk medborgare men också om hur det svenska samhäller fungerar på riktigt, det är lika viktigt som att lära sej språket, då det hjälper till att överbygga/förhindra kulturkrockar. Bla är det viktigt att lära sej hur man förhåller sej till "svensken", jantelagen, att ta av sig skorna inomhus, att inte stå för nära då man pratar med någon, nakenhet, allemansrätten och "lagom". Vuxenskolan i Ludvika driver tillsammans med komunen en kurs vid namn "Den svenska koden" som komplement till SFI (svenska för invandrare) med bla besök av socialtjänsten, polisen och mansjouren.
- Hårdare bestraffningar för diskriminering pga etnisitet. Detta gäller även för övriga diskrimineringsgrunder!!!
- Gör det lättare att skaffa bostäder, inte bara innom vissa geografiska områden utan i hela det svenska samhället.
- Jag vet inte om det är så nu men jag skulle vilja; att om nyanlända kan uppvisa yrkesbevis (alla papper) så bör de kunna göra ett kunskapstest på sitt hemspråk för se om de uppfyller de svenska kraven. Med chans att kompletera eventuella brister. Oavsett om de beviljats uppehållstillstånd eller inte, alla människor har rätt till att kunna försörja sej.

Skola:
- Fler och tydligare betygssteg, det gynnar studieandan om stegen inte blir för stora mellan de olika betygen + att det blir lättare att söka in på vidareutbildning om det finns fler steg att särskilja de sökande på.
- Betyg från tidig ålder, mest för att fånga upp elever som inte hänger med i undervisningen. Det måste föras statistik på eleverna från åk 3 så att man inte väntar till åk 8 då det oftast redan är för sent.
- Jobba aktivt för att framtidens samhälle skall bli köns neutralt. Genom att från tidig ålder lära baren om allas lika värde, må det vara man eller kvinna, oavsett födelse land/plats eller sexuell läggning, medfödda handikapp eller handikapp orsakade av olyckor. Skolan skall inte vara rädd för att ta i svåra frågor, om barnen tidigt får lära sej att alla människor har ett egenvärde och att olikheter är en tillgång inte ett problem, tror jag att många av dagens frågor löser sej själva (mobbing, diskriminering, förtryck)
- Dagens skola måste ta större ansvar för att lära barnen etik och moral.
- Nationella prov från åk 3, då alla elever bedöms på samma sätt oavsett vilken kommun eller vilken skola de går på. Detta gör att lärarna får en bättre måttstock/skydd att utgå ifrån och elever med problem kan fångas upp betydligt tidigare.
- Göra sammarbetet med skolpsykiatrin till en del av vardagen, alla barn borde få tid hos kuratorn minst en gång per termin. Detta för att knyta kontakter och skapa en avslappnad relation till hjälpsökandet om barnen senare skulle få problem, med skola, kamrater eller hemmet.

Universitet:
- Relevanta sommarkurser för de som vill korta ner utbildningstiden, på arbetsmarknaden har man semester inte sommarlov.
- Skrota fribeloppet, det skall inte straffa sej att arbeta under studietiden. Det är genom arbete som man skaffar sej kontakter på arbetsmarknaden, och kontakter leder senare till riktiga arbeten snabbare.
- Skapa ett rankingsystem för landets högskolor och universitet, där studenterna själva kan ge betyg på utbildningskvaliten på landets olika skolor. Detta gör det lättare för blivande studenter att välja rätt skola och rätt utbildning. Det gör också att universiteten och högskolorna måste skärpa sej och ta itu med eventuella brister, det kan även hjälpa till att stämma upp problemen innan det blir problem.
- Jag vill även återinföra "kisarna" (kamratstödjare i skolan). Ibland kan det vara lättare att prata med någon som inte är "vuxen" i den bemärkelsen att de inte jobbar som lärare eller assistenter. De har också möjlighet att interagera på ett helt annat sätt med eleverna då de inte är bundna till en specifik klass.

