Att bygga bo

Jag har märkt att jag de senaste veckorna börjat fixa småsaker hemma som inte blivit gjorda tidigare. Saker som inte haft så hög prioritering. Det finns ju så mycket man vill och måste göra hemma när man bor i hus. Saker som inte alltid är så roliga.

Carro kallade det för att bygga bo.

Något som blivande mammor tydligen ofta gör. Jag märkte inte av det förra gången det bar sej för en sådär tio år sedan. Hjälp vad tiden går. Men nu när jag går hemma och är sjukskriven så känner jag en liten rastlöshet som jag kan stilla genom att plantera om blommor, sätta upp nya gardiner, rensa i lådor, bädda vaggan och annat sånt små plock.

Även saker i och runt huset som jag fortfarande kan göra får sej en omgång.

Och det jag inte klarar själv försöker jag få min man att göra.

Idag har jag fixat till en plats för skötbordet. Lagt ner blöjor, våtservetter, nagelsaxar, febertermometrar, salvor och oljor som behövs på ett och samma ställe. Då vi bodde i Uppsala hade vi skötbordet i badrummet då det var bekvämt att ha vatten nära till hands. Men nu har ju våtservetterna gjort sitt stora intåg och därför behövs inte närheten till vattnet på samma sätt.

Dessutom är jag en mamma som spenderar nittio procent av tiden på golvet, där jag också byterblöjor och kläder på mina små. Vilket gjort att ett faktiskt skötbord igentligen varit rätt onödigt. Därför har jag nu tömt två lådor i köket och tänker använda dem som förvarings plats för mitt skötunderlägg och andra nödvändigheter.

Att jag har gott om lådor och bänkytor gör det möjligt. Då jag inte använder skötbordet så ofta har jag gjort en riktig budgetvariant. Ett skötunderlägg med klädsel och en hopfällbar lådinsats allt från Ikea är vad som behövdes :)

Eftersom att jag är så inredningsintresserad så har jag tittat runt på nätet bla. på styleroom för att se hur andra löst problemet. Det jag kommit fram till är att fler och fler flyttar ut skötbordet från badrummet. Barnens rum verkar vara nya favoritplatsen.

Färgerna går i ljusa vita toner med grönt som mest förekommande axcent, troligt vis för att det passar så bra oavsett vilket kön ditt barn har eller får.

Frida min syster har gjort plats i tvättstugan :)

Bilder : styleroom

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Byter handtag på innerdörrarna

img_1466 (MMS)

Byter handtag på innerdörrarna. Men inget ska ju va lätt. För stora skruvar och för smala pinnar.  Har dock löst det ena problemet. Det finns små hylsor att trä på stången för bättre passform. Man lär sej nått varje dag :)


Lace från BoråstapeterFoto : Boråstapeter

Här kommer ytterligare en nyhet från Boråstapeter - Lace. Här är det lantlig romantik med en splasch av hergårdsstuk som gäller. Vissa av mönstren känns som om de vore hämtade ur Cole and Sons tapetarkiv medans andra är splitt nya.

Här blandas storblommigt med pasleymönstrat och medaljonger skamlöst och färgerna varierar från lätta creamiga färger till tunga lila och svarta. Priset ligger på ca 360kr/rulle och det är Easyup!!!

Själv är jag svag för denna tapet, vilket kan ha att göra med att hortensier är en av mina absoluta favoritblommor. Tillsammans med tulpaner och pioner så är detta blomman som gör mej svag i knäna :)

Skulle kunna tänka mej dessa i Tuvans rum, men hon har ju redan bestämt sej så det får bli fåglarna från Falsterbo :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Jag och syster gör mardrömmar.

img_6341 (MMS)

Idag bakar jag och syster drömmar. Men det liknar mer mardrömmar än ätbara små mästerverk. På plåten ser de perfekta ut men så fort jag rör vid dem så lossnar hela yttersidan och blir till smulor.  Vad gör jag för fel??? Visst ska drömmar vara smuliga men vad jag kommer ihåg från farmors hembakta drömmar så satt de åtminstone ihop tills man bet i dem.  Någon som har förslag på en lösning eller som vet av ett riktigt fail safe recept??? Jag har då gett upp hoppet om dessa :)


Mjuka pasteller
Titta på harmonin i bilden ovan. Visst känns det nästan som att bäddas in i bommul. Med de mjuka färgerna som harmonierar så vackert med varandra och bara ett stänk av turkost.