Statligt huvudmannaskap för vården, skolan och polisväsendet, bidrar till att effektivisera samhället och gör att vi drar åt samma håll. Samma regler/möjligheter skall gälla för alla oavsett var man bor i landet. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Veckans Citat

"We only regret the chances we didn't take, the relationships we were afraid to have, and the decisions we waited too long to make."

Passar precis in på mitt föregående inlägg :)

Surt sa räven...

Ibland kan jag känna att mina livsregler inte riktigt räcker till. Att jag skulle vilja vika av från dem, bara för ett ögonblick.

Jag har två huvudregler som jag alltid följer. Den ena är att inte tveka utan att ta alla chanser man får, för man ångrar inte det man gjort utan det man inte gjorde. Även om man ibland tar av på fel väg, så är man en erfarenhet rikare efteråt som man kan ha nytta av senare i livet. Om man inte hade vågat ta chansen så hade man inte haft den kunskapen.

Den andra regeln är hämtad ur bibeln, inte för att jag på något sätt är religös utan för att jag tycker att det är en sund inställning till livet om man kan följa den. Den lyder: Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden...

Jag bestämde mej för att detta skulle vara min livsfilosofi när jag var 16 år, gick i första klass på gymnasiet och hade chansen att omforma mej helt och hållet. Från grunden och upp. Vilket jag också gjorde. Jag har gått på min beskärda del av minor, men jag vill inte göra om något av det jag gjort för det är de som gör mej till mej.

För det mesta så kan jag följa dessa två regler utan problem, men ibland dyker det upp tillfällen då man skulle velat kasta dem överbord och bara lägga sej ner och gråta.

Det här året har inte vart lätt och jag vet att det kommer mer trubbel framöver innan det vänder igen. Det är livets gång, ibland går det tungt och ibland lekande lätt. Det kan bara vara svårt att acceptera dom kast som ibland kommer i ens väg.

I år skulle bli året med alla resor. Året då jag skulle få möjlighet att på egen hand och med min familj få tillfälle att besöka nya platser.

Resa, resa, resa. 

Bara ordet i sej gör att jag känner vibrationerna från jetmotorerna, känner doften av flygplansbrännsle, alla människor som skyndar fram. Jäktade, sena till sitt flyg eller bara ivriga att komma fram.

Barnfamiljen med skrikiga ungar, som får en att känna lugnet över att ens egna barn vuxit ifrån det stadiet. Ett nyförälskat par som sitter tätt intill varandra, på väg på sin första gemensamma resa. Det gamla pensionärsparet som gnabbas om vilket som är de bästa platserna att sitta på i väntan på att gaten ska öppna.

Städarna som går omkring med sina vagnar. Catring personalen som stressar för att få allt på plats innan planen skall bordas. Gatepersonalen som tittar i sina listor, som ropar upp namn på sena passagerare "Arne Svenson till gate 37, Arne Svensson till gate 37"

Jag älskar att resa. Med detta menar jag inte att jag gillar att ligga på en strand och lapa i mej sol. Jag menar själva resan i sej. Sättet att ta sej från plats A till plats B, det är de jag älskar med att resa. Sen är det ju ingen nackdel att man får se nya platser och prova nya maträtter. Solen är också välkommen, men det är inte ett måste.

Jag promenerar hellre genom trädgårdarna i Versailles. Eller åker flodbåt på missisippi.

De mest minnesvärda resor jag gjort har varit de som vart fullspäckade med aktiviteter, intryck och besök.

Som den gången jag och Mathias åkte färjan över till Tallinn, och spenderade två hela dagar med att promenera runt i de vackra gamla kvarteren, ramla in i någon liten butik som inte var mer än ett hål i väggen (där vi fann en babushka åt Tuva) Eller titta på varor i marknadsstånden. Trots att det var kallt och blåsigt, och jag led av den värsta baksmällan någonsin så är det detta jag tar med mej. Känslan av att insupa atmosfären i denna vackra stad. Visst det märktes att man kommit över på "rysska" sidan av östersjön. Men det var en del av charmen.

En annan resa jag aldrig kommer att glömma var den till Paris. Jag fick hoppa in i sista sekunden då en arbetskamrat inte kunde åka. Allt skedde i en hast. Inget pass hade jag (inte för att jag behövde det häller) Inga kläder rena, iaf inte de jag ville ha med mej. Så det blev att rafsa ner de som fanns att tillgå, tvätta det som hans med och hoppas på det bästa.

Jag sov inte mer än tre timmar på fem dygn, men roligt hade jag.

Vi åkte till Notre Dam kyrkan och satte oss på ett kafe för att dricka ett glas vin. Vi hade gott om tid för hotellet låg inte så fasligt långt därifrån, inte med taxi iaf. Tyvärr så upptäckte vi att det inte finns så särdeles många taxibilar i Paris en söndag eftermiddag, så vi traskade på i ett par timmar innan vi tillslut tog metron till närmsta hållplats. Vi missade bussen till Cabaret teatern i Montmartre (konstnärskvarteren) som vi skulle besöka den kvällen.

Femton minuter tog det att byta om och fixa smink och hår. Vi kom precis innan de dukade ut förrätten. Svettiga och med andan i halsen. De enda platserna som fanns kvar var de direkt nedanför scenkanten. Det var mer än en gång som jag ryggade undan då dansarna dansade Can-Can alldeles ovanför mitt huvud, jag kunde betrakta deras underbyxor på väldigt nära håll :) 
Det var en resa fylld av minnen, komprimerade på bara ett par dagar.

Mannen som kollapsade av en insulinchock alldeles innanför gaten när vi landade i paris. Killen som glömde passet och biljetten på hotellet i Paris, och fick dem skickade i taxi till Charles Du Gaulle. Att vi försov oss och nästan missade ännu en buss. Att vi köpte biljetter svart utanför ett fullsatt Stad de France, till finalen i franska cupen mellan Paris saint Germain och Lyon. Det var en mäktig känsla att stå där bland 80.000 fotbollsfanatiker och höra ropen svalla fram och tillbaks.
 
Nattklubben på Chanselise, där vi dansade på högtalarna till fem på morgonen. Något som man inte skulle gjort hemma i lilla Piteå, men som en av tusentalet dansande främlingar i en av europas störtsa städer, fanns det ingen ursäkt för att inte våga.

Arkitekturen, de stora monumenter, Eifeltornet, Triumfbågen, trafiken, människorna. Hela känslan i staden var fylld av bohemsk romantik, det var den känslan jag fick.

Men nu var det ju inte detta som var problemet denna gång.

Denna gång så var det de att jag inte kunde åka, hur mycket jag en ville så gick det inte pga denna fördömda huvudvärk. Jag missar inte en, inte två utan tre resor nu i höst. En till Kroatien, en till Istanbul och en till Pegasus resort i Turkiet, dit vi tänkt åka med barnen.

Surt sa räven...

Det är en underdrift av vad jag känner just nu. Resan till Istanbul kan jag svälja då jag fick resan till Paris på samma sätt som jag misste denna. Det är inte det att jag missar en utan det att jag missar alla tre. Det är de jag har svårt att hantera.

Därför vill jag kasta mina regler genom rutan och blåsa iväg i hundrasextio för att slippa tänka. Men förr eller senare kommer allt ikapp en ändå, så det är lika bra att ta itu med det på en gång. Bara såren får läka lite och jag får lite distans. En chans att återfinna ballansen. För just nu så är min bäring helt uppe och flyger.

Nu gäller det att andas och komma ihåg att allt sker av en orsak. Att acceptera det oacceptabla och gå vidare fram mot nya äventyr. För de kommer förr än du anar.