Att den turkosa färgen följer samma mjuka toner som de övriga gör att helhetsintrycket blir än mer ombonat och genomtänkt.

Om vi ska prata färgsättning så har man här använt sig av flera färgsättningsverktyg (vilket jag nu inser att jag inte diskuterat tidigare, Oh well det får bli i nästa inlägg) tillsammans vilket ökar nivån av harmoni i inredningen :)

Ha en bra dag :)


Textilier till Tuva

Tuvas rum är inte klart fysiskt sett, det saknas både väggar och golv. Men det hindrar ju inte att jag inhandlar lite textilier till henne.

Tapeter, golv och sängmodell är ju valda så nu är det dax för piffet.

Jag har funnit både en hissgardin och kuddfodral hos Jotex, en del av dem var tom på rea vilket aldrig skadar. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, följ din stil inte trenderna. Så att fynda på rea är bara ett plus i kanten :)Foto : Jotex

Stilen hos Tuva kommer att gå åt det romantiska hållet. Vissa av er kommer kanske ihåg att vi utgår från Affischen till musikalen Romeo & Julia, när vi väljer inredning.

Så vi hoppas att detta skall bli riktigt bra :)

Veckans ord

"Love is a lot like music, there´s many different kinds and endless amounts of it. But there´s only a few songs you don´t get tired of"

So so true.

Ett vackert ordstäv att tänka lite extra på :)Lyrics:

I could stay awake just to hear you breathing
Watch you smile while you are sleeping
While you're far away dreaming
I could spend my life in this sweet surrender
I could stay lost in this moment forever
Every moment spent with you is a moment I treasure

Don't want to close my eyes
I dont want to fall asleep
Cause I'd miss you baby
And I dont want to miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you baby
And I dont want to miss a thing

Lying close to you feeling your heart beating
And I'm wondering what youre dreaming
Wondering if its me youre seeing
Then I kiss your eyes
And thank God were together
I just want to stay with you in this moment forever
Forever and ever

Don't want to close my eyes
I dont want to fall asleep
Cause I'd miss you baby
And I dont want to miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you baby
And I dont want to miss a thing

I dont want to miss one smile
I dont want to miss one kiss
I just want to be with you
Right here with you, just like this
I just want to hold you close
Feel your heart so close to mine
And just stay here in this moment
For all the rest of time

Don't want to close my eyes
I dont want to fall asleep
Cause I'd miss you baby
And I dont want to miss a thing
Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you baby
And I dont want to miss a thing

Don't want to close my eyes
I dont want to fall asleep
I dont want to miss a thing


Denna låt får mej alltid att tänka på de saker i livet jag har att vara tacksam över. Min familj, min man och mina barn för att bara nämna några :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

SYkorgar och lampskärmar

Ja då har vi provat att göra pärlskålar, Tuva och jag.

Det var inte det minsta svårt och har man bara en anings tålamod så kan man lungt dra igång ett skålprojekt hemma med barnen.

Vi använde oss av Hemas midi pärlor. Vitt/Svart/Genomskinligt till mej och multifärgat till Tuvan.