Bara det att jag lärt mej stava ordet acceptera/acceptanse, och att återupptäcka tidigare minnen, var åtmonstone värt tiden det tog att skriva detta inlägg. Dessutom mår jag en aning bättre nu, bara lite, det sitter ännu en kråka i halsen som gör det svårt att svälja surdegen av allt jag missar!!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

skräddarsydd anslagstavla för barnrum
1) Måla hela väggen den färg du vill ha.
Sen skissar du upp trädet på väggen, gärna med tjocka grenar och stam så det finns gott om utrymme att fästa saker på.

2) Tejpa upp linjerna och kurvorna till trädet. Fyll i trädet med magnetfärg (två varv för att få ordentligt med grepp för magneterna).3) Måla trädets  stam och grenarna, använd en  mjuk skumgummi roller för slätaste resultatet, du skall dock veta att magnetfärgen i sej är en aning grynig då den innehåller metallspån. Rolla hela trädet med den färg du valt. Tänk på att välja en bra färg så du slipper måla så många varv. Jag använder alltid Jotuns Ladyfärger, men även Caparol har bra väggfärger. Nordsjö däremot har dålig täckförmåga. Måste du ändå måla två varv, vänta då en timme mellan strykningarna så det hinner torka ordentligt.

4) Måla sedan ytterkanterna med en ljusare färg. Markera vissa ställen med solgult och himmelsblått för att fö en trdimentionell toutch på det hela. Köp provburkar av dessa tre färger då det inte kommer att gå åt speciellt mycke färg.5) Bladen är gjorda av linneklädda korkunderlägg. Klipp ut formen på bladen i dubbel uppsättning av korken, som sedan limmas ihop och kläs med tyget. Dom fungerar som små anslagstavlor att hänga foton anteckningar eller läxor på.Färdigt :)

Det går ju naturligtvis att göra andra motiv också, så släpp lös fantasin och skapa en persolig anslagstavla till ditt barnrum!!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Ana Cruz

Jag fick en fråga via facebook om bilden jag har på min banner. Bilden är gjord av Ana Cruz och jag hittade den av en slump när jag letade efter roliga/vackra nya puzzel.

Jag har kontaktan Ana och hon meddelar att hon inte säljer sina bilder till privatpersoner, men är det någon som vill ha en av hennes bilder som en fototapet eller poster så går det att lösa.

Meddela mej exakta mått så återkommer jag med frakt och prisuppgifter.Här hittar ni fler av hennes bilder

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

När olyckan slår till

Visst har väll alla funderat på vad man skulle göra om olyckan är framme. Om nått händer som bara inte får hända. Sådant som man tänker på och hoppas att man aldrig skall behöva uppleva på riktigt.

Jag vet iaf att det finns en mängd saker jag föreställt mej skulle kunna hända som jag aldrig vill uppleva på allvar. En sådan upplevelse kan jag nu stryka från får inte listan, och lägga till på listan över saker jag hellst velat slippa.

En vanlig fredag äter vi middag i Blåsmark, men i fredags var både mamma och pappa upptagna på annat håll. Desssutom så hade Frida blivit bjuden på middag hos sina svärföräldrar.

Så det var bara Tommy och Sofi och vi kvar.

Jag erbjöd Tommy mat i utbyte mot lite hjälp med byggnationen i kontoret, vilket fungerade utmärkt. I utbyte fick jag dock lova att hjälpa dem på lördagen.

Så det blev pizza på Klumgatan med endast Tommy, Sofie, Kiwi och Cosmo, familjens  senaste tillskott, som gäster.Cosmo är en trevägskorsning mellan Papilion, Dvärg spets och en annan typ av spets. Kiwi min favorit är en blandning av Yorkshire terrier, Papillion och Dvärg pudel. Kiwi gumman har fått emigrera till Tommy och Sofie, från Frida och Jocke sedan det framkom att Charlie lider av astma och inte kan andas ordentligt när hundarna är i närheten, det är aldrig är bra!!!

Till efterrätt hade jag köpt kladdkaka. Ja, ja vet att hemgjord är godare, men orkar man inte kliva ur sängen utan tvång så orkar man inte baka heller. Tuvan vispade grädden.

Plödsligt hör jag ett tjut från köket. Ett tjut av rädsla och smärta.
 
- Mamma HJÄLP, mamma det gör ont.

Det jag såg när jag kom in i köket är inget jag önskar någon förälder att någonsin behöva utstå. Man vet aldrig nur man kommer att reagera när olyckan slår till och hade de t inte vart för att mina känslor just nu för det mesta är helt avstängda, vet jag inte hur det hela hade slutat, eller vad jag gjort.

Tuva stod med elvispen intvinnad i håret, örat mosat av visparna och örhänget halvt urslitet, men bara halvt. Det som tidigare vart en rund ring var nu format som en fiskkrok med böjen kvar i örat. Ögonen stora av panik och smärta.

Vad gör man???

Drabbas av panik och blir totalt paralyserad???

Nej, inte den här gången. Jag var cool lugn, snarare helt känslolös än panikslagen. Och det var tur det.

Jag ryckte ur sladden ur väggen och försökte lugna ner min skräck slagna tjej som höll ett krampaktigt tag om elvispen. Hade det inte vart för att morbror Tommy sagt att det skulle gå mycke lättare att komma loss om vi fick ta lös visparna hade hon nog fortfarande behållt sitt grepp.

Efter det att vi fått lös en panikslagen och chokad Tuva från vispen kunde jag titta efter hur det egentligen stod till med hennes öra. Tydligen kan man inte bryta ett öra, vilket jag var helt säker på att hon gjort...tänk vad man lär sej...men man har åtminstone brosk i örat som kan gå sönder...så mycket vet jag...som tur var hade det inte gått så illa för Tuva för jag fick ta i örat och hålla i, och böja det för att se hur det stod till med hålet.

Det var inte så illa här heller, utan jag krokade lös det nu fiskkroksformade örhänget, och vi satte dit ett nytt på enda gången så att hålet skulle kunna läka ihop ordentligt. Tuvan som sett fram emot att få byta till nya fina örhängen till sin födelsedag i slutet på september...kommer att få vänta ytterliggare ett tag med detta!!!

Efter att Tuva fått på sej det nya örhänget fick jag vispa klart grädden och vi åt upp kladdkakan...men jag kan lova att hur än lugn jag var medans Tuvan var i panik mode...lika skakig var jag efteråt när jag väl visste att det hela slutat relativt bra.

Tuva kommer inte att ha håret i närheten av en elvisp i första taget det törs jag lova.

Idag två dar senare är örat normalstort och det enda bevisen för att olyckan inträffat och att det inte bra är nått jag fantiserat ihop är några röda märken efter visparna på hennes högra kind.

Det hade kunnat sluta på ett helt annat sätt så jag är en ytterst ytterst lycklig mamma idag.
Månadens Wordel - Shall I Compare Thee To A Summer's Day?

Denna gång fick min Wordel bli en av mina favoriter från Shakespeare - Shall I Compare Thee To A Summer´s Day? , Sonett nr 18.

Jag tycker så mycket om flytet i texten och musiken som kommer ut när man läser den högt :)

Corny javisst, men åh så sant!!!
Shall I Compare Thee To A Summer's Day?
William Shakespeare

Shall I compare thee to a summer's day?
Thou art more lovely and more temperate:
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer's lease hath all too short a date:
Sometimes too hot the eye of heaven shines,
And often is his gold complexion dimmed;
And every fair from fair sometimes declines,
By chance or nature's changing course untrimmed;
But thy eternal summer shall not fade,
Nor lose possession of that fair thou ow'st;
Nor shall death brag thou wander'st in his shade,
When in eternal lines to time thou grow'st:
So long as men can breathe, or eyes can see,
So long lives this, and this gives life to thee.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Snygg smyckeförvaringSmyckeförvaring är ett problem som ger många huvudbry. Oavsett om du vill organisera dem snyggt utom synhåll, eller skapa en instalation som visar upp dem på ett snyggt och överskådligt sätt.