Det du behöver är:

En eller flera skålar i glas eller porslin som tål minst 200 grader
Mat olja
Pärlor
en penselStäll ugnen på 190 grader
Pensla insidan på skålen med matoljan
täck insidan med pärlor, de fäster i oljan. Luta skålen om det behövs.
ställ in skålen i ugnen i ca 12 min, håll noga uppsikt på pärlorna. När det ser ut som alla pärlor smält samman tar ni ut skålen och låter den svalna.
Diska av skålen med diskmedel för att få bort oljeresterna.
Klart!!!Tuva använder sin skål till sitt broderi medans jag tänker göra lampskärmar till fönstret i kontoret av mina. För vad passar väll bättre än pyssliga lampor i pyssel rummet :)I morgon är det jag som går och inhandlar lampupphängningar till mina nya lampskärmar. Det är så lätt att det är dumt att inte prova. Lycka till :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Grunden till Öjvins tatuering klar

img_0725 (MMS)

Grunden till Öjvins tatuering klar. Behöver ett godkännande innan jag gör klart detaljerna :)


Galleri - Vårnytt från DuroFoto : Duro

Duros nya kollektion ska föra tankarna till prunkande grönska och föra in sommaren året runt genom att tapetsera väggarna med somriga moln i ljusa luftiga färger.

Dura har som specialitet att inte överarbeta sina mönster. Istället får färgkombinationer och enkelheten i sej tala.

Om man gillar 50-70-talet så passar de flesta av duros tapeter bra då formspråket i sej påminner om de enkla designspråket våra svenska och finska designers använde sig av.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Helg pyssel

Hittade just en sak som jag och Tuvan bara måste prova. Handkraft i Piteå (gamla Rima som flyttat tvärs över gatan till nya lokaler) lade upp ett riktigt kul och lätt pyssel.

Hon hade gjort skålar av Hema pärlor, lätt skulle det vara oxå.

Så imorgon är det jag och Tuva som strosar ner på stan och inhandlar pärlor och får instruktioner. Lyckas vi få till ett någesånär bra resultat ska ni få se hur det blev. Tills vidare lägger jag upp Bilderna som Handkraft laggt upp på sin FB.Foto : Handkraft

Visst ser det riktigt läckert ut. Lovar att komma med en utvärdering och tipps efter helgen :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

SMS-inlägg

img_0720 (MMS)

Broderiet i närbild :)


Nu är vaggan bäddad och klar :) Tu...

img_0611 (MMS)

Nu är vaggan bäddad och klar :) Tur att Faster är så snäll och syr lakan i rätt färg. Broderiet blir pricken över it.  Mathias morfar gjorde vaggan till honom och hans syster så nu blir Zigge Salestedt nummer fem att sova i den :)


Ny belysning på altan!!!

Kom just att tänka på att det är sjätte sommaren i rad som vi inte har någon belysning ute på altanen. Vi hade tänkt byta när vi målade om huset, men det kom alltid saker emellan.

Det och att det är så svårt att välja vad man vill ha.

Utbudet är ju inte det största. och sen så kostar det skjortan bara att tänka på.

Nu har jag bestämt mej för att åka på Clas Ohlson och se vad som finns. Inte särskilt orginellt, men nu är jag less på att famla i mörkret, så att säga :)
Foto: clasohlson

Tulpaner är starkt förknippade med ...

img_0004 (MMS)

Tulpaner är starkt förknippade med våren. De råkar också vara mina favorit blommor. Därför har jag köpt två knippen med konstgjorda tulpaner. De var inte billiga (950 :-/2st) men nu kan jag alltid njuta av fräscha tulpaner i köket :)


Plank

Vi funderar på att bygga ett plank på baksidan. Dels för att skydda mot insyn, men också för att få en inramning på trädgården. Att skapa ett rum i uterummet.

Vi är överlag alldeles för dåliga på att nyttja trädgården som en förlängning av innerummet. Nu när våren är här och sommaren är på ingång så kan det vara läge att titta över hur vi egentligen använder oss av vår utemiljö.

Ett sätt att skapa en anknytning är att plasera lampor i utkanten på trädgården och eller i utkanten på ev terasser/altaner. Ett annat är att bygga plank för att skärma av den egna tomten och göra den mer intim, vilket är det resultat jag är ute efter :)

Men det finns ju så många olika varianter av plank att det är svårt att välja. Ska man köpa färdigt eller bygga själv? Ska man måla, olja eller lasera planket eller strunta i att behandla det över huvud taget, kanske bara stryka på järnvitriol.