Om du som jag gillar smycken så har du säkert funderat på både det ena och det andra alternativet. 

För er som vill visa upp era saker så kanske detta kan vara ett alternativ. 

Det underbara med denna lösning är att det är lätt att skapa och hålla ordning på dina saker. Att återanvända gamla lådbeslag, klädhängare och knoppar för att skapa en snygg och lättöverskådlig display, är en billig och enkel lösning. Här kan du visa upp alla dina udda dyrgripar utan att det ser stökigt ut.

Att spänna upp ett tyg i en gammal tavelram gör att du har oändliga möjligheter till enkel förändring. Varför inte ha framme sesongens färger på smycken och matcha tyget till dem.

Om du bara har ett fåtal saker du vill visa upp räcker det kanske med en liten ram. Om du har en större samling kanske du behöver en större ram eller en samling av mindre ramar i gruppering.

Bara din fantasi sätter gränserna :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Att tänka på innan du bestämmer dej

När du skall måla om hemma finns det en mängd faktorer som spelar in för att du skall få det resultatet du eftersträvar. Här nedan kan du läsa om hur glans och struktur, storlek på väggen och olika ljuskällor påvärkar slutresultatet. men också om vikten i att ha ett färgprov att visa eventuella målare så att missförstånd kan undvikas.

Olika ljuskällor = olika färgupplevelser
När vi upplever en färg är det är det ett uttryck av reflekterande ljusstrålar vi ser därför är det viktigt att platsen man tittar på färgkartorna/färgproverna har samma ljustrålar som färgen skall sitta på tex dagsljus, lysrör, halogen mm påverkar vår färg upplevelse. Detta beror på att olika ljuskällor har olika temperatur på ljuset och då upplevs olika. Färgen på skenet varierar från vitt (halogen) via gult (glödljus) till blått (LED)

För målaren är svart en färg - För fysikern är det bara frånvaro av ljus
Svart har ingen ljusreflektion -  vitt har alla färger sammanblandade

Större ytor =
upplevs färgen starkare
Ögat uppfattar oftast ett litet färgprov som svagare än vad den i själva verket är (så jämför gärna med den som ligger ett steg svagare)

Olika glansvärden = blekare/djupare
Glansvärdet i färgkartorna är oftast halvblank. Om man sen har färgen i glansvärde matt kan den upplevas som lite urblekt. Om man tar färgen i glansvärde högblank kan den upplevas som djupare.

Olika struktur på underlaget = ljusare/mörkare
Vid grova ytor kan färgupplevelsen vara mörkare, vid släta ytor kan färgupplevelsen vara ljusare. Detta beror på att grova ytor splittrar ljuset medans ljusa ytor reflekterande effekt.

Så ta allt detta i beaktande när du går ut på jakt. Den som är förberedd kan lättare navigera sej i färgjunglen! :)

Detta är en repetition för många av er , men det finns ju nytillkommna läsare som kanske inte hunnit navigera igenom hela sidan ännu. Så detta är till dem, och till er andra: Det skadar aldrig med en repetition :)


Veckans CitatI veckan får ni fem citat och alla är tillägnade min underbara vän Camilla som gifte sej förra helgen, och hennes nyblivne lyckligt lottade och lika underbara man. Jag önskar er all lycka och hoppas på ett långt liv tillsammans!!!


"If you love me, say it. If you trust me, do it.
If you want me, show it. If you need me, prove it."

"Letters start with "ABC". Numbers start with "123".
Music starts with "do re mi". And love starts with "you and me".

"Sometimes, two people need to fall apart
to realize how much they need to fall back together."

"If for all your life you think happiness is all about the sunshine,
then maybe no one has told you about dancing in the rain."

"There are moments in life that I will always remember,
not because they were important but because you were there."

Luv U!!!