Vilket träslag ska man välja? Ceder, Lärk och Ek är tåliga material som kräver mindre underhåll, men även tryckad furu fungerar bra (finns i grönt och brunt). Se bara till att ställa stolparna i stolpskor och inte direkt ner i backen då de då ruttnar.

Som sagt var så tål det att tänkas på.

Här är några av mina plank favoriter :)Enkelt för hemma snickraren
Lite mer avanserat men jag har en ide om förenkling, för att kunna göra dem själv. Vilket framför allt innebär att böjningen försvinner.


Årets nyhet textil klädda vindskydd, täcker inte insyn men tar vinden. Vilket är själva syftet.

Plank

Definitionen för plank är att genomsiktligheten är mindre än de ovanstående för staket. Plank kräver bygglov men det finns undantag. För att till exempel skydda sin uteplats är det tillåtet att utan bygglov bygga ut ett plank 3 meter från huset, med en höjd på 1,8 meter så länge planket inte är närmare tomtgräns än 4,5 meter.
Vill man snabba på ett bygglov kan man själv skaffa grannarnas godkännande och lämna in tillsammans med bygglovshandlingarna, annars gör stadsbyggnadskontoret det.
Grannarna har inget veto så ett bygglov kan godkännas trots att någon granne inte gett sitt medgivande.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Mobil bloggar :) visst är dagens teknologi...

Mobil bloggar :) visst är dagens teknologi fantastisk!!!


En sån här soffa skulle passa utmärkt på m...

img_3151 (MMS)

En sån här soffa skulle passa utmärkt på min framsida :) 1595:- på Mio Ps: Charlie ingår inte i priset


Grillat och Gocart

Vissa dagar känna det som om jag aldrig vart sjuk. Andra som om jag inte vart på arbeter på flera år. Visst det är över ett år sen jag var där och jobbade. Men jag håller mig uppdaterad via bloggen. Det hjälper mig att hänga med i trenderna. Jag kan inte låta bli :)

Ikväll ska jag och Matte iaf på Grillparty på Colorama. Det känns bra att få träffa arbetskamraterna och att känna att de saknar mej. I alla fall lite grann ;) Hoppas jag!!!

Jag vet iaf att jag saknar dem. Tur att jag kan gå dit och hälsa på. Att bara strosa omkring och insupa atmosfären. Bläddra i lite kartor, känna på kvallite och material. Något jag saknar då jag inte kan göra det veckor innan kartorna kommer ut i butiken.

Nya butiken är superfin, har ni inte vart in ännu så borde ni komma in och kolla läget. På tapetavdelningen har vi fått en topp 100 sektion, där alla tapeter finns på lager. Vilket betyder att de finns för direkt leverans, för er som gillar att vara spontana. Camilla och Lena har valt ut sina favoriter och blandat upp dem med storsäljare, Nice eller hur :)

Hoppas vädret håller i sej, det är så mycket roligare att grilla om det är bra väder.

Hoppas ni också har något att se fram emot nu under helgen. Jag ska åtminstonde utnyttja tillfället till max. I morgon så ska jag och barnen åka ut till Gocart banan på Haraholmen och hejja på Max under Riviera Cup. Och då vill jag hellst ha en ljum vårdag utan allt för mycket vind :)Regn är förbjudet!!!

Ha en bra dag :)
Kimono ClubFoto: midbec

Kimono Club är en av vårens nyheter från Midbec och jag lovar att namnet på kartan klart beskriver innehållet. Här finns inga halvblesyrer, utan här är det all in som gäller.

Mönstrena kräver sin plats, och sin kvinna för att fylla ut dem. Attityd är ordet. Passar utmärkt i en lyxig walk-in-closet eller som ett inslag i en hall.

Eller varför inte ett helt tonårsrum. Välj sparsmakade detaljer till och rena kulörer så har du många tonårstjejers dröm packeterad i en enda kollektion :) 


Petrolium Turkost & Orange - Superkombo

Är du en kall människa eller en varm människa???

Med det menar jag om du föredrar kalla eller varma färger. Själv är jag en varm person, men med en bas av luftiga kulörer. Låter det kompliserat???  Klicka här eller gå in på kategorin färglära, där finns allt du behöver veta.