Tack för att jag får vara en del av din värld. Du gör min en hel del ljusare. Och jag vet att du alltid finns där när jag behöver dej :)


A weekend away from home


Bild: bodaborg.se


I helgen har jag vart bortrest. Målet var Skelefteå och en utvecklingskonferens med jobbet. Det var så roligt att få umgås med mina gamla arbetskamrater igen. Jag skriver gamla för vi hade även med oss våra nya vänner från JB-Golv, så det fanns ytterliggare tretton trevliga människor att bekante sej med :) och dom var lika trevliga att spendera tid med som mina favvisar på Colorama.

Konferens delen utgjordes av en SWAT analys, där man radar upp styrkor, möjligheter, svagheter och hot om och emot företaget.

Detta gör vi varje år och det är ett utmärkt tillfälle för oss på "golvet" att lyfta frågor och komma med synpunkter på vår arbetsplats.

Sedan går vi igenom allt och kommer överens om en handlingsplan för det kommande året.

Underhållningen i år var ett besök på Boda Borg. Och det är ett ställe jag kommer att besöka igen. Tyvärr kunde jag inte delta i så stor utsträckning som jag hade velat, både pga min huvudvärk och pga min balans som inte är i styr.

För er som inte vet vad Boda Borg är så är det ett gammalt militärfort i berget som är ombyggt till något som liknar Fångarna på Fortet. Med femtio Questar om tre rum vardera. Alltså 150 små rum med olika kluriga övningar som skall utföras.

Vi hade två timmar på oss och klarade bara av att göra klart två hela Questar. Vilket innebar att vi fick två poäng. Jag och mina medbrottslingar (vi var fem i varje lag) trodde helt klart att vi var bland de som lyckats minst bra så döm om min förvåning när det visade sej att vi vann interntävlingen mellan företagets fyra lag. Yeyy för oss.

Sedan bar det av tillbaks till hotelet och duschen innan vi samlades inför kvällens middag. Jag och Camilla delade rum och vi var naturligt vis sist ner till fördrinken, men vad hade de förväntat sej när två tjejer skall göra sej färdiga i ett badrum på ca en halvtimme. Killarna verkade dock inte allt för sura på oss för vår sena ankomst. de hade redan hunnit med bode en och två drinkar under tiden de väntade.

Själv styrde jag igenom kvällen inmundigandes endast vatten och kaffe då jag för tillfället äter medicin som förhindrar att jag dricker alcoholhaltiga drycker. Men jag hade lika roligt som alla andra iaf. De andra var åtminstone lika vingliga som jag mot slutet av kvällen.

Idag Har jag myror i kroppen och huvudet dunkar, men det var det värt för jag dansade i fyra hela timmar, även om jag tog många vingliga steg och inte kunde dansa för fullt. Dans är ett av mina mest älskade intressen och jag dansar hälldre än bra. Men del lösgör en glädje och energi i mej som jag inte minns när jag kännde sist.

Dans är bra för själen, helt klart.

Sömnen fick också stryka på foten för jag missade att ta sömntabletterna vid tio så om jag tagit dem när jag kom ihåg det så hade inte Camilla fått liv i mej och det ville jag inte utsätta henne för. Pluss att jag blir seg som en snigel i huvudet av dem och i det förvirrade tillstånd jag befinner mej i nu så kändes det som om jag behövde vara så klar i knoppen som möjligt för att kunna bidra och ta åt mej av vad som sades på söndagens koferanspass.

Kort sagt så har jag inte sovit mång timmar i helgen (vilket i sej inte är något nytt) och jag får lida för det nu, men detta är en helg jag absolut inte hade velat missa. Inte för något :)

Luv U mina goa arbetskamrater som tog så väl hand om mej i helgen. U know who I meen. Vad vore livet utan er.