Om du som jag är en varm människa så kommer du inte att känna dej speciellt hemma med de turkosa och petrolium/blåa kulörerna som är på ingång. Turkost har funnits länge och Petrolium börgar få ordentligt med fäste nu efter ett par sesonger. Detta spelar dock ingen roll du kommer ändå inte att trivas med dem.

Mitt råd till dej som ändå vill haka på trenden är att mixa med axcentfärger i orange eller saffrans gult. Dessa färger bringar värme till de annars så kalla färgskalan. Det kallas för komplementfärger just för att de komplementerar färgerna man valt med endera ett kallt eller varmt inslag i en i övrigt motsatt färgskala.

Ett enkelt knep men det kommer att göra dej så mycket mer tillfreds med din nya inredning.Kulörer uppifrån och ner:  Oktan, Mentol, Sol, Ocean Metallic Alla från Alcro

Min favorit kombo nu är Petrolium/turkost/orange och då en varm ren apelsin orange. Passar både den varmsinte och den lite kyligare typen ;)

Här ovan ser du ett bra matchat alternativ (kom ihåg att färgerna ser annorlunda ut i verkligheten, speciellt metallic färgerna så gå in på närmsta Alcro återförsäljare och titta på kulörerna live) Kombinera med vita väggar (S0500-N) för ett rent och krispigt resultat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Grand Gala - IntradeFoto: Intrade

Grand Gala är ytterliggare en av vårens nyheter. Denna kommer från Inrtade. Jag har inte själv sett själva kartan ännu, men det brukar vara lyx, decadens, och extrena färger då Intrade är inblandade.

Jag uppdaterar detta inlägg då jag sett kartan live. Jag tyckte bara att det var så vackra färger. Har ni brottom kan ni ju kika in på Colorama, de har mer info om kartan :)

Trender sommaren 2011

Vit, lantlig, romantisk inredning är något som varit en starkt ihållande trend de senaste åren. I inredningreportage och på heminredningsbloggar. Överallt möts vi av vita hem med en känsla av shabby chic. Man skulle ju kunna tro att denna trend är på tillbakagående, men så är icke fallet.

Efter ett drygt decenium med sterila miljöer och raka linjer är människor nu beredda på att hålla kvar den mysiga och hemtrevliga känslan ännu en stund. Dessutom så tar det alltid ett par tre år innan en trend ankrat sig hos svensson riktigt ordentligt.

En bekant till mej som jobbar med att rita kök, sade att kök i lantlig stil är vårens storsäljare. Nära hälften av alla kök som säljs nu går åt det hållet. Svenskarna vill ha tillbaks det svenska hemmet. Yey för dem!!!Foto: Styleroom

Däremot så kommer det att finnas mer mer färg och mer attityd i hemmen, nu när vi går mot bättre tider ekonomiskt igen. Känslan av förtvivlan har släppt och med det kommer färgerna tillbaks i inredningen.

Precis som med ljussättning, handlar färg om mer än vad ögat ser och vad vi tycker är snyggt. Färg och ljus är nämligen starka stämningssskapare och har en större inverkan på oss människor än vad vi tror. Vissa färger gör oss glada, andra gör oss lugna. Och inte nog med att färgerna påverkar oss, omvärlden påverkar dessutom vilka färger vi väljer att omge oss med. Där av frammarsen av de starkare färgerna.

Till våren 2011 visar trendenserna på att vi kommer se mer blått och rött i vår heminredning. Även gröna inslag, med inspriation från naturen, kommer att få mer plats i våra hem. Foto: NCS

De vita hemmen kommer dock som sagt inte att försvinna. Vita väggar är också en av de bästa grunderna för dej som gillar att förnya ditt hem ofta då vitt har den förmånliga egenskap att man kan inreda med färgglada detaljer, något jag själv tycker om att utnyttja. Färgstarka gardiner och burkar i roliga färger är dra exempel på hur man kan utnyttja detta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Prova NCS Navigator 2.0

I NCS Navigator 2.0 freemium Kan du välja en av 40 färgtrianglar att utgå ifrån när du färgsätter. När du tror att du hittat rätt är det bara gå in hos närmaste färgfackhandel så visar de dej de exakta färgerna i sina NCS kartor. 