N.Y Nature - nytt från DM

Nu kommer en uppdaterad och sprillans ny variant an DecorMaisons storsäljare Nature. Denna gång är det mer storstadsjungeln som stått som förebild isf vår svenska skog eller amazonas regnskogar."New York Nature förenar det bästa av två världar och släpper in naturen i storstaden. Vilt och oförutsägbart växer sig skira löv, klängande rankor och exotiska blommor in i stadsmiljön och skapar en helt ny känsla av värme och sensualitet bland betong och asfalt. Naturens friska färger i kombination med toner av smog ger ny energi till gatulivet, som känns mer inspirerande och spännande än någonsin." DM online

Det finns 49 tapeter och två panoramatapeter i kartan, priset på tapeterna ligger på rimliga 389:-

Panoramatapeten Lexington avenue är 180x265cm, pris 1236:-
                        Broadway är 270x265cm, pris 1854:-

Det går som med de flesta andra panoramatapeterna att specialbeställa dem hos MrPerswall om man vill ha andra mått men då blir priset aningen dyrare/m2.

Som vanligt när det gäller DM så är tapeterna tillverkade i WallSmart material dvs limma på väggen.

Bilder: decormaison.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Collage - Duro

Duro är ett märke man inte hör så ofta av, men de som använt dem, vilket jag gjort. Vet vilken otroligt bra kvalitet de har på sin tapeter.

Slitstyrkan och tvättbarheten är otrolig.

På deras  silverfärgade tapet 221-66 går det till och med att ta bort märken efter barnens färgpennor efter flera veckor, om man som jag inte upptäcker missödet på en gång :)

Därför rekomenderar jag alltid Duros enfärgade tapeter till barnrum om kunden är ute efter en slät enfärgad tapet. Den finns i många fina färger, inga klatschiga, fräcka färger men i en hel del mjuka fina färger som går bra att kombinera med varandra.

Nog om detta.

Vad jag igentligen skulle visa er var några smakprov ur deras senaste kollektion Collage. Här finns mer grafiska mönster än vad Duro visat prov på tidigare men även en del mjuka blom mönster. Duro är inte kända för att ha de edgigaste tapeterna, däremot har de tapeter som håller år efter år utan att man blir less dem. Lite lagom svenskt alltså :)Bilder: duro.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Veckans Citat

"You have never really lived until you have done something for someone who can never repay you."

Idag känner jag mej lite givmild, och visst är det sant som de säger att de bästa gesterna görs av människor som inte förväntar sej något tillbaks.

Det är äkta givmildhet.


The wilderness down town

Detta är en riktigt cool länk där du kan se interaktiva bilder från din hemstad medans du lyssnar på riktigt bra musik med Arcade Fire.

http://www.thewildernessdowntown.com/?utm_campaign=indiemusic&utm_source=en-ha-na-us-plmt&utm_medium=ha
Testa får ni se.

Det enda kravet är att ni har Google crome.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Swoon varning

Efter nyår skall jag och Tuvan åka ner till Stockholm och gå på musikal. Närmare bestämt Romeo & Juli på Göta Lejon.

Min Tuva har i flera år närt en tonårs liknande förkärlek för Måns Zelmerlöw som spelar Romeo, nu är hon bara sju år men så fort hon hör måns på radio eller ser honnom på TV så får hon stjärnor i ögonen och faller ihop i en hög i soffan.

- Ja tror ja dör, säger hon.
- Det är ju Måns, säger jag.
- Åhh men mamma, å så rodnar hon

En klassisk tonårs chruch av en sjuåring, visst år det bara för sött. Här kan man lugnt använda uttrycket Starstruck. 

Dörför har jag bestämt att vi skall boka biljetter till i januari eller senast februari så att Tuvan får se sin stora idol live på scenen och kanske till och men att hon hinner få en autograf :)

Mamma har redan en :)Själv röstade jag på Ellen som Julia, jag tyckte hennes energi och röst passade bättre ihop men Måns, men jag Tror säkert Lisett gör ett strålande jobb hon med. Musikal proffs som hon är.

Och det kan ju inte bli annat än roligt med Morgan Alling som resigör.

(jag måste erkänna att jag ser lika mycket fram emot detta som Tuva gör, för Måns är en av mina guilty pleasures, hur mycket jag än vill erkänna det. Men å andra sidan så vet alla redan om det :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Matbloggstoppen
RSS 2.0