Hos oss på Colorama i Piteå finns både halvblanka och blanka provkartor så du kan se skildnad på hur färgen ändrar karaktär beroende på glanstal :)

Har du fler frågor eller vill veta vilka axcentfärger du ska välja, fråga inredningsrådgivarna som finns i alla Colorama butiker landet runt. De är väl insatta i hur allt med färgval fungerar.Bild: ncscolour.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Att tänka på när man väljer färg

1 Utgå från din personliga smak. Välj en färg som du kommer att trivas med, ett sätt är att utgå från en nyans som ditt favoritplagg har.

2
Tänk på ljuset där du ska måla och vad du ska använda utrymmet till. Att ett mörkt utrymme blir ännu mörkare i en murrigare färg är naturligt. Men en liten mörk hall utan fönster kan få ett riktigt lyft om den målas i en mörk nyans. På samma sätt kan man leka med ljusa färger i ljusa utrymmen för att förstärka en känsla.

3
Lek med nyanser av samma färg, på golv, snickerier och övrig inredning.

4
Skapa effekter med matta och blanka ytor, både när det gäller den fasta inredningen och möbler.

5
Titta på färger mot en grå bakgrund hellre än en vit.

6
Tänk på att en matt färg med en reflexfri yta ger ett lugnare och mjukare intryck medan en blank färg ger en annan känsla men är lättare att underhålla och torka av.Bilder: alcro.se

Bilderna ovan representerar några av vårens tender. Jag återkommer med mer tips inför sommaren 2011 :)


Enkelt och genomtänkt

För att få till den där känslan av ren perfektion i ditt hem, finns det egentligen bara en grund regel.

Färg coordinera.

Om du håller dej till ett smalt spectra i färgcirkeln, och låter det färgschemat följa som en röd tråd genom ditt hem, kan du inte misslyckas.

Vill du att färgerna skall hålla länge skall du hålla grunden så neurtal som möjligt, färg kan du alltid ta in i detaljer som är lätta att byta ut.

Ta också med i beräkningen om du är en kall eller varm person, om du gillar beiga eller gråa toner bäst. Om du inte väljer rätt kommer du att känna dej obekväm i ditt eget hem. Jag vet av egen erfarenhet hur fel det kan bli.

När du tagit allt detta i beaktande, kan du lättare navigera genom inredningsjunglen.

Titta lita extra på bilderna nedan så ser du hur naturligt rumen flyter in i varandra. Det finns inga hårda kontraster som stör intrycket :)

Här har man valt en varm grund, men tagit in lite kallar inslag i axcentfärgerna. Detta ger lägenheten en ombonad känsla men samtidigt har man lyckats få in en känsla av rymd och luftignhet. Ett flow som inte skulle funnits där om man valt varmare, mustigare djupt organga eller röda toner som axcenter.


Här finns många roliga detaljer, vilket fungerar utmärkt på grund av att färgschemat är så tait. Här finns utrymme för personlighet, utrymme för att blanda stilar (något jag annars inte brukar rekomendera) och framför allt utrymme för förändring. Med små medel kan denna lägenhet transformeras till asiatisk fulländning eller Skandinavisk renhet.

Det är bara att välja och vraka. Och det är det som gör utgör grunden för ett levande hem :)

XOXO Tess

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Spirit of Adventure

På våren dimper det alltid ner en massa nya tapeter. en av mina klara favoriter är Garden Touring från Spirit of Adventure. En av vårens nyheter från Decor Maison. Den är fin i alla färgställningar, men min favvo är den i lila toner :)

Dessutom finns den på lager på Colorama i Piteå som en av deras/våra topp 100 favoriter, tillsammans med den i svarta kulörer. Vill du se mer av kartan finns den till låns där.Bilder: decormaison

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Matbloggstoppen
RSS 2.0